Oddaja Tarča je pod drobnogled vzela primera Mramorja in Burgarja. Foto: MMC RTV SLO
Oddaja Tarča je pod drobnogled vzela primera Mramorja in Burgarja. Foto: MMC RTV SLO

Tanja Starič z Radia Slovenija je v Tarči izpostavila: "Jasno je, da je Dušan Mramor najmočnejši minister te vlade. S tem, kar je naredil, je Cerar naredil nasprotno od tistega, kar je napovedoval v kampanji. Če pa bi izgubil Mramorja, bi verjetno to bil začetek konca te vlade, kajti Mramor je tvorec ekonomske politike te vlade."

"Kaj sporoča Cerar? Da država kaznuje kurje tatove, nagrajuje politične mačke. To ni vlada, to je Cerar in 40 razbojnikov," je slikovito komentirala dogajanje Simona Toplak s časopisa Finance.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je opozoril, da primerjava razrešitve sekretarja Burgerja z Mramorjevo nerazrešitvijo ni na mestu, saj je minister Mramor sprejel sporni pravilnik, ki je bil podlaga za dodatke za pripravljenost in o katerem so še vedno deljena mnenja. "Minister Mramor je to storil v dobri veri, državni sekretar Burgar pa je neposredno nekaj vzel s police, ukradel in dal v svoj žep za svoje dobro. Ti dve dejanji nista primerljivi," je sklenil.

Koprivnikar je Cerarjevo zavrnitev Mramorjevega odstopa komentiral z besedami, da se je premier po tehtnem premisleku odločil, da vzame manjše zlo in obdrži ministra. "Težko je reči, da SMC kar pometa pod preprogo. Stvari se razčiščujejo," je nadaljeval Dragan Matić iz SMC-ja.

"Celotna zgodba je žalostna zgodba. Namesto da bi se vlada ukvarjala z reformami, ustvarjala nova delovna mesta, se ukvarja z aferami. Kar se tiče konkretnega primera. Premier je sprejel tveganje: 1. da bo odslej Mramor nekredibilen, nekompatibilen, da bi se lahko pogajal s sindikati; 2. nikoli več ne bo mogel zamenjati ministra, ki bo prihajal iz druge stranke, ker bo ta lahko vedno pokazal s prstom na primer Mramor," pa je svoje mnenje razgrnil Jernej Vrtovec iz NSi-ja.

Skrb vzbujajoča raven morale
"Raven morale se je danes spustila zelo nizko," je premierjevo zavrnitev odstopa Dušana Mramorja komentiral Stanko Stepišnik, ki je vlado Alenke Bratušek zapustil zaradi domnevno sporne pomoči lastnemu podjetju.

"Čeprav sem vedel, da nisem storil nič narobe, sem odšel, ker je prav, da tisti, ki ostanejo v vladi, delajo brez bremen naprej," pravi danes Stanko Stepišnik. Kot dodaja, se je sam brez težav vrnil v gospodarstvo, kjer uspešno dela naprej.

Foto: Finančni minister Dušan Mramor je po pritisku javnosti zaradi afere
Foto: Finančni minister Dušan Mramor je po pritisku javnosti zaradi afere "dodatki za pripravljenost" na koncu ponudil odstop, a ga predsednik vlade Miro Cerar v imenu nacionalnega interesa ni sprejel. Foto: BoBo

Kako dolg je spomin volivcev?
"Ljudje zelo hitro pozabijo, tudi to zgodbo bodo," pravi Stepišnik, ki opozarja na odločilno vlogo medijev. "Prikazati morate obe strani, odvisno je tudi od vas, kako dolgo glodate neko kost ali pa jo zavržete, ko dobite novo," novinarjem sporoča Stepišnik. Končna odločitev pa je po njegovem mnenju tako stvar politike, saj so na koncu državljani tisti, ki presojajo njeno delo, končuje.

Veber pričakuje opravičilo
"Moram priznati, da bi pričakoval vsaj opravičilo glede na to, kako so potekale razrešitve v preteklosti in kako danes," je v torek zavrnjeni odstop Dušana Mramorja komentiral Janko Veber, ki se mu je Cerar odrekel zaradi domnevno spornih navodil vojaški obveščevalni službi v zvezi s prodajo Telekoma. Veber je še danes prepričan, da je bila kršena koalicijska pogodba in da je Cerar tedaj sklenil koalicijo z Novo Slovenijo, ki je tedaj interpelacijo predlagala.

Odšli, da bi vlada delala v miru naprej
Nekdanji ministri so sicer ob odstopu pogosto navedli, da so se zanj odločili le zato, da ne bi oteževali dela vladi v prihodnje. "Želim poudariti, da odstopam, zato ker želim tej vladi, da bo v teh težkih trenutkih v miru delala," je ob odstopu dejal prvi gospodarski minister Cerarjeve vlade Jožef Petrovič. Šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar, ki je odšla zaradi razkritja visokih avtorskih honorarjev, ki jih je prejemala ob plači, in ki v nasprotju z dodatki ministra Mramorja niso bili nezakoniti, je svoj odstop "ponudila izključno zaradi tega, ker je prepričana, da se bodo podatki zdaj izrabljali za politično obračunavanje".

Foto:
Foto: "Čeprav sem vedel, da nisem storil nič narobe, sem odšel, ker je prav, da tisti, ki ostanejo v vladi, delajo brez bremen naprej," pravi nekdanji minister Stanko Stepišnik. Vir: MMC RTV SLO


Foto:
Foto: "Želim poudariti, da odstopam, zato ker želim tej vladi, da bo v teh težkih trenutkih v miru delala," je ob odstopu dejal prvi gospodarski minister Cerarjeve vlade Jožef Petrovič. Foto: BoBo