"Če bi moj odstop avtomatično pomenil predčasne volitve, bi takoj odstopil." Foto: BoBo
Pahor vztraja
Pogovor s premierjem
Miha Kovač in Matej Makarovič o Pahorjevi usodi

Odgovore v intervjuju in položaj predsednika vlade sta v torkovih Odmevih z Igorjem E. Bergantom analizirala politična komentatorja - Miha Kovač s Filozofske fakultete v Ljubljani in Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Pahor: Janša ustvarja atmosfero - čim slabše je, tem boljše je za stranko

Vabljeni tudi k spremljanju pogovora z opozicijo, ki bo v četrtek, 7. junija, ob 20. uri na 1. programu TVS in na MMC-jevem predvajalniku.

Profesor Kovač, kakšen je vaš komentar Pahorjeve razlage, da se ne bo pustil zamenjati različnim lobijem. Če to drži, o katerih, o kakšnih lobijih govori, kdo bi imel interes, da bi ga v sedanjem razmerju moči zamenjal?
Težko rečem. Z zakulisjem se ne ukvarjam. Na površini se vidita dve očitni reči. Zapustili sta ga dve stranki in izgubil je tri referendume. V takem kontekstu bi bilo normalno, da v parlamentu preveri zaupanje. Glede na ta intervju pa menim, da bomo imeli v Sloveniji še nekaj časa blago politično krizo.

Doktor Makarovič, Pahor ta čas ne vidi tretjega človeka, se pravi alternative levemu - pogojno rečeno - Pahorjevemu bloku in desnemu okrog Janeza Janše. Do morebitnih oziroma verjetnih predčasnih volitev za uveljavitev nekakšne vmesne opcije niti ni. Se pravi, da se bodo slovenski volivci spet pretežno odločali med dvema omenjenima poloma?
Realno take alternative ne vidim. Mogoče se bodo pojavili navidezno novi obrazi s starimi interesi. V demokracijah je normalno, da se menjavata dve opciji, včasih desetletja ali celo stoletja. V intervjuju pa se pojavljata želja in strah. Želja po volitvah in strah, da nekdo tretji dobi podporo. Očitno se boji, da bi ga zamenjali v lastni stranki, kar bi bil zanj verjetno težek osebni poraz.

Profesor Kovač, Borut Pahor se bo zavzemal za predčasne volitve, ki naj bi jih izvedli v roku šestih mesecev. Se vam zdi realen politični dogovor večjega dela slovenskih strank o terminu in načinu, kako priti do volitev?
To je vprašanje zrelosti. Prvi korak bi bilo glasovanje o zaupnici v parlamentu. Lahko bi dobili vlado z majhno podporo. Nekaj podobnega se je že zgodilo z Bajukovo vlado. Verjamem pa, da ni večje možnosti in verjetnosti, da bi se kdo v to podal. Glasovanje pa bi bilo prvi korak h konsenzu in o morebiti neki tehnični vladi. Imamo pa tudi problem z ljudstvom. Del ljudi pričakuje, da bomo imeli nemški standard ob nenemški produktivnosti. Vsak politični lider, ki se ne bo znal spopasti s temi napačnimi pričakovanji, bo tvegal, da bo po dveh ali treh letih slabo končal. Treba se je soočiti z realnostjo, mislim pa, da trenutno politika in ljudje v tem trenutku tega niso sposobni.

Doktor Makarovič, ste član skupine razumnikov, ki podpira tako imenovane pomladne stranke in ki jih je danes pozvala k večji odprtosti navzven ter h koncu kulturnega boja. Pri tem bo zagotovo ključen odziv Slovenske demokratske stranke. Kaj bi pobudniki razumeli kot znamenje konca tega, čemur pravite kulturni boj.
O tem govorimo že dlje časa. To se dogaja ciklično. Pogosto nekdo z leve opcije sproži provokacijo - spomnimo se primera Ertl -, težava pomladne opcije pa je, da zlahka ugrizne v to vabo od tem, ki so pomembne, v te teme. T. i. leva vlada je trenutno izgubila zaupanje za reševanje situacije. Logična poteza je tako, da se usmeri debata k ideološkim temam. Ena je trenutno sprememba zakona o verskih skupnostih. Najslabše za desno opcijo in Slovenijo bi bilo, da bi se ukvarjali s tem. Blaginja, delovna mesta, razvoj ... to so teme, ki jih potrebujemo.

Doktor Kovač, nocoj smo spremljali intervju s predsednikom manjšinske vlade, ki si je v tej vlogi sam postavil omejen rok trajanja. Glede na to, da ima premier rad angloameriške izraze - je Borut Pahor na slovenski politični sceni postal tako imenovani "Lame Duck", hroma raca, pa čeprav njegov sedanji položaj ne ustreza klasični ameriški opredelitvi tega pojma. In kaj lahko kot "slovenski Lame Duck" v tej vlogi sploh doseže?
Vsekakor ni kokoš, ki nosi zlata jajca. Pustimo živalske metafore. Bi se pa odzval na gospoda Makaroviča: iz vaših ust v božja ušesa. V tem trenutku je potrebno, da začnemo debato o razvojnih vprašanjih: pokojninski reformi, javnem sektorju, kot je dejal premier Pahor, tudi o neenakosti. Imamo ekonomsko in politično elito, ki ne zna biti vzor.

Pahor vztraja
Pogovor s premierjem
Miha Kovač in Matej Makarovič o Pahorjevi usodi