Premier je na novinarski konferenci predstavil glavne domače naloge vlade med poletjem. Foto: EPA
Premier je na novinarski konferenci predstavil glavne domače naloge vlade med poletjem. Foto: EPA

Ob vsem času precej zahtevnih preizkušenj sem optimist in vidim priložnost, da se Slovenija uspešno izveleče iz zelo težkih preizkušenj, ki čakajo nas in nam sorodne države.

Borut Pahor

Na obeh straneh sem rekel, da so enostranska dejanja način, kako se poglobi pogodbena nezaupanja. Moje stališče je bilo enako na obeh straneh. Na obeh straneh smo bili sprejeti z odkritim prijateljstvom.

Borut Pahor o obisku v Izraelu in na palestinskih ozemljih
Vlada gre na počitnice

Če zabredemo v drugo recesijo, ni nepomembno, kdaj bodo naslednje volitve, je na novinarski konferenci po predpočitniški seji vlade dejal premier Borut Pahor.

"Če se bomo izognili drugi recesiji, ki utegne biti globlja in socialno, gospodarsko, finančno trša, in bo Slovenija ohranjala gospodarsko rast, visoko stopnjo zaposlenosti, če bomo uspeli obdržati visoko stopnjo zavezanosti in hkrati konkurenčnost, je vprašanje, kdaj bodo volitve, nekoliko manj pomembno," je prepričan. Za jesen pa je napovedal pogovore z vsemi parlamentarnimi strankami o tem, kdaj bi bile volitve najprimernejše iz vidika interesov države.

"Naša glavna domača naloga je, da takoj na začetku jeseni pod parlamentarno streho spravimo rebalans proračuna," je napovedal.

Prav tako se bo vlada v avgustu pripravljala na predlog sprejetja proračuna za prihodnji dve leti. Kot glavna cilja politik je premier izpostavil ohranitev socialne povezanosti in povečanje konkurenčnosti, ki bo Sloveniji zagotovila, da bo ostala v zdravem jedru evroskupine.

Pahor: Na finančnih trgih je treba varčevati
Vprašanje dolga po Pahorjevih besedah ni samo finančno vprašanje, ampak tudi politično. "Države, ki bodo znale obvladovati svoje stroške, bodo države, ki bodo imele maksimalno politično suverenost," je prepričan.

"V Sloveniji in politiki ni mogoče vsega doseči. Cilj vlade je s pogovori prepričati večino poslank in poslancev, da je rebalans proračuna sprejet. S tem bi zagotovili, da se Slovenija strateško vrne v evrokrog. Slovenija si zasluži, da ostane suverena. To je prva prioriteta. Druga prioriteta pa je, kaj vse storiti, da bodo druge aktivnosti potekale normalno," je dejal.

"Se spomnite, kje ste bili 15. septembra 2008?"
"Menim, da je, ko nastopi kriza, kot je nastopila leta 2008, pomembno, da imate politično vodstvo, ki je dobilo podporo na volitvah. Seveda se lahko zgodi, da ta podpora usahne, potem so potrebne nove volitve. Ne sme pa se nam zgoditi, da bi ponovili napako iz leta 2008, to bi bilo nedopustno," je poudaril Pahor.

Novinarjem je še dejal: "Se spomnite, kje ste bili 15. septembra 2008? Ne. Veste, zakaj ne? Ker je bila cela slovenska javnost okupirana z volitvami. 15. septembra je v New Yorku padel Lehman Brothers in začel se je proces padanja domin. In ko je 11. novembra 2008 ameriška vlada dala poroštvo za 700 milijard dolarjev, mi je bilo popolnoma jasno, da smo padli v recesijo, o kateri se večini Slovencev in Slovenk niti ne sanja, in da nas čaka zelo težka naloga. Ne smemo spregledati dogodkov v našem okolju, ker bistveno vplivajo na domače razmere. Ob vsem času precej zahtevnih preizkušenj sem optimist in vidim priložnost, da se Slovenija uspešno izvleče iz zelo težkih preizkušenj, ki čakajo nas in nam sorodne države. In ni vrag, da nam ne bi uspelo. S kančkom sreče."

"Pri varnostnih institucijah ne smemo varčevati"
Pahor se je dotaknil tudi dogodkov na Norveškem in jih povezal s Slovenijo: "Ni dvomov, da bo zaradi pričakovanih razmer na finančnih trgih treba varčevati - tudi v luči tega, kar se je zgodilo na Norveškem. Tako kot Norveška je tudi Slovenija odprta družba. Ta multikulturni, svobodni in strpni odnos družbe se je na Norveškem končal zelo tragično in odprl vprašanja, ki jih mora adresirati tudi Slovenija," je poudaril Pahor.

Dodal je še, da pri varnostnih institucijah ne smemo varčevati. "Ne bi pa rad, da bi zaradi Norveške šli v drugo skrajnost. Moramo razumeti, da je v času tega mandata, ki je bil prepleten z globoko finančno krizo, in čeprav smo imeli precej zapleten odnos s Hrvaško, Slovenija ostala varna država. Ministrski zbor sem vprašal: kako poskrbeti, da bo ostala varna država, da se bomo počutili varne posameznike tudi, ko bomo razvijali svojo lastno identiteto. Nimamo vseh odgovorov na to vprašanje."

"Zakon o poroštvih bo okrepil slovenski gradbeni sektor"
Glede podjetja Viator & Vektor je premier razložil, da gre za zasebno družbo, zato se vlada ne more odzvati z nekim instrumentom. Dodal pa je, da lahko po zakonu daje upnikom možnost, da brez soglasja lastnikov dokapitalizirajo to družbo.

Finančni minister Franc Križanič je na konferenci predstavil novelo zakona o poroštvih. "To poroštvo bo omogočalo kapitalsko ustreznost zlasti slovenske gradbene operative, nanj pa bo vezana tudi kontrola," je razložil minister in dodal, da bo tako slovenski gradbeni sektor okrepljen na domačem in tujem trgu.

Vlačič: Zaprtje Karavank za tovorni promet enostransko dejanje
Avstrija bo zaradi povečanega prometa v predoru Karavanke ob koncih tedna uvedla prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol. Prepoved bo za tovorna vozila trajala med 29. julijem in 3. septembrom od 22. ure v petek do 15. ure v soboto. Prometni minister Patrick Vlačič je po seji vlade avstrijsko potezo označil za enostransko dejanje.

Pojasnil je, da je avstrijski ministrici za promet Doris Bures poslal pismo, v katerem je poudaril, da pričakuje, da se vsi ukrepi, povezani z usklajevanjem obratovanja in vzdrževanja predora, dogovorijo na ustrezni ravni dvostransko. Dodal je, da je o omejitvi izvedel komaj v sredo, taka dejanja pa po njegovem mnenju niso "v duhu sodelovanja dveh držav, ker je promet treba urejati skupaj".

Ob vsem času precej zahtevnih preizkušenj sem optimist in vidim priložnost, da se Slovenija uspešno izveleče iz zelo težkih preizkušenj, ki čakajo nas in nam sorodne države.

Borut Pahor

Na obeh straneh sem rekel, da so enostranska dejanja način, kako se poglobi pogodbena nezaupanja. Moje stališče je bilo enako na obeh straneh. Na obeh straneh smo bili sprejeti z odkritim prijateljstvom.

Borut Pahor o obisku v Izraelu in na palestinskih ozemljih
Vlada gre na počitnice