"Po dvajsetih letih tranzicije se je zaradi gospodarske recesije pokazalo, da ta naša skupna hiša nima tako varnih in trdnih temeljev, kot se je na začetku zdelo," je poudaril Pahor. Foto: BoBo

Na tradicionalnem srečanju SD-ja v Opatjem selu na Krasu so se predstavili županski kandidati stranke iz 30 slovenskih občin. "Po dvajsetih letih tranzicije se je zaradi gospodarske recesije pokazalo, da ta naša skupna hiša nima tako varnih in trdnih temeljev, kot se je na začetku zdelo," je v slavnostnem nagovoru poudaril Pahor.

"Ne želim biti slab gospodar te države"
"Po volitvah sem moral zato sprejeti odločitev, ali bom zaradi popularnosti vzel le čopič in prebarval fasado, prekril streho in dajal vtis, da je vse v redu, ali pa bom začel hišo popravljati pri temeljih, ki so se izkazali za manj trdne, kot smo vsi skupaj verjeli, da so," je dejal premier.

Zatrdil je, da ima vlada vso legitimnost, da napove prizadevanja zato, da bo slovenska ekonomija bolj konkurenčna. Če hočemo to doseči, moramo omejiti tudi javno porabo, pravi premier Borut Pahor, saj ne želi biti "slab gospodar te države".

Bomo iz krize izšli bolj socialno povezani?
"Zdaj gremo naprej, saj ne potrebujem popularnosti, potrebujem le malo zaupanja javnosti, da bo verjela, da delamo nekaj v skupno dobro. Če se nam uspe prebiti skozi izjemno zahtevne teme letošnje jeseni, potem bomo božič 2010 pričakali z manj kot 100.000 brezposelnimi, s pozitivno gospodarsko rastjo in znižanjem zunanjih dolgov," je še dejal premier.

Po Pahorjevih besedah bomo Slovenci iz te gospodarske krize izšli razvitejši in bolj socialno povezani, kot smo bili v to krizo potegnjeni. Zato bo vlada v jesenskem času nadaljevala začete reforme, pri katerih zaradi želje po zmagi na lokalnih volitvah ne bo popuščala.

Na današnjem vseslovenskem srečanju SD-ja v Opatjem selu se je predstavilo 30 županskih kandidatov. Srečanja, na katerem je bilo okrog 600 udeležencev, so se med drugim udeležili ministra Franci Križanič in Igor Lukšič ter državnozborski poslanci Miran Potrč, Majda Potrata in Mirko Brulc. Najzaslužnejšim članom so podelili tudi znak stranke SD.