Državni nadzornik je oglobil pooblaščenko Pirc Musarjevo. Ta je znesek že poravnala. Foto: MMC RTV SLO
Državni nadzornik je oglobil pooblaščenko Pirc Musarjevo. Ta je znesek že poravnala. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Na uradu še vedno potekajo postopki zoper SNS in Jelinčiča. Foto: MMC RTV SLO
Pooblaščenka oglobila - sebe

"Zgodi se tudi nam in žal se je," je kazen komentirala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Prijavo zoper informacijsko pooblaščenko je podal poslanec Zmago Jelinčič. Plačilni nalog je bil pooblaščenki Pirc Musarjevi vročen v ponedeljek, isti dan ga je tudi plačala.

Krive so objavljene sodbe na spletu
Kot je znano, je poslanska skupina SNS-a zoper informacijsko pooblaščenko vložila prijavo, saj so na spletni strani njenega urada objavljene sodbe upravnega in vrhovnega sodišča z vsemi osebnimi podatki vpletenih.

S tem so se odzvali na začetek postopka zoper prvaka stranke Jelinčiča, ki ga je Pirc Musarjeva sprožila zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov prejemnice odškodnine zaradi izbrisa, kar je Jelinčič predstavil v državnem zboru.

Pirc Musarjeva je prijavo zoper sebe predala enemu izmed nadzornikov, ki je pregledal celotno spletno stran informacijskega pooblaščenca in ugotovil, da so bili v nekaterih sodbah upravnega sodišča res objavljeni imena, priimki in naslovi strank. Zato je izrekel globo, na spletni strani pa so sporne sodbe že anonimne.

Nadzornik ravnal strožje kot sicer
V uradu informacijske pooblaščenke so dejali, da je državni nadzornik v tem primeru ravnal strožje kot sicer. "V skladu z ustaljeno prakso v primerih podobnih kršitev državni nadzorniki odgovorni osebi izrekajo zgolj opomin, ne pa tudi globe," so pojasnili.

Informacijska pooblaščenka je povedala, da so se v začetku delovanja urada ti podatki "očitno manj pazljivo dajali na spletno stran", gre pa za dlaj časa trajajoč prekršek. "Jaz sem odgovornost prevzela nase in nadzornik mi je izrekel globo," je poudarila. Urad sicer še vedno preiskuje, od kod je Zmago Jelinčič dobil sodbo Okrožnega sodišča v Mariboru, povezano z izbrisanimi.

Jelinčič: Globa je popoln nesmisel
"Popoln nesmisel je, da je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar oglobila samo sebe," pa o tej temi pravi Jelinčič. Po njegovih besedah so namreč vse sodbe v Sloveniji javne, kar pomeni, da so javni tudi vsi podatki, objavljeni v teh sodbah.

Pirc Musarjeva je po njegovih besedah dan po tistem, ko je ugotovila, da so v SNS-u na njeni spletni strani našli javno objavljene sodbe, te sodbe izbrisala. "Ko smo objavili, da jih je izbrisala, pa so se sodbe čudežno zopet pojavile, vendar v anonimni obliki - brez osebnih podatkov," je povedal Jelinčič. To pa po njegovem pomeni, da je "uničevala dokaze in ovirala postopek - to pa je kaznivo dejanje".

Pooblaščenka oglobila - sebe