Pahor išče kandidata za novega predsednika Računskega sodišča. Foto: BoBo
Pahor išče kandidata za novega predsednika Računskega sodišča. Foto: BoBo

Vesel je položaj predsednika Računskega sodišča z devetletnim mandatom prevzel junija 2013, pri delu pa mu pomagata dva namestnika, to sta Jorg Kristijan Petrovič in Mojca Planinšek. Petroviču se bo mandat iztekel 3. februarja in DZ je za njegovo namestnico že imenoval Majo Bilbija.

Za predsednika Računskega sodišča je lahko imenovan državljan Slovenije, ki ima najmanj univerzitetno izobrazbo, je strokovnjak na področju, ki je pomembno za izvrševanje pristojnosti Računskega sodišča, obvlada vsaj en svetovni jezik in v štirih letih pred imenovanjem ni bil član vlade.

Predlog za možnega kandidata mora biti obrazložen, priložena morajo biti tudi njegova pisna izjava, da je pripravljen sprejeti kandidaturo, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Tako kot običajno bo Pahor pred izbiro kandidata opravil posvete z vodji poslanskih skupin v DZ-ju. V teh pogovorih se bo potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim merilom, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predlog za imenovanje predsednika Računskega sodišča bo Pahor posredoval v DZ v roku, ki bo omogočil, da bodo o njem glasovali že poslanci novega sklica, sledila bo javna predstavitev izbranega kandidata. O njegovem imenovanju bodo nato poslanci glasovali najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, in sicer tajno, pri čemer se zahteva podpora vsaj večine vseh poslancev.

Rok za prijavo je 15. april.