IVZ v poročilu o okužbah s HIV-om v Sloveniji poudarja pomen zgodnjega odkritja okužbe in pomena testiranja. Foto: Reuters
IVZ v poročilu o okužbah s HIV-om v Sloveniji poudarja pomen zgodnjega odkritja okužbe in pomena testiranja. Foto: Reuters
Okužba z virusom HIV danes velja za kronično, pri čemer je treba poudariti nujo po zgodnji diagnozi okužbe. Foto: MMC RTV
Če okužbo s HIV-om odkrijemo pozno, zamudimo priložnost za pravočasno in praviloma uspešnejše zdravljenje, so sporočili z IVZ-ja. Foto: MMC RTV SLO

V letu 2008, do vključno 26. novembra, je bilo prijavljenih 41 novih diagnoz okužbe s HIV-om, kar je več kot katero koli leto do zdaj. V obdobju desetih let je bilo prepoznanih 266 primerov novih okužb s HIV-om, 38 bolnikov z aidsom pa je umrlo.

41 letos odkritih okužb
Največ okužb v Sloveniji se pojavlja med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Med 41 na novo odkritimi okužbami je 29 takih, ki spadajo v to skupino, trije so se okužili s heteroseksualnimi odnosi, eden z injeciranjem nedovoljenih drog, šest oseb pa IVZ ni mogel uvrstiti v nobeno od znanih skupin z višjim tveganjem. Med na novo odkritimi okužbami so dve odkrili pri ženskah, ki sta se okužili s heteroseksualnimi odnosi.

Letos je za aidsom zbolelo deset oseb (osem moških, dve ženski), pet ljudi je umrlo (štirje moški, ena ženska).

Število okuženih narašča
Število okuženih v Sloveniji je glede na večino drugih držav po svetu relativno majhno, vendar pa počasi, a vztrajno raste, je povedala Irena Klavs z Inštituta za varovanje zdravja. največ novih diagnoz je bilo prijavljenih letos. "Prirast novih diagnoz okužbe z virusom HIV po letu 2003 pripisujemo izključno porastu novih diagnoz med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi", je še dejala Klavsova.

Zgodnja diagnoza - daljše življenje
Na IVZ opozarjajo na pomen hitrega diagnosticiranja okužbe, saj so bili med petimi ljudmi, ki so letos zaradi aidsa letos umrli, štirje, pri katerih so okužbo diagnosticirali šele letos. Na IVZ poudarjajo, da ti bolniki v primeru zgodnejšega odkritja virusa ne bi umrli letos. S pozno diagnozo se zamuja priložnost za kakovostno zdravljenje, ki izboljša kakovost življenja in podaljša preživetje okuženih, poleg tega pa zmanjša možnost širjenja okužbe.

IVZ med priporočili za preprečevanje in obvladovanje okužbe poleg promocije varnega in odgovornega spolnega življenja poudarja tudi pomen spodbujanja prostovoljnega zaupnega testiranja na okužbo s HIV-om v ranljivih skupinah z višjimi stopnjami tveganega vedenja.

Kako poteka testiranje
Na Infekcijski kliniki v Ljubljani se testiranec pred odvzemom krvi praviloma sreča z zdravnikom, s katerim se pogovori o poteku in pomenu testa. Nato mu v laboratoriju na običajen način odvzamejo vzorec krvi, ki je poslan v pregled. Izvidi so znani v nekaj dneh, pri istem zdravniku. Mogoče je anonimno testiranje. Brezplačno in anonimno testiranje v Ljubljani poteka ob ponedeljkih med 12. in 14. uro.

A. K. K.