Kljub oktobrskemu proračunskemu presežku, proračunski primanjkljaj presega načrtovanega. Foto: EPA
Kljub oktobrskemu proračunskemu presežku, proračunski primanjkljaj presega načrtovanega. Foto: EPA

Oktobrski proračunski prihodki so za skoraj 200 milijonov evrov presegli septembrske, pri čemer so bili davčni prihodki najvišji v letošnjem letu. Pri tem se je v proračun največ sredstev prispevalo z naslova davkov na blago in storitve, kamor sodijo davek na dodano vrednost in trošarine. Povišali pa so se tudi prihodki z naslova davkov na dohodek in dobiček.

Proračunski primanjkljaj v prvih desetih mesecih še vedno presega načrtovanega, saj je rebalans, ki je bil sprejet maja, predvidel 1,07 milijarde evrov letnega primanjkljaja. Rebalans je letos predvidel tudi 7,9 milijarde evrov proračunskih prihodkov, toda po predvidevanjih finančnega ministra Janeza Šušteršiča te številke ne bo mogoče doseči, saj so prihodki državnega proračuna v prvih desetih mesecih dosegli le 79 odstotkov rebalansa.

Skupna zadolžitev proračuna do konca oktobra je znašala 3,072 milijarde evrov, v kar je všteta tudi oktobrska izdaja dolarske obveznice. Pri tem obsega 1,73 milijarde evrov zadolževanje v tujini. Slovenija se je večino časa zadolževala pri domačih bankah, oktobra pa se je, kot je znano, zadolžila tudi na dolarskem trgu.