Zaradi odstopa Milana Pogačnika mora Borut Pahor iskati že tretjega ministra v zadnjih nekaj mesecih. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi odstopa Milana Pogačnika mora Borut Pahor iskati že tretjega ministra v zadnjih nekaj mesecih. Foto: MMC RTV SLO
Pogačnik in Jeliničič
Policijski zapis jasno priča o dogovarjanju med politikoma. Foto: MMC RTV SLO
Kaj o aferi pravi premier?

Janez Hribar z biotehniške fakultete je že bil med kandidati pri sestavljanju te vlade. Za Radio Slovenija Hribar ugibanj o tem, da naj bi nasledil Pogačnika, ni komentiral, povedal je le, da je kmetijsko ministrstvo preveč spolitizirano in ga v takih okoliščinah ne zanima. Kmetijski resor bi moral biti po njegovem mnenju strokoven.

Tudi v SD-ju, od koder prihaja minister v odstopu, molčijo glede morebitnega kandidata - po poročanju Radia Slovenija imajo le eno ime, ki pa ostaja skrivnost. Kot so povedali, od kandidata pričakujejo, da bo nadaljeval začeto Pogačnikovo delo korenitih sprememb na področju kmetijskih zemljišč.

Pogačnik: Nisem vpleten, odstop zaradi pritiskov
Kot je znano, Pogačnik sicer ni hotel priznati, da je vpleten v jemanje podkupnine oziroma nabiranje političnih glasov, ki bi mu jih zagotovil Zmago Jelinčič v zameno za prenos zemljišč na občino Murska Sobota, kjer naj bi Jelinčič želel graditi letalski muzej. O tem sicer pričajo tudi zapisi policijskih prisluhov. Povedal je, da je odstopil zaradi pritiskov, ki jih v zadnjem času doživlja.

Pogačnik bi se moral, če bi še naprej ostal minister, spoprijeti tudi z interpelacijo zaradi tragedije z bulmastifi.

Posebnega postopka v DZ-ju ne bo
Ko bo Pogačnik Pahorju podal odstopno izjavo, jo bo on poslal v državni zbor. Ta se bo z njo le seznanil, poseben postopek pa po besedah predsednika DZ-ja Pavla Gantarja ni predviden. Premier Pahor bo imel nato deset dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da sporoči, da bo funkcijo začasno opravljal sam.

Kriminalisti te dni nadaljujejo preiskavo v zvezi z gospodarsko kriminaliteto, korupcijo in izsiljevanjem, v okvir katere je bilo v torek pridržanih več politikov in gospodarstvenikov. Zdaj jih čaka še pregled in preučitev zaseženih podatkov.

Glede tega se je odzval tudi župan Murske Sobote Anton Štihec, ki je pojasnil podrobnosti o preiskavi na občini in svojo vlogo pri tem. Njegov odziv preberite tukaj.

Pahor: Zgodba ne bo potihnila
Predstavniki strank so Pogačnikovo odločitev že pozdravili, pri čemer pa v največji opozicijski stranki SDS menijo, da gre pravzaprav le za reševanje notranje ministrice Katarine Kresal. Premier Pahor je zagotovil, da zgodba ne bo potihnila, tako kot so že številne pred njo.

Kaj o aferi pravi premier?