V SLS-u menijo, da bi moral biti tako pomemben sistemski zakon sprejet po rednem postopku, v katerem bi se ga dalo izboljšati. Foto: BoBo
V SLS-u menijo, da bi moral biti tako pomemben sistemski zakon sprejet po rednem postopku, v katerem bi se ga dalo izboljšati. Foto: BoBo
Javna tribuna proti nepremičninskemu davku

Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da so izredne seje, med drugim zahtevajo seje odborov DZ-ja za kmetijstvo, gospodarstvo, notranje zadeve, infrastrukturo in delo, zadnja rešilna bilka, ki jo skušajo izboriti, da bi vlado in koalicijo "srečala pamet".

V SLS-u namreč menijo, da bi moral biti tako pomemben, sistemski, zakon sprejet po rednem postopku, v katerem bi se ga dalo izboljšati. Ob tem opozarjajo tudi na težave, ki bi jih uveljavitev davka s prihodnjim letom prinesla, in na veliko dodatno obremenitev prebivalstva, gospodarstva, obrti, kmetov.

Med predlaganimi sklepi za seje odborov so predlogi vladi, naj se davek uvede z letom 2015, naj se izboljša metodologija za množično vrednotenje nepremičnin, naj se pred uveljavitvijo zakona uredi in posodobi nepremičninske evidence ter naj se davek ohrani kot izvirni prihodek lokalnih skupnosti.

V SLS-u si tudi želijo analizo posledic uvedbe davka na socialni položaj državljanov in na morebitno povečanje brezposelnosti, na proračune občin in izpolnjevanje obveznosti na področjih socialne politike in zdravstva, prizadevajo si tudi za nov predlog, ki bi v večji meri upošteval socialni položaj lastnikov, zmožnosti kmetij, podjetnikov in občin.

Dober odziv na peticijo
Predsednik SLS-a Franc Bogovič je ob tem izrazil zadovoljstvo s številom podpisov pod peticijo proti predlaganemu davku, ki jo je na spletu podpisalo okoli 18.000 oseb, od 3.000 do 5.000 pa na terenu, in z odzivom na javnih tribunah, ki jih načrtujejo še več kot deset v prihodnjem tednu. Podpise pa bodo predvidoma zbirali še do ponedeljka.

Javna tribuna proti nepremičninskemu davku