Novica, da premier ne bo sprejel ponujenega odstopa Katarine Kresal, je v nekaterih strankah sprožila ostre odzive, nekatere so se zavile v molk. Foto: BoBo
Novica, da premier ne bo sprejel ponujenega odstopa Katarine Kresal, je v nekaterih strankah sprožila ostre odzive, nekatere so se zavile v molk. Foto: BoBo
Stavba NPU
V stranki Zares so spomnili, da so poslanci Zaresa aprila lani pred glasovanjem o interpelaciji zoper Kresalovo želeli pridobiti pogodbo o finančnem lizingu med podjetjema Ram Invest in Hypo Leasing, vendar je niso dobili. Zato so v dopisu Pahorju med drugim predlagali, naj izvede strokovno in neodvisno raziskavo vseh okoliščin sklenitve najema poslovnih prostorov za potrebe NPU-ja. Foto: BoBo
Računsko sodišče izreklo negativno mnenje Katarini Kresal

Medtem ko v SD-ju, LDS-u in Zaresu ne komentirajo novice, da premier Borut Pahor ni sprejel ponujenega odstopa notranje ministrice Katarine Kresal zaradi negativne revizije najema stavbe za NPU, so v večini opozicijskih strank enotni, da bi Kresalova morala oditi.

SDS: To je dogovorjen scenarij
V največji opozicijski stranki SDS so prepričani, da sta ponujen odstop Kresalove in premierjeva zavrnitev "vnaprej dogovorjen scenarij, da se še tisto malo, kar je ostalo od vladajoče koalicije, ohrani". Napovedali so, da bodo preučili uporabo vseh ustavnih in zakonskih možnosti za razrešitev ministrice Kresalove, vključujoč tretjo interpelacijo.

DeSUS: Premier ima različne kriterije
Da bi Kresalova morala odstopiti, če bi bila načelna, meni predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, saj je "nespodobno, da ministrica za notranje zadeve, ki bi morala biti prva, ki skrbi za ravnanje v skladu z zakoni, še naprej vztraja na svojem položaju". Dodaja, da ima premier različne kriterije za različne ljudi. Pri "zelo hudi kršitvi", ki jo je ugotovilo Računsko sodišče, pa so po njegovem mnenju tudi elementi korupcije, zato meni, da bo NPU v prihodnje predmet obravnav še drugih organov.

SLS: O odstopu naj razmisli še Pahor
V SLS-u so pričakovali, da bo premier ponujen odstop sprejel, kar bi bilo po njihovem mnenju tudi prav. Prav tako pa bi moral po besedah Franca Bogoviča tudi predsednik vlade razmisliti o svojem odstopu, glede na to, komu je brezpogojno zaupal in koga je podpiral v tej koaliciji. "Z dokončnim poročilom Računskega sodišča je potrjeno to, kar je v bistvu cela vesoljna Slovenija že vedela, z izjemno najbrž predsednika vlade," pravi Bogovič.

SNS: Kresalova je vedela, da odstop ne bo sprejet
Medtem pa je prvak SNS-a Zmago Jelinčič prepričan, da gre pri ponujenem odstopu Kresalove za "slepilni manever, ki mu ne smemo verjeti". Po njegovem mnenju je namreč ministrica točno vedela, da premier njenega odstopa ne bo sprejel. "Res pa je, da tudi Računsko sodišče ni zahtevalo njenega odstopa, ker predsednik Igor Šoltes ve, da to nič ne pomaga," dodaja.

Nepovezani: Premier ne ve, s kom bi jo zamenjal
Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič pa meni, da je ponujeni odstop notranje ministrice korektno ravnanje, če je revizijsko poročilo Računskega sodišča negativno. Odločitev premierja, ali odstop sprejme ali ne, pa je po njegovem mnenju druga zgodba, "kajti premier najbrž ne ve, koga bi imenoval, če izgubi še enega ministra". "Premier je sicer nepredvidljiv, tako da ne vemo, kaj bo naredil," je še povedal Žnidaršič.

NSi: Kresalova negira pravno državo
Da bi morala Kresalova nepreklicno odstopiti, so prepričani tudi v NSi-ju. Zgolj s ponujenim odstopom Kresalova po njihovih besedah "dejansko negira pravno državo in odgovornost za negospodarno in nesprejemljivo ravnanje prelaga na predsednika vlade".

Računsko sodišče izreklo negativno mnenje Katarini Kresal