Pahorju so najvišjo podporo namenili v volilni enoti Ptuj (54,1 odstotka), absolutno večino pa je dobil tudi v volilnih enotah Maribor (52,06 odstotka) in Postojna (51,35 odstotka). Foto: BoBo
Pahorju so najvišjo podporo namenili v volilni enoti Ptuj (54,1 odstotka), absolutno večino pa je dobil tudi v volilnih enotah Maribor (52,06 odstotka) in Postojna (51,35 odstotka). Foto: BoBo
Tabela izidov
Koliko glasov so prejeli kandidati? Foto: MMC RTV Slovenija
Marjan Šarec in Borut Pahor
Borut Pahor in Marjan Šarec se bosta za položaj predsednika republike pomerila v drugem krogu volitev 12. novembra. Foto: BoBo
Preštevanje glasov pri Marjanu Šarcu
Kako so pri Pahorju spremljali volitve?
Kako so z volitvami zadovoljni »poraženci«?

republike Borut Pahor in kamniški župan Marjan Šarec. Drugi krog volitev bo 12. novembra.

Boruta Pahorja je na nedeljskem glasovanju, na katerem je bila volilna udeležba le 43,57-odstotna, podprlo 47,07 odstotka volivcev, kamniškega župana Marjana Šarca pa 24,97 odstotka, kažejo delni neuradni izidi volitev po preštetih 99,9 odstotka glasovnic. Izidom nedeljskega glasovanja bodo v ponedeljek prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije, čez teden dni, 30. oktobra, pa bodo prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Vendar ti glasovi izidov nedeljskega glasovanja ne morejo bistveno spremeniti.

Pojasnilo: Včeraj smo objavili volilno napoved, ki je zaradi metodoloških in zunanjih vzrokov zgrešila izid predsedniških volitev. V agenciji Episcenter, ki je za nas pripravila volilno napoved, se vsem gledalcem in poslušalcem javne radiotelevizije za napako opravičujejo. Plačilu za opravljeno delo so se odpovedali.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev mora biti končan do 3. novembra. Drugi krog volitev bo 12. novembra.

Pahorja in Šarca tako čaka tritedenska kampanja, v kateri bosta poskušala nagovoriti volivce, ki so v prvem krogu glasovali za druge kandidate ali pa so ostali doma.

"Kar smo skupaj dosegli, je izjemen rezultat, ki nam pravi, da je bilo delo dobro opravljeno, da pa bo treba v naslednjih treh tednih te rezultate še nekoliko bolj prepričljivo predstaviti," je po nedeljskih volitvah napovedal Pahor, ki je tudi na volitvah pred petimi leti nastopil v drugem krogu.

Ali je mogoče presenečenje?
Marjan Šarec je dejal, da se veseli drugega kroga, "v katerem bomo, upam, obdelali vse teme, ki jih morda v prvem nismo". To so po njegovih besedah teme, ki zadevajo navadne ljudi. "V minulih dneh sem bil deležen veliko pokroviteljskih pogledov, mnogi so mislili, da nimam možnosti za drugi krog ... A veliko ljudi zaupa vame in verjame, da se da tudi v prihodnje delati drugače," je menil Šarec, ki napoveduje tudi možnost presenečenja v drugem krogu.

KandidatDelež glasov
Borut Pahor47,07 %
Marjan Šarec24,97 %
Romana Tomc13,74 %
Ljudmila Novak7,15 %
Andrej Šiško ,2,22 %
Boris Popovič1,79 %
Maja Makovec Brenčič1,72 %
Suzana Lara Krause0,77 %
Angelca Likovič0,58 %

Pahor – zmagovalec v vseh volilnih enotah
Pahor je največ glasov izmed vseh devetih kandidatov dobil v vseh volilnih enotah, v treh pa so mu volivci namenili tudi absolutno večino. S Šarcem sta bila najbolj izenačena v volilni enoti Kranj. Med volilnimi okraji je bil Pahor najuspešnejši v Murski Soboti, Šarec pa v domačem Kamniku.

Pahorju so najvišjo podporo namenili v volilni enoti Ptuj (54,1 odstotka), absolutno večino pa je dobil tudi v volilnih enotah Maribor (52,06 odstotka) in Postojna (51,35 odstotka). Tik pod 50-odstotnim pragom je Pahor ostal v volilnih enotah Novo mesto (49,68 odstotka) in Celje (49,32 odstotka).

V volilni enoti Ljubljana Bežigrad je glas za Pahorja oddalo 42,53 odstotka volivcev, v volilni enoti Ljubljana Center pa 42,09 odstotka. Najnižjo podporo je aktualni predsednik imel v volilni enoti Kranj, kjer je zanj glasovalo 37,68 odstotka volivcev.

V volilni enoti Ljubljana center je glas za Šarca oddalo 28,6 odstotka volivcev, v volilni enoti Novo mesto 25,24 odstotka, v volilni enoti Celje 24,2 odstotka, volilni enoti Maribor 19,78 odstotka, v volilni enoti Postojna pa 18,09 odstotka volivcev. Najnižjo podporo je Šarec dobil v volilni enoti Ptuj (17,07 odstotka).

Šarec najuspešnejši v volilni enoti Kranj
Najboljši izid je Marjan Šarec dosegel v volilni enoti Kranj, saj je tam zanj glasovalo 34,48 odstotka volivcev. Več kot tridesetodstotno podporo je dobil tudi v volilni enoti Ljubljana Bežigrad (30,14 odstotka).

Preštevanje glasov pri Marjanu Šarcu
Kako so pri Pahorju spremljali volitve?
Kako so z volitvami zadovoljni »poraženci«?