Svet za spremljanje izvajanja obdavčitve nepremičnin bo vodil davčni svetovalec Darko Končan. Foto: MMC RTV SLO
Svet za spremljanje izvajanja obdavčitve nepremičnin bo vodil davčni svetovalec Darko Končan. Foto: MMC RTV SLO
Cariniki na meji niso več potrebni, prerazporedili jih bodo na delo v notranjosti države. Foto: BoBo

Kmetijski minister Dejan Židan je že pred sejo vlade dejal, da je trenutna zakonodaja na tem področju takšna, da "lumpe kar vabi, da so lumpi".

O zakonu so se že oktobra uskladili socialni partnerji. Zakon pa bo razširil pooblastila carinske uprave, ki bo od zdaj vključena v nadzor nad delom na črno.

Poleg tega naj bi vlada v prihodnjih tednih sprejela še dodatne ukrepe za omejevanje sive ekonomije. Med drugim naj bi omejila gotovinsko poslovanje, ki je, opozarja Židan, v veliki meri vir sive ekonomije. Še ta mesec pa naj bi se vlada izrekla glede prihodnosti davčnih blagajn.

V prihodnosti nova finančna uprava?
Čeprav je bilo pred začetkom seje vlade predvideno, da bo vlada razpravljala tudi o združitvi davčne in carinske uprave v novo finančno upravo, pa o prihodnosti napovedanega združevanja vlada ni podala novih informacij.

Ker je sredi letošnjega leta Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, na mejah z njo ni več potrebna carina. A zaradi širitve EU-ja nadaljnji razvoj sistema pobiranja obveznih dajatev ter spremenjene okoliščine za delo carinske službe zahtevata spremembe tudi pri organiziranju služb, pristojnih za pobiranje obveznih dajatev, piše v predlogu zakona.

Pobiranje obveznih dajatev bo tako temeljna naloga novoustanovljene finančne uprave. Ta bo sestavljena iz Generalnega finančnega urada in finančnih uradov. Zaposlene, ki so doslej opravljali naloge carinske službe, bodo razporedili na delovna mesta znotraj davčne službe.

Stroški združitve bodo po oceni vlade znašali 944.000 evrov, v prihodnjih letih pa napovedujejo prihranke. Pričakujejo pa tudi povečanje prilivov obveznih dajatev v javne blagajne.

Predlog dala prejšnja vlada
Predlog združitve davčne in carinske službe je pripravila še prejšnja vlada in ga letos spomladi tudi poslala v obravnavo v DZ, vendar ga je po nasprotovanju sindikatov mesec dni pozneje umaknila in napovedala dodatna pogajanja s sindikati in pripravo novega predloga.