Slovenija

Poudarki

  • Nadomestna poslanka magistrirala s temo o normativni ureditvi lobiranja v Sloveniji
Zoran Thaler
Komisija je že v nedeljo začela postopke v primeru domnevnega koruptivnega ravnanja Zorana Thalerja. Foto: EPA
       Dejstvo, da nekdo ne sprejme podkupnine, sprejme pa ponudbo, lahko pomeni zaključeno kaznivo dejanje.       
 Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič
Evropski parlament
S Thalerjevim odstopom se je izpraznilo mesto evropskega poslanca, ki v skladu z volilnim izidom pripada Socialnim demokratom. Foto: MMC RTV SLO
NPU
Ravnanje Thalerja je pod drobnogled vzela protikorupcijska komisija, ki je informacije predala tudi NPU-ju. Tam so že sprožili preiskavo. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Kleva
Kandidatka za mesto evropske poslanke je Mojca Kleva, ki že dela v Evropskem parlamentu. V SD-ju po besedah Potrča upajo, da so rešili vsa vprašanja, in bodo v najkrajšem času "nadomestili manko, ki ga bo Thaler povzročil v EU-parlamentu". Kleva bo funkcijo poslanke začela opravljati v najkrajšem mogočem času. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Thaler odstopil

Dodaj v

Zoran Thaler odstopil, v Bruslju ga bo nadomestila Kleva

Komisija: "Obstaja sum kaznivega dejanja v zadevi Thaler"
21. marec 2011 ob 11:38,
zadnji poseg: 21. marec 2011 ob 16:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zoran Thaler je, potem ko je opravil daljši pogovor na komisiji za preprečevanje korupcije, ki je v njegovih dejanjih ugotovila sum kaznivega dejanja, odstopil z mesta evropskega poslanca.

"Želim, da to dejanje omogoči preiskavo vseh dejstev in poteka neobremenjeno in brez pritiskov. V skladu s svojimi etičnimi standardi želim, da pride vsa resnica na dan in da se pokaže, kdo je deloval zakonito in kdo nezakonito," je pojasnil Thaler.

"Postavlja se vprašanje, od kod je neki poslanec Evropskega parlamenta ves čas tarča poskusov kompromitacije. Ali je res vse dovoljeno? Moj motiv v tej zadevi je bil ugotoviti, kdo hoče kompromitirati evropskega poslanca, poročevalca za Makedonijo, pri tem pa paziti, da ne storim kar koli nezakonitega," je povedal novinarjem.

"Zdaj, ko se je razkrilo, kdo je dejansko stal za tem, moram opozoriti na dejstvo, ki do zdaj ni bilo predstavljeno, da obstaja kvalitativna razlika med tremi primeri. Kdo je prestopil rubikon zakonitosti in kdo ga ni? Kdo je sprejel denar, kdo ga ni? Kdo je izdal račun, kdo ga ni? Nič od tega se pri meni ni zgodilo.

Preiskava naj pokaže, zakaj je prišlo do te razlike. Zakaj pri meni ni bilo tega, kar je bilo pri drugih dveh? Ali so res dovoljene vse metode, tudi nezakonite? Manipulacija, tajno snemanje, vse to je ilegalno. Tega, da me niso uspeli potisniti v nezakonitost, pri Sunday Timesu niso zapisali. Zato naj preiskava pokaže, kaj je bilo v mojem početju zakonito in kaj morda ne. Prepričan sem, da je bilo vse zakonito," je še zatrdil.

Komisija je že sumničava
Na komisiji za preprečevanje korupcije so po pogovoru s Thalerjem ugotovili, da obstaja sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja. Thaler je pojasnil, da se je sestanek na komisiji zgodil na njegovo pobudo, kjer je dal vse potrebne podatke in poročila ter odgovarjal na vprašanja.


Na komisiji so poudarili še, da tudi za slovenske evropske poslance veljajo zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter določbe kazenskega zakonika, podana pa je tudi pristojnost slovenskih organov pregona in odkrivanja. Komisija je tako že vzpostavila stik z Nacionalnim preiskovalnim uradom in vrhovnim državnim tožilstvom, da jima bo posredovala zbrane podatke, stopili pa bodo v stik s pristojnimi institucijami Evropske unije.

NPU začel preiskavo
NPU je tako že začel preiskavo kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja, ki naj bi ga storil evropski poslanec. Slovenski kazenski zakonik namreč za državljana Slovenije velja, tudi če kaznivo dejanje stori v tujini. Nacionalni preiskovalni urad bo zdaj s pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja preveril vse okoliščine, pravijo na Generalni policijski upravi.

Novinarja The Sunday Timesa Thalerja obtožila podkupljivosti
Thaler je odstopil po tem, ko sta ga novinarja časopisa The Sunday Times obtožila podkupljivosti. Pod krinko sta trem evropskim poslancem kot lobista ponujala 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu vložili dopolnila na predloge zakonov v zvezi z bančništvom. Thaler je sicer dejal, da je ves čas vedel, da gre za manipulacijo, in da je ugotovil, da posamezniki, ki so se obrnili nanj, ter podjetje, ki naj bi ga predstavljali, ne obstajajo. Thaler je kljub temu vložil dopolnilo, za katerega sta ga prosila novinarja.

Komisija preiskuje tudi Horvata
S Thalerjevim odstopom se je izpraznilo mesto evropskega poslanca, ki v skladu z volilnim izidom pripada Socialnim demokratom. Tretji na listi je bil Andrej Horvat, a ga je zdaj premier Borut Pahor prosil, naj ostane v njegovem kabinetu kot državni sekretar. Sicer pa tudi Horvata preiskuje protikorupcijska komisija zaradi suma, da je kot vodja projektne pisarne v Pomurju pri razpisih ravnal klientelistično in koruptivno. Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan mu je sicer 2. marca preklicala pooblastilo za vodenje Projektne pisarne vlade v Pomurski regiji.

Thalerja bo zamenjala Mojca Kleva
Thalerja bo tako nasledila naslednja na SD-jevi listi - Mojca Kleva, je povedal podpredsednik SD-ja Miran Potrč. Kleva sicer že dela v Evropskem parlamentu kot predstavnica državnega zbora, kandidaturo pa je že sprejela.

Mojca Kleva si želi, da bi Slovenija pridobila mednarodni ugled, ki je zdaj nekoliko slabši. Upa, da bo Thaler uspel pojasniti dogajanje v zvezi z domnevnim prejemanjem podkupnin. "Zdaj pada slaba luč na vse evropske poslance, to pa ni pošteno," pravi. Sama bo spoštovala evropski statut in poslovnik Evropskega parlamenta, sicer pa meni, da samo delo v parlamentu po tej aferi ne bo oteženo in da gre za izjemo, ki se "ne dogaja vsak dan". Kot evropska poslanka bi si želela delati na področju varstva potrošnikov, v odboru za zdravje ali v odboru za gospodarstvo. Vendar ne ve, ali bo prevzela vlogo v odborih, kjer je bil Thaler, ali bo lahko sodelovala tudi v drugih odborih. Magistrirala je na Fakulteti za varnostne vede pod mentorstvom Bojana Dobovška, medijsko precej prisotnega strokovnjaka za varnostna vprašanja. Tema: normativna ureditev lobiranja v Sloveniji, kar je (posredno) spodneslo tudi trojico evropskih poslencev.


Predsednik državnega zbora Pavel Gantar bo moral zdaj o odstopu Thalerja obvestiti predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzka, nato pa bo moral državno volilno komisijo pozvati, naj sporoči, kdo ga bo nadomestil. Državna volilna komisija mora pridobiti izjavo Horvata, prav tako jo mora podati Mojca Kleva. Potrč meni, da bi vse to lahko uredili v dveh tednih.

Ana Mušič, Andrej Čebokli, A. S.
Prijavi napako
Komentarji
super hik
# 21.03.2011 ob 11:45
Celo za slovenske evroposlance velja zakon, no to je pa za naše nekaj novega, bi rekel celo nezaslišanega.
Doma so vajenei da zanje nič ne velja.
krumpek
# 21.03.2011 ob 11:52
Odstopiti bi moral že zaradi katastrofalnega znanja angleščine.
asdf345asdf
# 21.03.2011 ob 11:47
Vse je posneto, ampak on vseeno vztraja, da ne oz še slabše, pride na plan z najbolj bizarno razlago. Pa koga ima ta človek za norca?
clansman
# 21.03.2011 ob 11:42
Slovenci smo to ugotovili že včeraj :)
3rac
# 21.03.2011 ob 11:53
... in potem smo (kao) pred zakon vsi enaki - malo morgen.

O sodnikovem priporu mora odločati DZ, dočim kurje tatove lovi cela brigada kriminalistov (se spomnite unga revčka, ki naj bi za registracijo avta vzel 250 evrov podkupnine)...tukaj so zneski v igri, ki jih navadni smrtniki lahko le sanjajo in so gospod "nedolžni, nič krivi, nič vzeli"... svašta....
Cefizeljasasti
# 21.03.2011 ob 11:49
Če je, kot pravi, on njih lovil in ne oni njega, bi si moral on želeti pisne pogodbe oz. pisnega dokaza in ne oni.
Če je, kot pravi, on njih lovil in ne oni njega, bi moral on njih posnet in ne oni njega.
cvetkoz
# 21.03.2011 ob 12:04
Vse nas si osramotil. Domačo prakso si prenesel še v Evropo. Fuj
Graviton
# 21.03.2011 ob 12:05
Jst podpišem, da gre celotna slovenska politična garnitura v Guantanamo v zameno za vse tam zaprte "teroriste"!

Bo manj škode!
Ribiič
# 21.03.2011 ob 11:54
Če bi imel kanček kulture in vesti bi odstopil, kot je to storil avstrijski poslanec, a on v svoji balkanski maniri vztraja ... Podprla ga bosta verjetno tudi Borat in Turek.
JohnMichxx
# 21.03.2011 ob 11:51
Dej no Thaler, obrukal si državo, čim prej ponikni tem bolje. Dijaspora? :)
Graviton
# 21.03.2011 ob 11:55
Na Kitajskem je zakon za primer korupcije preprost! Usmrtitev!

Težav s korupcijo praktično nimajo!

Pri nas bo pa najverjetneje zaradi nepravilno pridobljenih dokazov (sicer 100% dokazljivih) oproščen in mu bo pripadla odškodnina zaradi razžalitve imena!

Živela sLOPOVenija!
SloDavid
# 21.03.2011 ob 11:50
@asdf345asdf to so levi ljudje, poglej zadnjih 16 let kaj so delali, zafurali so celo državo.
nomenestomen
# 21.03.2011 ob 12:01
upam, da ga bojo vsaj zaprli!
GorazdR
# 21.03.2011 ob 12:00
Tudi jaz sem se njegovi razlagi od srca nasmejal. Če bi bilo kaj res bi o svojih prikritih elementih špijonaže verjetno obvestil EU parlament in policijo in se s tem zavaroval.
Cefizeljasasti
# 21.03.2011 ob 12:03
Pa dejmo tega pezdeta poslat v Guantanamo!
babi2
# 21.03.2011 ob 12:15
Ko sem si ogledala posnetek, večkrat se je sestal z novinarji, pristal na pogoje (ustne), dal celo predlog v ev. parlament, ki so mu ga pripravili......tu je vse jasno.....Pahor bi ga moral odpoklicati, saj ga je sam predlagal in je tudi član SD......nezaslišana sramota za Slovenijo, celo Romunski poslanec je odstopil.....
ciracara
# 21.03.2011 ob 12:29
Če bi bilo to v slovenskem parlamentu nebi odstopil.
stoychi
# 21.03.2011 ob 12:11
z vsako minuto dlje ko talar ostaja v EU parlamentu iz slovenije pa od predstavnikov oblasti ni nobenega poziva k njegovemu odstopu, slovenija pred EU samo dokazuje, da je res samo mafijska država, njen reiting pa iz minute v minuto pada.
Ali ga bodo res morali najprej izključiti iz EU prlamenta, da se bodo predstavniki slovenske oblasti kaj zganili?
ww
# 21.03.2011 ob 11:53
.
novodobni PARTIZAN
.
stoychi
# 21.03.2011 ob 12:16
še vedno nam vladajo tisti, ki so za pol milijona mark davkoplačevalskega denarja kupili poslanca pucka, da je iz krščanskih demokratov prestopil v lds.
včasih je to bilo normalno, danes za kleptokracijo to ne sme biti več.
mortir
# 21.03.2011 ob 12:22
sranje dej bo pa spet v slovenijo prisel krast... lopov
Graviton
# 21.03.2011 ob 12:19
Odstopil!

Pravilno!

Sedaj bo seveda sledil kazenski pregon!
polarni123
# 21.03.2011 ob 12:08
Zdel se mi je eden boljših in najbolj doslednih politikov. Na žalost očitno ni tako in je bila le to fasada. ODSTOP TAKOJ!!! Mimogrede z njim naj odstopi še pol slovenskih parlamentarcev, ki jim je bilo dokazano goljufanje, podkupljivost itd... Levih in desnih.
citizen
# 21.03.2011 ob 12:18
Zakaj pa bi Thaler odstopil, naredil bi precedens in odstopiti bi moralo pol vlade, z predsednikom vlade in predsednikom države na čelu, ker sta podpirala takšne Thalerje.
domobrán
# 21.03.2011 ob 11:53
Thaler:
...In v Sloveniji smo tudi preživeli 4 leta vladavine slovenske desnice z Janezom Janšo na čelu. Kaj je problem konzervativizma? Problem je v tem, da so brezsramno na vrh svoje zastave geslo, da grabežljivost posameznika v bistvu prispeva k skupni sreči... Slovenski socialni demokrati s svojo listo smo edini pretendenti za socialistično skupino v evropskem parlamentu, zato je potrebno, da naši poslanci okrepijo to skupino, ki je trenutno v opoziciji, kajti druga je po moči; za konzervativnim krščanskim taborom. To bo omogočilo nujne spremembe, da EU postane model, ki bo na svojo zastavo najprej ljudi in njihove možnosti, da postanejo svobodni ustvarjalci. Kasneje bo skrbel šele za druge.
Elemental
# 21.03.2011 ob 13:11
Na video posnetku med sklepanjem podkupnine je zgledal tako miren in celo še jedel je zraven... verjetno ni prvič sprejel.
ralok
# 21.03.2011 ob 12:26
Končno mu je kliknilo, da mu nihče ne prizna detektivske žilice!
Ja, laž ima v načelu kratke noge (razen za večino politikov tipa Golobič...)
Cefizeljasasti
# 21.03.2011 ob 12:12
Zanima me, ali bo sedaj prišlo s komisije, da je Thaler z njo sodeloval od vsega začetka? Z Golobičem je bilo že tako, da smo po treh ali štirih dneh čakanja dobili porcijo, da je »pravočasno« in »pošteno« prijavil vse kar je bilo treba (tudi ultro, če kdo verjame:).
magdalenca
# 21.03.2011 ob 12:02
@Ribič

Ne prehitevat.

Saj je vendar dospod predsednik vlade izjavil, v smislu, da je bojda storjeno dejanje obsojanja vredno, samo bo na resnico potrebno malo počakati. Se pravi čakati, čakati, .......... potem pa en velik nič.

Od drugega presidenta pa zaenkrat ne mu, ne bu. Treba bo trezno razmisliti.
redplanet
# 21.03.2011 ob 12:00
Graviton: Na kitajskem nimajo težav s korupcijo !?????!!!!!!!!!!!!!!? LOL!
udine21
# 21.03.2011 ob 14:51
Bravo novinarji Sunday times! Thaler je kot en bad guy iz bondovih filmov.....ob krmljenju se s svojo polomljeno angleščino pogaja za podkupnino.....za stranko Zares bo za ponucat...nova energija ....zmoremo...itd
glasnost
# 21.03.2011 ob 14:50
Če se bo njegov odstop končal tako kot pri Simoni Dimic, potem mu ne bo hudo. Prah se bo počasi polegel, on pa bo še vedno imel precej pod palcem. Ali pa še več.
pametenkodrek
# 21.03.2011 ob 14:22
Pa saj to ni Zoran Thaler. To je Rip Kirby, veliki detektiv. Pustite ga no, da razišče primer do konca.
pravnik1971
# 21.03.2011 ob 13:19
Thalerjevi odgovori so za bruhat. Ker bednik. Gnus.
gosposvetski
# 21.03.2011 ob 12:33
Imajo pač izdajalstvo v krvi ,lahko jih pošlješ v Beograd,Bruselj ali kamorkoli vedno bodo delali zase,proti Domovini in ne za Narodov blagor
palca
# 21.03.2011 ob 12:33
Slovenija, mafijska dežela!
Mafijo celo izvažamo.
Kje so meje potrpljenja Slovencev?
okip48
# 21.03.2011 ob 15:35
Pravkar sem pregledal vrsto balkanskih časopisov. Super reklamo nam je naredil naš Zoran.
barbara_007
# 21.03.2011 ob 13:05
Edino pravilno!!! To je Evropa in ne Slovenija, kjer nihče ne odgovarja za svoja ravnanja...razen Gjerkeša.
Če narediš kiks posredno ali neposredno moraš odgovarjati! To poznajo vse demokratične parlamentarne države!!!
cerera
# 21.03.2011 ob 13:03
intervju g.Zoran Thaler/Marjan Jerman

g.Thalerjevi odgovori za bruhat.... bruhat.....
Spodleteli poizkus bogatenja, požrešnosti, grabežljiosti in to so politiki strokovnjaki, ki nas vodijo.....človek se je ulovil v lastno zanko.... gospodje so preveč plačani imajo preveč časa in razmišljajo samo o tem kaj bi še in kako bi še, da bi si nagrabili čimveč, ker vedo da bo prišel čas ko bodo odleteli iz gnezda ...........prepožrešni in nevredni zaupanja.

Raziskovai a? 8:)
kot v kakšnih akcijskih filmih, joj prejoj za bruhat.... tile....." poslanci, politiki.... "
The_Deer
# 21.03.2011 ob 12:20
Sem rekel že prej, da to ne bo šlo skozi. To je evropski parlament. Jasno, da je moral odstopiti.
citizen
# 21.03.2011 ob 12:20
Čakamo še pol vlade al gremo na ulice pa jih mi vržemo?
alpe3
# 21.03.2011 ob 16:01
Moj motiv v tej zadevi je bil ugotoviti, kdo hoče kompromitirati evropskega poslanca,

V Bruselj je bil poslan kot poslanec - ne kriminalist. Če bi res imel tak motiv kot pravi, bi stvar zagotovo prijavil kriminalistom - in sam zagotovo ne bi izpadel kot kriminalec... Tako pa...
dr.nejc veliki
# 21.03.2011 ob 14:50
Horvat je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, tudi njega pa preiskuje protikorupcijska komisija, saj se pojavljajo očitki, da je kot vodja projektne pisarne v Pomurju pri razpisih ravnal klientelistično in koruptivno.
totter
# 21.03.2011 ob 13:53
Thalerja skupaj v zapor s Prijateljem :)
Suma Sumarum
# 21.03.2011 ob 13:05
Sicer pa ... končno je gnida odstopil. Sicer še vedno nabija o tem, da se je igral detektiva in nas želi imeti še vedno vse za idiote, ampak upam si trditi, da je njegova politična kariera končana. Držim pesti, da mu bo v bližnji prihodnosti sledilo še nekaj glavnih "frajerjev" našega političnega prostora.
ma_ri_bor
# 21.03.2011 ob 12:39
če smo malo paranoični se lahko vprašamo koliko je pokasiral, ko je bil zunanji minister ???
mayk7780
# 21.03.2011 ob 12:35
Ko sem gledal posnetek, sem se cudil kako je lahko clovek s tako slabo anglescino evropski poslanec??!! WTF
Kaj je tam cel cas pocel, razen mutnih poslov s strani?
masazeborut
# 21.03.2011 ob 14:48
Izgon iz Slovenije, ker predstavlja v evropi našo državo in nas je s svojimi dejanji osramotil !!!
friks
# 21.03.2011 ob 14:40
Thaler: "Postavlja se vprašanje, od kod je neki poslanec Evropskega parlamenta ves časa tarča poskusov kompromitacije. Ali je res vse dovoljeno?

A vidite zdaj, kako nori ljudje so pri nas na položajih. Ta ubogi človek se dejansko sprašuje, kako si nekdo upa razkrinkati njegove umazane posle. Izvoljen predstavnik ljudstva, ki ne razume, da si ga drzne kdo motiti pri prekupčevanju z državnim imenom in statusom.

To je tako popolnoma noro, da je že smešno. Stik z realnostjo so ti veljaki izgubili že davno.
sunlit
# 21.03.2011 ob 13:08
Odstop ni dovolj. Vrne naj podkupnino in celotno plačo, ki jo je prejemal kot evro-poslanec, potem pa odsluži še kazen za rešetkami.

Dovolj je bilo tega, da kriminalci samo odstopijo in se malo potuhnejo (ala Dimic, Tovšak, Zidar, Šrot, Bavčar...), obdržijo pa vse nagrabljeno in tudi kazensko nikoli ne odgovarjajo.
Kazalo