Volilne komisije pri preštevanju niso imele veliko dela ... Foto: BoBo
Volilne komisije pri preštevanju niso imele veliko dela ... Foto: BoBo
Kakšen je bil utrip na voliščih
Referendum prvič padel na udeležbi?

Nižja volilna udeležba je tako višja le od t. i. pokrajinskega referenduma leta 2008, ko je glasovalo 10,98 odstotka upravičencev.

Na referendumsko vprašanje "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 28. januarja 2014?" je s PROTI odgovorilo 67,33 odstotka, z ZA pa 32,67 odstotka volilnih upravičencev. Izidi so neuradni.

Predlagatelji referenduma so za zavrnitev t. i. arhivskega zakona ob vsaj 20-odstotni volilni udeležbi (ki je bila pogoj za veljavnost referenduma) potrebovali vsaj petino od 1.715.157 (število volilnih upravičencev v volilnem imeniku z dne 28. 4. 2014, ko so začela teči referendumska opravila) volilnih upravičencev oziroma 343.032 glasov proti zakonu.

Eva Irgl (SDS) je za televizijski Dnevnik podala prvi odziv na nizko udeležbo: "Ne zavedamo se kot narod, kako pomembno je, da odidemo na volišča in izrazimo ljudsko voljo. Očitno še nismo zrela demokracija, saj je referendum najvišja oblika demokracije." Meni, da drugi razlog tiči v medijski obravnavi, saj so po njenih navedbah "zadnji dan, predvsem v Delu in Dnevniku, na veliko pozivali k bojkotu referenduma, kar je po njenem mnenju skrajno neodgovorno." O nadaljnjih korakih je dejala, da bodo delali "vse v tej smeri, da se bo zakon spremenil in da bodo arhivi odprti. Ministra bomo držali za besedo. V 60 dneh bo moralo biti gradivo na voljo, vključno z anonimizacijo, kar pa menim, da je nemogoče." Roman Leljak pa 10-odstotno udeležbo vidi kot uspeh, saj to tolmači, da ga je toliko Slovencev podprlo kot raziskovalca.

Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc, pa meni, da bo, če številke držijo, potrjeno, da so se državljanke in državljani odločili za odprte arhive. Po njegovih besedah so glasovali tako, da so odšli na volišča ali pa ostali doma.

"Nova referendumska zakonodaja nedvoumno potrjuje, kdo je zmagovalec tega referenduma. To je približno tako, kot če bi primerjali finalno tekmo svetovnega prvenstva v nogometu, kjer je zmagovalec samo eden z referendumskim dnem glasovanja, kjer je prav tako zmagovalec lahko samo eden. Vesel sem, da so državljani prisluhnili konkretnim argumentom," je referendumsko zmago opisal minister Grilc in dodal, da so zdaj "naši arhivi najbolj odprti arhivi v Evropi".

Arhivi se bodo posvečali digitalizaciji
Direktor Arhiva RS Bojan Cvelbar je povedal, da se bodo po koncu referendumske kampanje in številnih polemik, ki so spremljale novelo zakona o arhivih, lahko posvetili mnogo hujšim težavam, ki jih imamo v slovenskih arhivih, predvsem kar se tiče pridobivanja ustreznih prostorov in dela na področju elektronskih arhivov in digitalizacije, kjer jim po njegovih besedah gradivo iz dneva v dan propada.

Povedal je tudi, da glede anonimizacije ne pričakuje bistvenih sprememb. "Zadeva bo tekla naprej, kot je do zdaj. Zdaj pa imamo tudi zakonsko podlago za izvajanje anonimizacije," je povedal Cvelbar.

Nadaljevali pa bodo tudi objavljanje arhivov SDV-ja na spletu. "Zdaj ko ni več med občutljivimi osebnimi podatki političnega prepričanja, se bo sprostilo ogromno dokumentov, ki jih bomo lahko objavili. Vendar sprva le tiste, ki so že digitalizirani," je dodal.

Tekoče dogajanje ste lahko v živo spremljali tudi v spodnji aplikaciji.

Kakšen je bil utrip na voliščih
Referendum prvič padel na udeležbi?