"Tako da se bojim, če bi šli po tej poti, da naslednjih 18 let ne bi rešili te težave," je Erjavec povedal glede morebitne druge možnosti določanja meje, kot je arbitraža. Foto: Claudio Del Giusto (Društvo Aeroklub OLCP)

Na vprašanje, ali načrtuje pogovore s Pusićevo ob robu dvodnevnega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja v Luksemburgu, je Erjavec odgovoril: "Ne. Zdajle sva se srečala in pozdravila. Vendar, kar se tiče arbitražnega postopka, to je zdaj v posesti arbitražnega sodišča."

Predsednik arbitražnega sodišča bo imenoval dva arbitra in potem pričakujemo, da se bo postopek nadaljeval, je spomnil minister. "In to ni odvisno od pogovorov med menoj in Vesno Pusić," je poudaril in dodal, da tudi med premierjema Mirom Cerarjem in Zoranom Milanovićem na košarkarski tekmi v Zagrebu ne bo pogovorov o tem.

Dodal je, da si želijo odločitve sodišča čim prej, da ne bi bilo več treba javnosti ves čas odgovarjati, kdaj bo. "Lahko pričakujemo, da se bo to zgodilo v mesecu septembru. Ampak nimam nobenih neformalnih informacij, to je moje osebno mnenje," je dejal.

Na vprašanje, ali obstaja kakršna koli pobuda za drugo rešitev, je minister odgovoril: "18 let smo se trudili bilateralno rešiti to vprašanje, prišli smo celo do sporazuma Drnovšek-Račan, ki je potem propadel zaradi hrvaške strani. Tako da se bojim, če bi šli po tej poti, da naslednjih 18 let ne bi rešili te težave."

Minister danes in v soboto v Luksemburgu ne načrtuje niti pogovorov o arbitraži z drugimi kolegi.