Neplačilo parkirnine vas bo v Ljubljani stalo 40 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Neplačilo parkirnine vas bo v Ljubljani stalo 40 evrov. Foto: MMC RTV SLO

V ljubljanskem javnem podjetju so uvrstili neplačilo parkirnine med neupoštevanje prometne signalizacije, za kar je predvidena kazen 200 evrov.

Župan Ljubljane Zoran Janković je po seji novinarjem pojasnil, da je s 1. julijem prišlo do sprememb zakonodaje. Na podlagi zahtevka javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice so ugotovili, da se je višina globe za neupoštevanje prometne signalizacije dvignila na 200 evrov in da pod ta določila sodi tudi neplačilo parkirnine na parkomatih.

"Ker ni bilo jasno, kateri člen zakona uporabljamo, smo se posvetovali s pravnikom Rajkom Pirnatom, ki nam je svetoval, da to uredimo z odlokom na mestnem svetu. In to smo danes uredili," je povedal Janković in dodal, da ni namen teh kazni polnjenje proračuna, ampak, "da pri šolah in vrtcih preprečijo parkiranje vozil."

Nov odlok o prometni ureditvi bo objavljen v uradnem listu v petek in do takrat "tistemu, ki ne bo plačal, ne bomo izdali kazni," je povedal župan Ljubljane, ob enem pa je pozval vse uporabnike parkirnih prostorov, da parkirajo v skladu z veljavnimi normami.