Tudi skozi nekdanjo cestninsko postajo Torovo se bo lahko vozilo 60 km/h. Foto: BoBo
Tudi skozi nekdanjo cestninsko postajo Torovo se bo lahko vozilo 60 km/h. Foto: BoBo

Matej Malgaj, izvršni direktor področja za izvedbo vzdrževanja avtocest pri Darsu, je novinarjem pojasnil, da so se preureditve cestninske postaje Torovo lotili podobno kot cestninske postaje Log: "Začeli smo s postavitvijo zapor, gradbiščne ograje in demontažnimi deli. To smo končali v nedeljo zvečer, ko smo se lotili rušenja prvih cestninskih otokov."

Po Malgajevih besedah bo Dars v okviru prve faze preureditve izvedel tudi obnovitvena dela voziščne konstrukcije: "To pomeni, da bomo eno zaporo uporabili za dve vrsti del in tako ne bomo povzročali dodatnih zastojev," je dejal. Dars obnovitvena dela na cestninski postaji Torovo izvaja s Cestnim podjetjem Kranj, s katerim ima sklenjeno pogodbo, za rušitvena dela pa je pridobil več ponudb in izbral najugodnejšega izvajalca, je zatrdil Malgaj.

Dela bodo predvidoma stala 30.000 evrov.

V prometnih konicah mogoči zastoji
Med deli bosta za prehod vozil z vinjetami omogočeni še vedno po dve stezi v vsako smer. Cestninjenje tovornih oziroma vseh nevinjetnih vozil bo potekalo brez sprememb. Prometna ureditev bo zanje spremenjena le iz ljubljanske smeri proti Kranju, kjer bo ostala zaprta tudi ena kombinirana steza.

Med opravljanjem del bodo zlasti v konicah mogoči zastoji in zgostitve. Med preurejanjem bo hitrost vožnje skozi cestninsko postajo omejena na 40 kilometrov na uro, po končani preureditvi v okviru prve faze pa bodo lahko vozila z vinjetami prek Torovega vozila po dveh vinjetnih pasovih v vsako smer 60 kilometrov na uro.

Letos bo sledilo še pet cestninskih postaj
Dars se bo letos lotil prve faze preureditve še petih cestninskih postaj. Razpisna dokumentacija za preureditev cestninske postaje Videž na primorski avtocesti je že pripravljena, ponudbe je treba oddati do 5. oktobra - če ne bo zapletov pri razpisu, Malgaj začetek del na Videžu pričakuje konec oktobra ali v začetku novembra. Po Videžu bo sledila preureditev cestninskih postaj Dob in Drnovo na dolenjski ter Kompolje in Tepanje na štajerski avtocesti.

Po napovedih resornega ministra Zvonka Černača naj bi sicer vse moteče cestninske postaje na avtocestnem omrežju v celoti odstranili takrat, ko bo uveden nov sistem elektronskega cestninjenja težkih tovornih vozil, predvidoma poleti 2014.