Slavko Murko gladovno stavka na ljubljanski tržnici. Foto: MMC RTV SLO
Slavko Murko gladovno stavka na ljubljanski tržnici. Foto: MMC RTV SLO

Slavko Murko za svoje delo, čeprav mu je sodišče 400 milijonov tolarjev oz. okoli 1,7 milijona evrov dolga priznalo, ni bil plačan že več kot 17 let. Leta 1995 je njegovo podjetje za Smelt International ob Črnem morju gradilo hotel, tega pa ni dobil plačanega skorajda nič. Smelt International, nekdaj v državni lasti, je leta 2002 šel v stečaj.
Na njegovem pogorišču so nenehno nastajala nova podjetja, a nobeno mu ni priznalo terjatev. Zdaj dolg terja od državne Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU).
A v družbi DSU menijo, da za izplačilo Murka ni nikakršne pravne podlage. V pisnem sporočilu so zapisali, da je bila tožba Murka proti njim ovržena. Zaradi tega, ker ga podjetje, ki je bilo v državni lasti, ni poplačalo, si je denar moral izposojati.
"Moji upniki ne morejo čakati. Tule imam grožnje s smrtjo, ne samo meni, tudi mojim otrokom grozijo," opozarja Murk. Zato ne vidi druge rešitve, kot da pravico doseže z gladovno stavko. Murk je sicer, ker ga za njegovo delo niso poplačala tudi nekatera druga podjetja, gladovno stavkal že lanskega novembra. Zato je zdaj odločen, da stavke ne bo prekinil, vse dokler ne bo poplačan.

Slavko Murko 17 let čaka na plačo
Slavko Murko 17 let čaka na plačo