Slovenija

Poudarki

  • Mandatarja še vedno lahko predlaga najmanj 10 poslancev
  • Obenem konec zadnje redne seje tega sklica
Pahor
Predsednik države v domu zakonodajne veje oblasti pojasnjuje svojo odločitev. Foto: DZ/Borut Peršolja
       Potrudili se bomo, da ne bomo ovira pri razpisu volitev.       
 Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS-a
SDS
SDS je bil pripravljen za nekoliko kasnejše razmerje vložiti tudi predlog za mandatarja. Razlog: DZ-ju je treba dati čas za sprejem pomembnih vsebin, je poudaril Tanko. Foto: BoBo
Janko Veber
Veber je pripravljen sestaviti vlado. Foto: BoBo
VIDEO
Pahor bo parlament najver...

Dodaj v

Pahor: Volitve bom predlagal za 27. maj ali 3. junij

Izredna seja DZ-ja
27. marec 2018 ob 08:03,
zadnji poseg: 27. marec 2018 ob 18:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci so se na izredni seji seznanili z odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja.

Predsednik države Borut Pahor je poslancem še osebno pojasnil, zakaj ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja za sestavo vlade. "V okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat sedanjemu sklicu državnega zbora, prizadevanje za izvolitev predsednika vlade za tako kratek čas ni smiselno in potrebno," je povedal.

Potrebno je nekaj drugega, vlada s polnimi pooblastili, je poudaril. Nekaj dlje kot 100 dni bo država imela vlado, ki bo opravljala zgolj tekoče posle, kar ni malo. Pahor bo v svojem ravnanju stremel k temu, da se ta čas skrajša, kjer je le smiselno in mogoče.

S takšno odločitvijo je skrajšal 30-dnevni rok, ki ga je imel po odstopu Mira Cerarja z mesta predsednika vlade na voljo za predlaganje novega mandatarja, in tako odprl nekoliko hitrejšo pot predčasnim volitvam.

V naslednji Tarči
Zadnji dnevi raja Cerarjeve vlade – kaj se dogaja za vrati ministrstev, vladnih služb in v podjetjih v državni lasti? Tarča bo na sporedu v četrtek ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.


Bo kandidata predlagal kdo drug?

S seznanitvijo DZ-ja je začel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko kandidata za mandatarja predlaga ali najmanj 10 poslancev ali poslanska skupina. Če se to ne bo zgodilo, Pahor 13. aprila pričakuje pisno obvestilo DZ-ja in že naslednji dan (14. aprila) namerava podpisati odlok o razpisu predčasnih volitev.

Te bodo 27. maja ali 3. junija, je napovedal. Izbira bo odvisna od potreb državnega zbora. Poslanske skupine je pozval, naj ga o poteku dogodkov obveščajo. Če bo zaradi normalnega dela na ustavni komisiji in za končanje dela preiskovalnih komisij potrebno podaljšanje, potem bo razpis volitev temu prilagodil. Skrajni rok je 10. junij, 20. maj pa ni mogoč, je dodal.

Če bi v DZ-ju kvalificirani predlagatelj predlagal kandidata za mandatarja, potem bi se roki nekoliko zavlekli. O predlogu bi morali glasovati, sledil pa bi lahko še tretji poskus, saj lahko DZ v 48 urah sklene izvesti ponovne volitve predsednika vlade. Če se zanje odloči, mora o kandidatu glasovati najpozneje v sedmih dneh.

Predsednik države je še poudaril, da glede datuma referenduma o zakonu o drugem tiru nima nikakršnih pooblastil.

Tanko: Potrudili se bomo, da ne bomo ovira
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je v izjavi za javnost zagotovil, da njegova stranka ne bo prispevala podpisov podpore kandidaturi nepovezanega poslanca Janka Vebra. Ta je že pred časom sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo. "Če bi naši poslanci dajali podpise, bi bilo smiselno, da jih dajo kandidatu, ki bi ga mi predlagali, ne nekemu samostojnemu poslancu," je povedal Tanko.

Prvi poslanec SDS-a je bil nadalje mnenja, da tudi svojega kandidata ne bodo iskali. Položaj bodo po njegovih besedah preučili, vendar zavlačevali ne bodo. "Potrudili se bomo, da ne bomo ovira pri razpisu volitev," je dodal.

V SDS-u so se sicer zavzemali za to, da bi bile predčasne volitve 10. junija, pri čemer je Tanko tudi tokrat izpostavil, da morajo v državnem zboru nujno dokončati nekatere pomembne vsebine, to je predvsem zaključiti postopek glede ustavnega zakona za zaščito NLB-ja. Poudaril je še sprejetje poročil preiskovalnih komisij, med drugim je na mizi tudi letno poročilo komisije za nadzor varnostnih služb. "Zadeve je po našem mnenju treba zaključiti, dokler ima državni zbor mandat, po volitvah pa bo najbrž težko zagotoviti udeležbo vseh poslancev, ki ne bodo izvoljeni, kajti lahko se zgodi, da bosta v parlamentu dve tretjini novih poslancev," je poudaril Tanko.

Glede naklonjenosti SDS-a 27. maju ali 3. juniju za parlamentarne volitve je Tanko povedal, da se bodo v SDS sproti odločali, poudaril pa je, da bo treba datum določiti tako, da se bodo zadeve, ki jih ima DZ še na mizi, zaključile, je še dejal Tanko.

V času do volitev bo SDS storil vse, da se zadeve dokončajo, sami pa za sklic izrednih sej nimajo dovolj podpisov in za to potrebujejo še eno poslansko skupino, je spomnil Tanko. Če je DZ-ju v interesu, da pomembne stvari sprejme, Tanko ne vidi težav za sklic izrednih sej.

Tudi drugi za čim prejšnje volitve
Tudi v drugih poslanskih skupinah si želijo čim prejšnjih volitev, a poudarjajo pomen pomembnih vsebin, ki jim mora DZ sprejeti še v tem sklicu, zlasti dokončanje postopka glede dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB-ja.

Kot kaže iz tokratnih izjav, tudi kandidata za mandatarja ne bodo predlagali. Tako je med drugim zagotovila vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer ter dodala, da sama tudi ne bo prispevala podpisa za katerega koli drugega morebitnega kandidata.

Poslanka NSi-ja Ljudmila Novak je ponovila stališče stranke, da se zavzemajo za čim prejšnje volitve, ker da potrebujemo vlado s polnimi pooblastili.

Izpostavila je sicer pomen dokončanja postopkov glede zaščite NLB-ja, kar pa je tudi po mnenju vodje poslancev DeSUS-a Franca Jurše ključno za ta sklic DZ-ja, če se bodo strokovnjaki poenotili. Bistveno več koristnega po njegovem mnenju v tem mandatu ne bodo naredili, ob čemer Jurša svari pred sprejemanjem zakonov, ki bi imeli velike finančne posledice.

Tudi v SD-ju in Levici so za čimprejšnje volitve, tako kandidata za mandatarja ne bodo predlagali ali podprli.

O tem, katere zakone bodo še poskušali sprejeti v tem mandatu na izrednih sejah, se bo koalicija pogovorila na sredinem srečanju, je pojasnila Kustec Lipicerjeva. Po njenih besedah pa se tudi z drugimi poslanskimi skupinami pogovarjajo o tem, kje imajo skupne točke oz. katere rešitve podpirajo in bi za njihov sprejem lahko dosegli ustrezno večino.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
jani15
# 27.03.2018 ob 08:18
Sds nujno izven dz more pridit
SamoRes
# 27.03.2018 ob 08:16
SDS, ki vedno kliče po predčasnih volitvah bi zavlačevala? Zakaj le, še ni denarja po propadlem kreditu Đuđićeve iz Republike Srbske ?
Kvantni mehanik
# 27.03.2018 ob 10:52
@drg

JJ je za levico božji dar. Brez njega bi morali dejansko kaj pokazati.


+1.

JJ je največji garant, da desnica nikoli ne pride na oblast. Kot izpričanemu desničarju se mi ob njegovi pojavi obrača želodec. JJ == izdajalec desnice in njenih idej ter vrednot.
rdečinavijač
# 27.03.2018 ob 10:40
Ko prebereš ta članek vidiš, da so vse skupaj le politične igrice tistih, ki jim je malo mar za državo in državljane. Ne, hvala!
stewie
# 27.03.2018 ob 08:30
Končno so v SDS vsaj iskreni, lepo povedo, da bi mandatarja predlagali samo zato, da malce zavlačujejo, torej ne mislijo resno z njim.
Verjetno še razmišljajo, kako bi nagovarjali volivce, sedaj ko na gospodarsko krizo, ki da je posledica zafuranega vodenja levih strank ne morejo računati.
Slovan65
# 27.03.2018 ob 09:59
Barbika si domišlja, da on o nečemer odloča.
On odloča le o barvi svoje kravate.
[MOD]Beslic
# 27.03.2018 ob 10:38
Parlament brez SD, SDS in DESUSA je kot pravljica iz sanj. Nažalost pa so to samo sanje.
pepar
# 27.03.2018 ob 10:38
Pred vsakimi volitvami me zgrabi groza,ker vem,da bodo ob cestah spet namalani osladni nasmehi na ksihtih politikov in da bo vsaka peta beseda ki jo bodo izgovorili v tem času laž.
stewie
# 27.03.2018 ob 10:19
mare008
# 27.03.2018 ob 10:16
Samo ne 10.6, ker grem na reli!


Saj lahko med tednom voliš predčasno.
Voly
# 27.03.2018 ob 10:11
Kakšen cirkus okoli datuma volitev! En teden je pa res usodno pomemben, Pahor resnično rabi še kak mesec, da se odloči, mora dobro premisliti.
Tao3
# 27.03.2018 ob 08:34
Veber, ti se pa nehaj smešit, včasih si se mi zdel normalen, s svojo stranko in da si pripravljen prevzeti mandatarsko mesto pa delaš klovna iz sebe ...
LosAlamos
# 27.03.2018 ob 10:50
Vili pa v jok.
Arndovia
# 27.03.2018 ob 10:44
"Možnosti, da bi predlagali mandatarja, ne izključujejo v poslanski skupini SDS-a, saj bi s tem lahko dosegli, da bi volitve lahko bile 10. junija."

Mislim ... eh.

To je problem v Sloveniji. Ce obstaja moznost, seveda da jo bomo izkoristili in zlorabili kolikor se le da. Interpelacija? Vsak mesec vsaj ena! Ustavna obtozba - najostrejse orozje kar ga premore pravna drzava in ki jo v zahodni Evropi niso uporabili v 70ih letih niti enkrat? Seveda v Sloveniji kar dvakrat in to od taiste stranke v roku par let!

Pol pa se cudimo, da gre pravna drzava v maloro ce pa jo hebemo na vsakem koraku sto na uro in izigravamo in izkoriscamo vsakrsno vejico in piko, zdravo pamet pa pustimo nekje ob strani...
SpookyDonk
# 27.03.2018 ob 11:02
Združitev volitev z referendumom ni možna. Saj nam ustava in zakon tega ne dovoljujeta. Roki so pač roki. Upam, da bo to nekdo tudi Viliju dopovedal. Nekako se mi zdi, da bi Vili rad, da se izigra ustava in zakon in se združi referendum z volitvami, da bo lahko, ko bo spet izgubil, se pravdal in skliceval, da so bili kršeni, tako ustava, kakor zakon. Vem, da se sliši bizarno, ampak pri nas je vse mogoče.
Kvantni mehanik
# 27.03.2018 ob 11:01
Možnosti, da bi predlagali mandatarja, ne izključujejo v poslanski skupini SDS-a, saj bi s tem lahko dosegli, da bi bile volitve lahko 10. junija.

Samodestruktivni norec.

Kot tisti škorpijon, ki prosi žabo, če bi ga na hrbtu prenesla preko reke. Žaba noče, ker se boji, da jo bo, zloben, kot je, pičil. Škorpijon jo opomni, da bi bil v tem primeru pogubljen tudi sam, ker bi potonil z njo. Žaba privoli in ga vzame na hrbet. Ko pa sta nekje na sredi reke, žaba začuti pik in takoj nato hromeč učinek strupa. Škorpijon jo je pičil. "Norec! Oba si naju pogubil!" izdavi, preden potone. Škorpijon pa, tik preden ga zagrne voda: "Šta će mi, takva mi je narav."

To je zgodba o Janši. Toliko škoduje, da škoduje sebi -- pa še vedno ne odneha. Želim mu čim prejšnjo politično smrt.
Tao3
# 27.03.2018 ob 08:32
Pahor bo pojasnil, zakaj ni predlagal novega mandatarja

Pa tako si je ĐĐ iz SĐS želel še zadnjič vladati. Pa magari dva meseca. Zdej bo pa zamera Pahor, velika zamera, ...
mare008
# 27.03.2018 ob 10:16
Samo ne 10.6, ker grem na reli!
Heisenberg
# 27.03.2018 ob 12:08
Res težka naloga za Borčija. Premajhno plačo ima za tako težke odločitve. Bo treba kakšnega svetovalca za par 10k najeti.
alisha
# 27.03.2018 ob 10:55
za vse, ki pišete, da naj se izvede na isti dan referendum in volitve delim tole s strani gospoda Brgleza

Spoštovane državljanke in državljani,

dolžan sem pojasniti, da bi bilo pred hkratnim sklicem spornega referenduma in predčasnih volitev nujno spremeniti našo ustavo, ki takšno ”varčevanje” prepoveduje. Zato ne nasedajte protiustavnim pozivom in stališčem, kdorkoli jih daje, ali pa jih vsaj sami preverite.


4. odstavek 90. člena Ustave (od “pod pogojem“ naprej).
Sebastjan666
# 27.03.2018 ob 13:03
SamoRes

Jankovića smo že samo ob sumu izločili iz državne politike, desnica pa je Janšo še iz zapora rinila v parlament.
Dovolj tega.


No, da Jankovića sploh kdaj podpreš, moraš biti res pokvarjene in hinavske narave. To vse pove o naših biserih iz levice, ki se tako hvali, kako je bistroumna. Nič drugačna kot 'nasprotna' stran.
Ma, Soroševe Levice pa niti ob dokazih, da je desna roka WAll street mafije ne izločite.
Eni podpirajo ene in iste lopove 25 let. Drugi pa vedno znova nove mafijce 25 let.
Ja, kako to?

Kaj bo treba tebi in tebi podobnim še enkrat dodati tisto, kar sem napisal o povezavi Levice z Wall street mafijo?
Očitno imate res dobre razloge, da tako lažete v njihovem imenu. Nasedajo pa vam še bolj nerazgledani kot ste sami.
viški mulc
# 27.03.2018 ob 10:16
Kot že nič kolikokrat je tale naš predsenik neodločen. Še vedno je pod plaščem velikega vodja JJ Le s to razliko, da ni več veliki (vodja). Vstrajno pada.
Bivši uporabnik
# 27.03.2018 ob 12:09
13.5. bo torej referendum, 27.5. volitve. Kaj 20.5. ne bo ni nič?!
MitjaM
# 27.03.2018 ob 10:22
To bi bila jasna racionalizacija.
Poleg parlamentarnih volitev se na isti datum še izvede:
- ponovitev referenduma za Kovačičevo blokiranje projekta 2. tir
- referendum o migrantskih kvotah
- referendum o nakupu orožja po željah NATO.

To bi bila optimalna opcija.

Glede samega datuma, je pa seveda desnici v prid čas počitnic, da bo udeležba čim nižja.
Churchill W.
# 27.03.2018 ob 15:38
@drg
Mi smo edina država na svetu, kjer ljudje non-stop jamrajo glede stanja v državi, kjer so ljudje izredno nezadovoljni z vodenjem države, hkrati pa se ves čas govori o vodji opozicije in je vodja stranke, ki ni v vladi kriv za vse. Ja .. to je Slovenija.

JJ je za levico božji dar. Brez njega bi morali dejansko kaj pokazati.


Veš kaj je še bolj žalostno od tega kar si napisal?
Da desnica v vseh teh letiš še vedno ni spoznala, da dokler bo na čelu SDS Janez "dosmrtni" Janša, bo levica lahko počela kar se ji zazdi. JJ je zagotovilo, da se ne bo nič spremenilo, ker tudi tisti, ki so neopredeljeni raje volijo vse drugo kot pa SDS!
Z JJ na čelu je lahko SDS samo največja stranka v opoziciji in on neuradno oklican vodja opozicije. To pa je to!
firbec111
# 27.03.2018 ob 13:40
PomisliSe1x
Zakaj ne skupaj s parlamentarnimi volitvami, ki bodo en teden pozneje???

Odgovor: se en dokaz, da elita rada mece davkoplacevalski denar skozi okno.....

Ker bo šlo za zlorabo volitev in bodo stranke, ki drugače na bedaste referendume ne morejo pripeljat volivcev to izkoriščale.
Če ne predlagaš referenduma, ki interesira širšo javnost ga ne boš imel.
Poglej samo zlorabo v primeru Drugega tira.
čik
# 27.03.2018 ob 12:07
pahor je tok neodločen,da še volitve ne more predlagat :)
felipesko
# 27.03.2018 ob 17:46
Pahor: Volitve bom predlagal za 27. maj ali 3. junij

Na strašni preizkušnji je revež....
ni maitre
# 27.03.2018 ob 13:55
Sebastjan666
V politiko posameznik ne vstopa zaradi ljubezni do domovine in sodržavljanov. Vedno so v ozadju koristi, želja po oblasti, denarju, prestižu... Sponzorji politikov, takšni in drugačni, bodo obstajali dokler se ne spremeni koncept. Te želje po spremembi pa ni ne pri ljudeh in ne pri politikih.
SamoRes
# 27.03.2018 ob 12:46
Ker bo šlo za zlorabo volitev in bodo stranke, ki drugače na bedaste referendume ne morejo pripeljat volivcev to izkoriščale.
Če ne predlagaš referenduma, ki interesira širšo javnost ga ne boš imel.
Poglej samo zlorabo v primeru Drugega tira.
A.K.
# 27.03.2018 ob 10:39
3.6. bodo pa res predčasne volitve, kaj če bi jih mel 17.6.
CtrlAltDel
# 27.03.2018 ob 15:54
20.5. bo Borut zmatran po maratonu treh src v Radencih.
Sebastjan666
# 27.03.2018 ob 14:34
ni maitre

Saj, ko pogledaš stranke je tako kot bi po Sahari iskal sneg, ker vsi pravijo da je :)
Sicer pa, hvala lepa medijem, levim in desnim, da držijo ljudi, na tako nizkem nivoju razgledanosti in obveščanju.
In pa hvala lepa levim in desnim vladam, da s šolskim sistemom producirajo ljudi, ki se jih izobrazi za marketinško produkcijo, ne pa v samo-razmišljujoče in razgledane ljudi. V prvi vrsti je to FDV (sramota od faksa) in filo-faks, ki bi morala skrbeti za to, da bi bil narod, ki plačuje za to, vsaj nagrajen, da bi iz fakultet dobili ljudi, ki bi znali razmišljati. A dobimo ven ljudi, ki dalje od svojega nosu ne vidijo. In tako postanejo ljudje, ki pridejo iz teh faksov tumor družbe.
No, pravna fakulteta isto - pravniki v službi mafije. Ena in ista mreža ljudi, ki obvladuje naš bančni/sodni/medijski/politični/univer
zitetni prostor.

Se čudim, da nam ne gre slabše.

Ampak, plačujemo Studio City in podobne RTV oddaje, ki so same sebi namen in otročje do amena. Pa da ne bo kdo rekel, da je NOVA TV kaj drugačna. Če ti medijski voditelji niso sposobni prikazati globalizacijo, ki poteka iz višjega nivoja (in vključujoče osebe in organizacije, ki jih nikdar ne omenijo), v katerega so vpletene visoke elite (katere nihče ne izvoli), ki jih ti mediji niti ne omenijo (razen včasih kot filantrop), še manj dogodke, ki potekajo, še manj, da bi te osebe in organizacije povezovali, potem je boljše, da gredo mediji v vrtec in se pogovarjajo z otroci, ker so isto (ne)pomembni kot dogodki in razlage dogodkov o katerih večinoma poročajo.

Politika oz. vodenje države se že dolge ne dela s politiki. Politika oz. država oz. EU se vodi s think tanki, fundacijami, inštituti. Kdo pa jih plačuje in kdo postavlja direktorje, pa vprašajte Marcela Štefančiča Jr. , Edota Žitnika & Co...... mogoče celo vedo kaj povedati. Samo, če bi bili razgledani in poštenjaki, bi o tem govorili že 10, 15, 20, 25 let nazaj. Pa do danes nič.

Rezultat je jasen, ko pogledaš to Saharo, ki ji politiki in mediji pravijo reka Sava.

No, @ni maite, nisem mislil to napisati tebi, ker vem, da je tebi več kot jasno.
SamoRes
# 27.03.2018 ob 13:43
skorpijon93
# 27.03.2018 ob 13:19
vedno volim za program SDS

In s tem se hvališ?
Gautama
# 27.03.2018 ob 13:34
Ker bo šlo za zlorabo volitev in bodo stranke, ki drugače na bedaste referendume ne morejo pripeljat volivcev to izkoriščale.
Če ne predlagaš referenduma, ki interesira širšo javnost ga ne boš imel.
Poglej samo zlorabo v primeru Drugega tira.


Tale odgovor mi je všeč. :)
SamoRes
# 27.03.2018 ob 12:24
Yanez
# 27.03.2018 ob 11:57
Predlagam drugo nedeljo v novembru, ko bodo vsake štiri leta tudi lokalne volitve

Kolikokrat je bilo napisano, da ne more biti referendum na dan volitev
_50centy_
# 27.03.2018 ob 11:49
čim prej, manj jih bomo geldali in poslušali :)
Torek
# 27.03.2018 ob 11:45
Vprašanje je, ali so ljudje pripravljeni na volitve. Kolikor mi je znano, je politična kultura tukaj živečih nizka. Informiranost in sposobnost razmisleka, prav tako.
Zakaj siliti, ne ravno bistre posameznike, ki se jim niti ne sanja o izzivih 21. stoletja, naj izberejo nekoga, sebi podobnega, in mu naložijo pretežko breme rešitelja.
To nekako ni logično.
Drugo je, če gre za združbe, ki bodo, na ta način, svojim članom omogočile lahek zaslužek, položaje in privilegije, posel za podjetja sorodnikov, prijateljev...
GORILA
# 27.03.2018 ob 11:34
@mojvidik
Levica predlaga referendum o odločitvi, ki smo jo sprejeli že zdavnaj na referendumu o vstopu v NATO.

...saj tudi desnica predlaga referendum o odločitvi, ki smo jo že sprejeli - 2. tir!
mojvidik
# 27.03.2018 ob 11:15
Dajmo poiskat še en ali dva referenduma, da bomo lahko vse nedelje v maju volili. Saj ni važno kakšni so referendumi, jih bomo razglasili za neustavne ali nezakonite, da bomo še cel november lahko zopet volili.

Levica predlaga referendum o odločitvi, ki smo jo sprejeli že zdavnaj na referendumu o vstopu v NATO. Dajmo imet še referendum o tem, če hočemo prodati NLB. Konec koncev, saj smo vsi Slovenci delničarji! Če je kaj ustavno in kaj ni, se bomo potem sekirali, plačevala bo pa itak naslednja vlada. Ali pač ...
AMFIBIJA
# 27.03.2018 ob 16:47
VOLITVE BOM PREDLAGAL

Samega se zopet bom predlagal
za volitve, moje so trditve,
teh trditev rabim potrditve,
kaj še dalje datum bi prelagal.

Bi prelagal, pa ni v moči moji,
kot sicér drugje sem prav nemočen,
tudi tu ne morem biti točen,
ne uidem pač naturi svoji.

Čas predolg je ali pa prekratek,
tukaj ne odtehta niti sloga,
druga mi odmerjena je vloga,
drug imam napotek, drug podatek.

Da stvari se vseh pač ne zaključi,
to dolžnost mi šefovska nalaga,
se zato volitev ne prelaga,
to je jasno, tu res ni naključij.
Sebastjan666
# 27.03.2018 ob 16:39
tuintam

S tem smo fasali pa desni, radikalni kapitalizem;
Jeffrey Sachs šola:)

Mi enačimo oblasti in ljudstvo, češ da s tem ljudstvo priznavamo, ker ne dojamemo, da bi morala oblast ljudstvo sploh pa priznavati...
Se strinjam.

Bolj razvit kapitalizem ščiti družbo. Jo zna, jo prizna. Magari za kazen po kakšni vojni.
O tem bi se dalo debatirat. A sedaj nima smisla; sicer kazen so ji dali tisti, ki so hudiča vzredili in pitali za svoje potrebe.

Razvit kapitalizem - kar koli že to pomeni (recimo Nemški, Norveški, Danski, Švedski, Nizozemski, Kanadski): ja doma je kar lepo poskrbel. Ima pa 'probleme', oz. funkcijo/nalogo, da se ne zna brigati zase, ampak je samo orodje mednarodnih (recimo jim ameriških bančnih) fundacij in organizacij za notranjo politiko in za geo-versko-politiko. Ne toliko z vojnami (v primeru geopolitike), bolj z infiltriranjem in financiranjem raznih skupin in organizacij (tudi zelo sumljivega značaja), ki potekajo izven osveščanja javnosti z davkoplačevalskim denarjem (preko ministrstev in obveščevalcev), sicer dokumentirano (včasih tudi ne), ko greš skozi goro dokumentacije, da preveriš, kaj vse se plačuje in kdo stoji za temi projekti. In takšni projekti se dogajajo od Slovenije, do Izraela, do Afrike, do Azije, ZDA,....

Ampak, kakor se razvija globalizem, se zdi, da ta 'zahod', bolj postaja podoben mafijski Sloveniji. Očitno imamo dobre učitelje.
poletjevskoljki
# 27.03.2018 ob 15:19
Mene pa zanima, zakaj pri nas vsaka stvar stane več milijonov eurov!?
Če zračunam "čez prst" in upoštevam, da nas je cca 2 mio ... bi lahko volitve izpeljal za:
- zavoj 500 listov A4 (brez količinskega popusta) stane 3 eur, 2 mio listov tako stane 12.000 eur
- 1 fotokopija (brez količinskega popusta) stane 0,04 eur x 2 mio = 80.000 eur
- recimo da je 2.000 članov volilne komisije in vsakega plačajo za en dan volitev 100 eur x 2.000 = 200.000 eur
- pa recimo, da stanejo tiste kartonske škatle še dodatnih 50.000 eur ...
- pa pripeljem še malico za volilno komisijo ... 5 eur x 2.000 ljudi = 10.000 eur
- pa res ne vem več, kaj naj si spomnim, npr. glasovanje po pošti dodatno stane 100.000 eur, najem nekaterih prostorov še 50.000 eur, pa plačajmo še ljudi, ki sedijo na sedežu volilne komisije in seštevajo vse glasove npr. 100.000 eur, ...
SKUPAJ: 602.000 EUR

Zakaj hudiča stane referendum (ali volitve) 3.000.000 eur?
krtmenedva
# 27.03.2018 ob 14:22
Ampak res bolj kretenskega kandidata kot je Šarec pa ne bi mogli najti. To je dejansko dokaz, da lahko ena opcija pripelje na volitve sosedovega Poldeta in zmaga.
In dokaz da je slovensko volilno telo bolno.
pobrisan
# 27.03.2018 ob 13:53
Sicer pa je Šarec naredil en šolski spis od njegovega programa..... Še Cerar je imel več spisanega. Nobene predlagane rešitve ne vidim......

ČLOVEK. SKUPNOST, DRŽAVA.

Naš načrt
Čas je za novo generacijo

Prevladujoči vpliv volivcev in poenostavitev imenovanja vlad.
Stabilne javne finance.
Učinkovita in strokovna javna uprava - politiki in uradniki smo v službi ljudi in ne obratno.
Sodstvo - resnično v imenu ljudstva.
Boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu potrebuje močno vlado.
Močno in inovativno gospodarstvo je temelj socialne države.
Turizem - potencial za zeleni razvoj.
Nove tehnologije - priložnost za prihodnost.
Javno zdravstvo - v središče postavljamo bolnika.
Kakovostno in pravično javno šolstvo ter podpora znanosti.
Šport - združevanje in promocija.
Mlade je potrebno vključiti v soodločanje.
Sociala - preprečevanje stisk in težav ljudi.
Kultura - naša zavest.
Varnost je naša skupna dobrina - nov zagon za sistem nacionalne varnosti.
Državotvorna, samozavestna, proaktivna in usklajena zunanja politika.
Pospešek javnim investicijam - modernizacija železnic in prenova cestnega omrežja.
Energetika - čim večja energetska samozadostnost.
Okolje in prostor - iskanje ravnovesja med okoljem in razvojem.
Rodovitna zemlja, hrana, voda in les - naše bogastvo in odgovornost do zanamcev.
SKing
# 27.03.2018 ob 13:52
Veličastni Veliki Vodja JJ - letos pa na nov sramoten poraz, kajne?

In krivi bodo vsi drugi. SDS se hitro potaplja. Nasprotni strani se smeji, saj spet k zmagi hiti, dokler bo JJ v politiki, imajo zagotovljeno zmago.
fokus
# 27.03.2018 ob 13:07
Violeta ... škoda besed.
m72
# 27.03.2018 ob 12:49
"Ko prebereš ta članek vidiš, da so vse skupaj le politične igrice tistih, ki jim je malo mar za državo in državljane. Ne, hvala!"

Seveda! "Zahvališ" se jim pa tako, da greš na volitve in obkrožiš Levico.
Yanez
# 27.03.2018 ob 11:57
Naj novi parlament čim prej sprejme zakon o referendumskem dnevu. Predlagam drugo nedeljo v novembru, ko bodo vsake štiri leta tudi lokalne volitve. Potem se naj vse pobude za referendume v tistem letu dajo na glasovalni listič. Če jih ne bo, tudi referenduma ne bo.
S tem bomo precej prišparali in se izognili raznoraznim političnim izigravanjem.
Radoveden
# 27.03.2018 ob 11:54
Pred vsakimi volitvami me zgrabi groza,ker vem,da bodo ob cestah spet namalani osladni nasmehi na ksihtih politikov in da bo vsaka peta beseda ki jo bodo izgovorili v tem času laž.

Ah, optimizem nikoli ne pojenja. Kaj pa vsake 4 besede, te so pa resnica?

Na volitvah vedno izvolimo tistega katerega laži so nam bolj všeč. Od prve do zadnje besede.
gesan
# 27.03.2018 ob 20:17
Pahor: Volitve bom predlagal za 27. maj ali 3. junij
-----------------------------------------
Mene kar se tebe tiče zanima samo še to, kdaj boš odstopil sam iz vseh funkcij vse dokler se ne opereš krivde za finančni pogrom v tej državi, ki mu je botroval tvoj pametizem!
Kazalo