Predsednik Pahor je zagovornik privatizacije državnih bank. Poziva pa tudi h kaznovanju tistih, ki so soodgovorni za takšno stanje v bančnem sistemu. Foto: BoBo
Predsednik Pahor je zagovornik privatizacije državnih bank. Poziva pa tudi h kaznovanju tistih, ki so soodgovorni za takšno stanje v bančnem sistemu. Foto: BoBo
Pahor za učinkovito dokapitalizacijo

Pahor se je v zadnjih dveh dneh o rezultatih in nadaljnjih ukrepih "temeljito pogovoril" s premierko Alenko Bratušek in guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Jazbecem. Pahor priznava, da so problemi slovenskega bančnega sistema "zelo resni", a dodaja, da so v mejah, "ko jih lahko rešimo sami". A breme lastnega reševanja je za slovenske državljane veliko, še priznava predsednik.

Država mora z uspešno sanacijo bančnega sistema znova vzpostaviti normalne "finančne okvire za okrevanje slovenskega gospodarstva", je zapisal Pahor, ki podpira privatizacijo bank v državnem lastništvu. "Po mojem je treba, skladno z merili evropske komisije, privatizirati državne banke in privabiti tuje vlagatelje, ne le v banke, marveč v oživitev gospodarstva nasploh."

Pahor: Parlamentarne stranke za modernizacijo družbe
Ob tem pa ne smemo pozabiti na "sveženj prepotrebnih strukturnih reform", na primer zdravstveno reformo, če naj bo Slovenija po izhodu iz krize "modernejša in učinkovitejša". Pahor tako v bližnji prihodnosti močno upa v parlamentarne stranke. Spomnil je na zadnje srečanje voditeljev parlamentarnih strank 2. decembra. "Soglašali smo, da parlamentarne stranke na ravni njihovih pristojnih organov v začetku prihodnjega leta sprejmejo odločitve, kaj naj bi bile vsebina in način sodelovanja parlamentarnih strank za modernizacijo slovenske družbe in države," je zapisal Pahor, ki je ponovil svoje prepričanje, da je "treba delati skupaj in na široki fronti dogovorjenih nalog".

Za bančno luknjo ni kriva samo globalna finančna kriza, ampak tudi "lastne napake v času tranzicije", je prepričan Pahor. "Davkoplačevalci, ki bodo s svojim denarjem ozdravili banke, upravičeno pričakujejo, da bodo institucije pravne države neodvisno in dosledno sankcionirale tiste, ki so s svojim protipravnim ravnanjem poglobili posledice te hude krize."

Mandela za konec
Pahor je svojo izjavo glede stresnih testov sklenil z mislijo Nelsona Mandele, ki se mu je zdela v tem trenutku "zelo navdihujoča", in sicer da "se zdijo stvari nemogoče, dokler jih ne naredimo".

Pahor za učinkovito dokapitalizacijo