"Občin, zlasti zelo majhnih, je v Sloveniji preveč. Vrsto občinskih pristojnosti bi občine lahko lažje izvajale, če bi se povezale. Preučili bomo, kako občine čim bolj učinkovito spodbuditi k povezovanju," pravi minister, ki je zadolžen tudi za lokalno samoupravo. Foto: MMC RTV SLO
Senko Pličanič
Minister je naši uporabnici zagotovil, da bodo na upravnih enotah kmalu imeli tudi vloge v braillovi pisavi. Foto: MMC RTV SLO

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič se mora v tem času spopadati s kar nekaj vročimi zadevami. Javnost je razburila prodaja hiše družine Vaskrsić, ki je imela za 124 evrov neplačanih računov. Ali je zaseg nepremičnine za tak znesek pravična zakonska ureditev? Pličanič je v MMC-jevi klepetalnici povedal, da ministrstvo pripravlja pregled zakonodaje in morebitne izboljšave.

"Omejitev zneska je od možnosti, s katero bi lahko zagotovili, da se za poplačilo manjših terjatev ne bi posegalo v nepremičnine dolžnikov, seveda ob pogoju, da imajo ti drugo premoženje. To in druge možnosti za izboljšave zakonodaje bomo na ministrstvu preučili in predlagali morebitne spremembe," je pojasnil.

Potrebna je vrhunska usposobljenost tožilcev
Sploh zato, ker se manjšim dolžnikom lahko uspešno zaseže nepremičnine, tistim, ki so dolžni stotisoče evrov pa ne. "Prepričan sem, da se je tudi pri nas pogosto dogajalo, da so vplivni "tajkuni" dosegli spremembe zakonodaje, s katerimi so se zaščitili. Po drugi strani pa gre pogosto res za pravno zelo zapletene primere, ki zahtevajo vrhunsko poznavanje ne le prava, temveč tudi ekonomije idr. Zato je treba poskrbeti za ustrezno vrhunsko usposobljenost tožilcev in sodnikov."

Tožilstvo pod Gorenakovo ministrstvo
Čeprav si je prizadeval, da bi tožilstvo ostalo še naprej pod pravosodnim resorjem, pa je odločitev vladne koalicije drugačna. V SDS-u so namreč predlagali, da lahko tožilstvo ostane pod njegovim resorjem le, če Pličanič nase prevzame odgovornost za izboljšanje rezultatov tožilskega dela in čez leto dni odstopi, če tega ne doseže. To so v DLGV-ju zavrnili, saj se jim ni zdel primeren odnos.

Zdaj bo sledil prenos tožilstva pod notranje ministrstvo, ki ga vodi Vinko Gorenak. Z njim ima Pličanič dobre odnose, je pa prepričan, da bo Virantova lista skrbno spremljala njegovo delo, kot tudi delo drugih ministrov.

Parazitov k njemu ni bilo
Od kar je na položaju, k njemu niso prišli "paraziti s kovčki", kot jih je v svoji kolumni označil Rado Pezdir.

Sicer pa so med njegovimi delovnimi prioritetami tudi odprave predolgih postopkov in tudi drugih birokratskih ovir. Delo na svojem ministrstvu bo reorganiziral, da bodo posamezni direktorati delovali bolj racionalno. Glede zadnjim kadrovskih menjav vlade pa minister ni bil zgovoren. "Vsak minister se odloča o svojih sodelavcih samostojno. Pri tem pa mora biti glavno merilo za izbiro sodelavcev njihova strokovnost, to določa tudi koalicijska pogodba," je dejal.