Borut Pahor opozarja, naj džamija ne izziva nestrpnosti tistih, ki ji že tako nasprotujejo. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor opozarja, naj džamija ne izziva nestrpnosti tistih, ki ji že tako nasprotujejo. Foto: MMC RTV SLO
Nedžad Grabus
Mufti Nedžad Grabud verjame, da zadržkov za gradnjo džamije ni več. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade je po srečanju z muftijem Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžadom Grabusom dejal, da je država dolžna zavarovati versko svobodo, opomnil pa je, da verski center "ne more biti tak, da bi s svojo podobo izzival nestrpnost tistih, ki mu nasprotujejo".

Pahor je izrazil prepričanje, da bodo tudi tisti, ki bodo predlagali arhitekturne rešitve, mislili na to, "da bo zgrajen verski objekt, ki bo v interesu islamske skupnosti in ki ne bo motil tistih, ki imajo pomisleke, da bi spremenil kulturno podobo države". Verjame, da se bo s tem okrepila strpnost, ki je, kot je dejal, pogoj za odprto in moderno družbo.

Če bodo potrebovali pomoč, bo vlada o tem razmislila
Premier je še dejal, da bo vlada, če bo skupnost zaprosila za sredstva za gradnjo, prošnjo obravnavala, a meni, da je zdaj najprej treba počakati na konec prvega dela projekta - da se izvede razpis in da komisija na mestni ravni oceni primernost alternativ ter se o njih odloči.

Mufti islamske skupnosti Grabus pa je po sestanku razložil, da so premierja seznanili z dejavnostjo skupnosti po vsej Sloveniji in z nadaljevanjem njihovih projektov. Verjame, da zadržkov za projekt džamije ni več. Tudi sicer meni, da muslimani v Sloveniji nimajo "resnih problemov", islamsko skupnost pa je ocenil za zelo odprto in razsvetljeno.

Srečanja z vsemi večjimi verskimi skupnostmi
Srečanje z muftijem Grabusom je sicer drugo v vrsti pogovorov premierja s predstavniki večjih verskih skupnosti. Kot je dejal Pahor, je želja vlade, da bi reševali praktična in načelna vprašanja, ki se odpirajo v odnosih med verskimi skupnostmi in državo.

"So nekatera, ki jih je mogoče rešiti na praktičen način, in so tudi nekatera, ki zahtevajo konceptualne rešitve," je pojasnil. Pred tem se je srečal tudi z metropolitom Alojzijem Uranom.

T. K.