Oktobra leta 2008 je nadzor nad banko Kaupthing prevzela islandska država. Foto: EPA
Oktobra leta 2008 je nadzor nad banko Kaupthing prevzela islandska država. Foto: EPA

Islandsko sodišče je obsodilo nekdanjega predsednika uprave banke, predsednika nadzornega sveta, enega izmed večinskih lastnikov in direktorja izpostave banke v Luksemburgu.

Tri tedne preden so leta 2008 tri največje islandske banke, med njimi tudi Kaupthing, doživele zlom, so iz omenjene banke sporočili, da je katarski šejk Mohamed Bin Kalifa Bin Hamad Al Tani kupil nekaj več kot petodstotni delež banke.

Parlamentarna komisija je pozneje sporočila, da je bil delež odkupljen z bančnim posojilom samega Kaupthinga, ki je bil najprej deponiran pri navidezni družbi na Britanskih deviških otokih. Od tam je denar romal do ciprske družbe Choice in nato še do družbe Q Iceland Finance, preden je končal v banki kot kupnina za njen delež.

Zavajanje trga
Tožilec je med sojenjem zatrjeval, da je sklenjeni posel vplival na vrednost delnice banke in bil zavajajoč za trg, saj je bil ta prepričan, da je posojilo prišlo neposredno iz sklada Al Tanija. Po njegovih besedah je bil edini namen posla zvišati ceno delnice Kaupthinga.

Gre za do zdaj največje sojenje proti nekdanjim vodilnim zaposlenim v propadlih islandskih bankah. Nihče izmed obsojenih bankirjev, ki zdaj delujejo v Londonu in Luksemburgu, ni bil navzoč na sojenju.

Islandci obsodili bankirje
Islandci obsodili bankirje