Odlikovanje je v imenu zveze sprejel Ladislav Lipič, predsednik zveze. Foto: Twitter
Odlikovanje je v imenu zveze sprejel Ladislav Lipič, predsednik zveze. Foto: Twitter
Osamosvojitvena vojna
Tudi v preteklosti so bili preizkusi vere v prihodnost in skupnost neizprosni in so zahtevali življenja. "Nikoli se nismo predali. Vedno smo se borili. Tudi za obrambo samostojne Slovenije," je dejal predsednik države. Foto: BoBo

Pahor je zvezi ob tej priložnosti podelil srebrni red za zasluge, ki si ga je zveza zaslužila za zasluge pri ohranjanju spomina na osamosvojitveno vojno in pri krepitvi domoljubja. Kot je zapisano v obrazložitvi odlikovanja, ZVVS "s svojim sistematičnim in prizadevnim delom skrbi za vrednote domoljubja, z zavezanostjo miru, varnosti in človekoljubju pa si je v dvajsetletnem obdobju pridobila ugled in veljavo med člani in tudi širše v slovenski družbi".

Odločili so pogum, srčnost in vera v domovino
V časih osamosvajanja so odločili pogum, srčnost in vera v domovino, ki bo boljši in pravičnejši dom za vse, je dejal Pahor in dodal, da se dobri dve desetletji pozneje zdi, da domovina ni upravičila tedanjih pričakovanj. "Toda ali bomo zdaj obupali in se predali ali pa se bomo spet pogumno in srčno borili," se je vprašal Pahor.

Na srečo državljanom tokrat ne bo treba poseči po orožju, bo pa država potrebovala vse razpoložljivo znanje in enotno politično voljo. "Podobno kot takrat potrebujemo manj egoizma in več solidarnosti, manj prepirov in več sodelovanja, manj poudarjanja razlik in več iskanja skupnih hotenj. Danes tako kot takrat potrebujemo več enotnosti," je dejal.

Slovenska politika potrebuje sodelovanje in enotnost
Pahor je ocenil, da bi morala slovenska politika znova določiti nujne prednostne naloge, ki so pomembne za razvojno okrevanje in jih skupaj tudi uresničiti. Poleg tega pa so za dosego zastavljenih ciljev pomembni tudi politična volja, pripravljenost, sodelovanje in enotnost, je dodal.

Slovenska politika je namreč že dokazala, da zna in zmore, "zdaj pa je spet čas, da se dokaže. Skrajni čas". "Prepričan sem, da bomo skupaj Slovenijo povlekli tudi iz tega težkega položaja," je poudaril predsednik republike.

Pahor je sicer čas, v katerem živimo, označil kot surov in neprijazen, kot čas, ki "močno odstopa od pričakovanj in sanj, ki ste jih branili z osamosvojitveno vojno". "Takega razočaranega razpoloženja je danes tudi velika večina naših ljudi. Ranjeno je dostojanstvo posameznika in naroda," je dejal predsednik.

A je hkrati spomnil, da je bil slovenski narod v zgodovini izpostavljen še veliko težjim in dramatičnejšim preizkušnjam. "Nič nam ni bilo podarjeno, vse je bilo izborjeno," je poudaril.

Pahor je odlikovanje Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) podelil ob dvajseti obletnici delovanja. Zveza je bila ustanovljena 10. oktobra 1993