Slovenija

Poudarki

  • Odpeljali tudi mirno sedeče na pločniku
  • Ljubljana, Kranj, Celje, Koper, Maribor?
Protesti v Ljubljani
"Čuvate lopove," so med drugim vpili protestniki. Foto: BoBo
Janez Janša
Premier Janez Janša se je odzval dan po protestih na Twitterju. Foto: MMC RTV SLO
Protesti v Ljubljani
V Ljubljani je bil najbolj "na udaru" notranji minister Vinko Gorenak. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
V Ljubljani po protestih...
VIDEO
Spletni pozivi k protestom

Dodaj v

Po Mariboru in Ljubljani še protesti v Celju, Kranju, Kopru, Murski Soboti?

Vnovični ljubljanski protesti napovedani za petek, zbrali naj bi se tudi v Mariboru
28. november 2012 ob 08:56,
zadnji poseg: 28. november 2012 ob 17:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Medtem ko je vlada po torkovih protestih v Ljubljani obravnavala poročilo o izgredih v Mariboru, naj bi se protesti v naslednjih dneh "zgodili" tudi v Kranju, Celju, Kopru in Murski Soboti.

Na policiji so pojasnili, da spremljajo podatke in informacije o napovedanih protestih in dodajajo, da za zdaj še nimajo prijav v skladu z določili zakona o javnih zbiranjih. Dodali so, da načrtujejo ukrepe za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev protestov in ukrepe za zaščito objektov in infrastrukture.

V torek se je med ljubljanskim protestom na vladi že sešel "vrh varnostnih organov", na katerem se je premier Janez Janša seznanil z varnostnim položajem v državi in ukrepi za zaščito varnosti ljudi. Na sestanku so bili direktor policije Stanislav Veniger, državni sekretar ministrstva za obrambo Peter Stavanja, ki je nadomeščal obrambnega ministra Aleša Hojsa, in načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.


Vinko Gorenak,
notranji minister, ki je bil gost oddaje Odmevi, podrobnosti sestanka ni želel razkriti, je pa potrdil, da je Slovenija "zagotovo v občutljivi varnostni situaciji".


Ljubljana, Kranj, Celje, Koper, Maribor
Medtem pa se pozivi k protestom nadaljujejo. Tako je na družbenem omrežju Facebook že objavljen poziv k vnovičnim protestom v Ljubljani. Ti naj bi se zgodili v petek, 30. novembra. Na Mojem spletu smo odkrili zapis, kjer uporabnik z geslom "le vkup, le vkup Gorenjska" napoveduje protest pred kranjsko občino. Protesti naj bi bili tudi v Celju, in sicer v ponedeljek, ter v Murski Soboti napovedan pa je tudi nov protest v Mariboru. Proti županu Alojziju Kastelicu pa so se dvignili Trebanjci. Kot je znano, je bil župan Trebnjega pravnomočno obsojen na pogojno kazen zaradi zlorabe županskega položaja. Kastelica je ovadila tudi komisija za preprečevanje korupcije. Skupina na Facebooku župana poziva k odstopu.

Blog policista:

Nekako pa razumem, da ljudje takrat v nas vidijo državo in zato nad nas sproščajo vse frustracije, katere jim je povzročila država – od prekrškov, do lisic mestnega redarstva, preveč odmerjene dohodnine, do tega, da je na vladi opcija, katero niso volili, … v nas vidijo Janšo, Kanglerja, Jankoviča, cerkev,…. če bi imeli policisti priložnost se pogovorit s protestniki, bi ugotovili, da imajo vsi iste težave in se v večini stvari strinjamo. Ne glede na to, da smo premalo plačani, pa ne moremo, res ne moremo dovoliti, da bi določeni huligani, ki izkoristijo legitimne proteste in udeležence, in se skrijejo v množici njih, le-te izkoristili za svoje izživljanje. In ne moremo nastavit svojih teles in življenj, da bi huligani v nas metali kocke, topovske udare, znake in steklenice.

Iz blogarskega zapisa neimenovanega policista; MMC


Odpeljali tudi mirno sedeče na pločniku
Med mariborsko drugo vstajo so izbruhnili tudi nasilni izgredi, saj so nekateri udeleženci policiste obmetavali z baklami, granitnimi kockami, palicami, prometnimi znaki, koši za smeti in kamenjem. Policija je uporabila solzivec in prostost odvzela več protestnikom, udeleženci pa so pričali o neupravičeni uporabi sile, saj so policisti odpeljali tudi protestnike, ki so demonstrirali mirno, sede na pločniku.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Jethros
# 28.11.2012 ob 09:30
Mislim, da si naša politika ni predstavljala, da bi kdaj prišlo do tega...no, skrajni čas, da se zamisli, če se splača delati norca iz lastnega naroda...
*X*2*
# 28.11.2012 ob 09:30
Poćelo je, poćelo...potebni so protesti v še 4 velikih mestih poleg teh: Novo mesto, Nova Gorica, Trbovlje in Murska Sobota. Tako bodo vsi centri slovenskih regij v protestih. :) :) :)
Adijo, represivne oblasti!!!
antipopulist
# 28.11.2012 ob 09:36
domobran: biti izvoljen še ne pomeni imeti pravico do štiri leta samopašnosti! Smrt fašizmu!
tzt
# 28.11.2012 ob 09:40
Leta 1991 so se začele v Mariboru demonstracije proti okupatorski Yugi in JLA. Zdaj pa spet v Mariboru proti korupciji in kriminalu. Treba je vstrajat vse dokler ne odidejo Kangler, Janković, Popović, ... in podobna sodrga.
MIRNČAN
# 28.11.2012 ob 09:31
Ja tepec zagamani.Če je ukazano,da se prostor izprazni se mora izprazniti.Tako posedanje,dvigovanje rok s stilu "predajem se" je navadno izzivanje in namen kasnejšega prikazovanja brutalnosti policije.

Ti si trapast. Pošpricali so jih s solzilcem. Nič ne vidiš ko ti to naredijo. Torej kaj boš naredil?
MIRNČAN
# 28.11.2012 ob 09:27
Lepo lepo.
PONOS
# 28.11.2012 ob 09:41
Kdor ni verjel sedaj verjame.
Pa to je šele začetek,...kaj bo leta 2013 si sploh ne upam niti misliti razplamtela bo cela Evropa in svet.To ni desnica nit levica to so stare ideologije stare 150 let.
To je nova pot...evolucija sveta.
juventina10
# 28.11.2012 ob 09:39
po moje je naperjeno proti vladi,dejanskemu stanju v državi,padanju standarda,20 letnim lažem,kraji narodnega denarja,nevzdržnega sistema, zaradi katerega so spravili v obup tisoče družin. itd.
Gaius Julius
# 28.11.2012 ob 09:44
Res upam, da pri protestih in po njih ne bo spet prišlo do delitev levo-desno. To je namreč največje upanje sedanje politike, da nas razdrobijo v vsaj dva pola in skregajo med sabo. NE DAJMO SE!
skretpapir
# 28.11.2012 ob 09:47
Vinko Gorenak, notranji minister, ki je bil gost oddaje Odmevi, podrobnosti sestanka ni želel razkriti, je pa potrdil, da je Slovenija "zagotovo v občutljivi varnostni situaciji".

vinko se ti jajca tresejo? izgredi so bili v španiji, grčiji, še celo v londonu ko je folk zažigal na polno in je bil res kaos..tukaj se zažge par plakatov in folk sedi na pločniku pa takoj ukaz špricat s solzivcem in s silo..ne tko ne bo šlo..
juventina10
# 28.11.2012 ob 09:32
joj,a uboge policaje odo selili v vsa mesta države za okrepitve.malo na vzhog, pa na sever ,jutri na jug. to bo še frka.
antipopulist
# 28.11.2012 ob 09:50
Vsem skeptikom, ki sprašujejo "kaj potem?":
1. Vsaka izbira potem, ko bodo Kanglerji, Janševci, Gorenaki, Jankoviči in njim podobni pospremljeni na smetišče zgodovine, bo v primerjavi s sedanjim stanjem premik na bolje!
2. Tudi izvoljene naslednike bo treba nadzirat ob vsaki odločitvi, nič več samo na štiri leta!
3. Glede na trenutno dogajanje, ki je presenečenje za vso politično elito, bo vsak naslednik prekleto dobro premisli, preden bo sprejemal odločitve v škodo naroda.

Toliko za začetek. Torej nič bat!
wisan
# 28.11.2012 ob 09:43
Janković pravi, da bi sam na mestu Kanglerja odstopil. In, če se bi enako zgodilo v LJ, bo odstopil. A bo ponovno kandidiral na ponovnih volitvah - in zmagal. Kaj nam to pove, domobran ?
To nam pove, da oblastniki razpolagajo z dobro podmazano mašinerijo ( oportunistični priskledniki ), ki jih zmeraj volijo. In to je bit problema.
Kar se pa mene tiče, že od nekdaj ne verjamem v poštenost preštevanja glasovnic; niso me uspeli prepričati v to, da je sistem dodelan in ne more priti do malverzacij. Zadnji primer pri Gorenaku tudi kaže na to, s kako lahkotnostjo zadeve priredijo sebi v prid.
Sem za elektronsko glasovanje, kar bi omogočilo veliko boljši nadzor, z lahkoto in še stroški bi se bistveno znižali.
Predlagatelj referenduma pa mora zagotoviti min. 60% udeležbo, ali pa mora stroške sam pokriti. Elektronsko glasovanje od doma, bi to omogočilo.
london1982
# 28.11.2012 ob 09:44
Potrebno je sestaviti stranko, ki je sestavljena iz novih ljudi, ki jim bomo zaupali, in vedeli da ne bodo kradli. Še več: preganjat morjo tudi tiste ki sedaj kradejo!

In pogoj da bi volili tako stranko: Čim bom na listi vidu kakega jerovška, jakiča in podobne prekvalificirane politike(ni važno, levo ali desno), je ne volim.
bob
# 28.11.2012 ob 09:40
Čigava je Slovenija? Od JJja, Jankovičeva? Ne Slovenija je naša, od folka, ki mora fojtrat 20 let nenasitno, skorumpirano elito.

GOTOVO JE

tako več ne gre naprej in to ni demokracija.
Abroad01
# 28.11.2012 ob 09:56
Samo ne se deliti na LEVE in DESNE. Ti MAFIJCI ravno te delitve izrabljajo, da lahko potem poneverjajo, kradejo, manipulirajo...itd. SLOGA ljudje, upor proti dosedanji politicni eliti mora biti nase vodilo. Nobeden od nas ni vec domobranec ali partizan. Dovolj je bilo tega manipuliranja ter podtikanja. DOL S SLOVENSKO POLITICNO MAFIJO!
vednoprav
# 28.11.2012 ob 09:39
*X*2*
-Trbovlje je postalo spalno naselje,tu firem skorajda ni več in posledično tudi delavstva ni.Trboveljčani smo se raztepli po Sloveniji s trebuhom za drobtince kruha.
silverbullet
# 28.11.2012 ob 09:50
Smo v zelo kočljivi situaciji, ko so se naši oblastniki prvič v dvajsetletni zgodovini ustrašili za varnost svojih riti.
generusus
# 28.11.2012 ob 09:43
"Treba je vstrajat vse dokler ne odidejo Kangler, Janković, Popović, ... "

Tvoj optimizem je sijajen. Kangler bo morda res odstopil, Jankoviću noben ne bo storil kaj žalega, Popoviću pa tudi ne, saj odkar je član PS ga pustijo čisto na miru. Naj spomnim, pred tem, je bilo kopico pripomb na njegovo delo.
JackBauer
# 28.11.2012 ob 09:43
Včeraj je Majer sklical svet za nacionalno varnost. Že ve, zakaj rabi pomoč vojske! GOTOF JE!
JohnnyM
# 28.11.2012 ob 09:58
Von Rhein

Malo špekulacije (samo za razumne).Recimo,da protesti pripeljejo do padca vlade. Za funkcioniranje države je treba sestaviti čimprej novo.Kdo jo bo sestavil?Protestniki? Narod?SANJE! Sestavljal jo bo spet Kučan s svojimi ritolizci.Ne bomo se rešili skorumpiranih sodnikov ,ne bomo se rešili lenuhov v Liberalni akademiji,ne bomo se rešili.....in nikoli se pokraden denar ne bo vrnil v državno blagajno. Ne naštevam več,ker vem,da je za večino pretežko.

Tvoje razmišljanje razumem, vendar se sam kot optimist nagibam k temu, da bi po potencialnemu padcu vlade in vsesplošne politične čistke (večina je nalezena še razmišljanja starega sistema), prišlo do vlade, kjer bi prevladovali IZOBRAŽENI ljudje, iz vseh strokovnih sfer, iz vseh delov Slovenije, kar pa bi bilo najpomembneje pa seveda, brez nekih destruktivno političnih prepričanj (npr. rdeči, beli, črni, rozasti itd.).
Naj narod postavi vlado, kjer bodo ljudje, ki niso zasedli svojih položajev zaradi političnega prepričanja oziroma kimanja. Naj vladajo ljudje, ki so v življenju dosegli družbeno koristne stvari, ki imajo izkušnje, ki so svoje zgodbe dosegli iz ničle, ki so se prebili skozi težak socialen položaj do nekega uspeha, v glavnem tisti, ki hodijo po poti poštenosti, solidarnosti, skrbjo do sočloveka, do okolja, do izobrazbe, do zdravstva, torej do stvari, ki narod v celoti postavljajo v položaj, kjer so zagotovljeni enaki temelji za slehernega državljana.
Obratno pluje evropska barka. Upam, da ne postanemo ZDA, kjer peščica živi superstandardno, raja si pa ne more privoščiti niti zdravstva, kaj šele visoke izobrazbe za svoje otroke.
Kot študent sem po dolgem času ponosen na sonarodnjake, če ne bi bil v slabem zdravstvenem stanju, bi se vam pridružil.

Držite se, za Slovenijo Slovencem!!!

Pa lep pozdrav
kolnkista
# 28.11.2012 ob 09:38
Oblast, ki ljudski volji odvzema legitimnost samo zaradi administrativnih napak (beri podpisi iniciative za referendum TEŠ6,neprijava shodov na policiji itd) nima prihodnosti!
zozozo
# 28.11.2012 ob 10:00
Berem na fejsbuku, da bo v petek velik protest tudi v Ljubljani. Upam samo, da se bomo znali zorganizirati, in protestirati na dobrovoljen in zabaven način, kot to znajo početi drugje.

Srbi so skakali po prehodih za pešce in tolkli po loncih.Islandci so obkolili parlament in mirno in vztrajno čakali, dokler niso vsi odstopili. Čehi in Madžari so prižgali tisoče sveč pred parlamentom in po glavnih trgih po mestih.

Predvsem pa se je treba do policajev postaviti prijazno in jih vabiti, da prestopijo na stran protestnikov. Konec koncev so tudi oni samo ljudje, in v tej mali državi bi verjetno radi imeli mir, ne pa zamere do sosedov in sorodnikov. Nikakor pa ne pred njimi bežati, boljše se je kar vsesti na tla.
Sebastjan666
# 28.11.2012 ob 09:36
Daleč je prišla slovenija v teh 20ih letih vladanja nemoralnežev, egoistov, pohlepnežev, skorumpirancev, lažnivcev.

Upam, da se ljudje danes zavedajo, kam pripelje korupcija, nemorala, pohlep in egoizem, ki prevlada v današnji družni, ne samo pri teh skorumpiranih politikih, ekonomistih, županih, bankirjih, ampak tudi med navadnimi ljudmi.
Ljudje bi delali samo da bi dobili denar, ni važno kakšno delo, tudi družbi, okolju in državi škodljivo delo, samo za ta vsrani denar, namesto da bi rekli temu ne in delali tisto, kar bi resnično sami hoteli, in kar bi koristilo družbi kot celoti in tudi okolju. Če ne delaš v dobro širše skupnosti si egoist in nemoralnež in si isti kot današnja kvazi elita (le da nisi pri koritu), ki nam vlada in nas ropa že zadnjih 20 let.
Če hočemo spremembe se moramo spremeniti sami in sami delati dobro za družbo, to pa pomeni da naše vodilo ne sme biti denar ali pohlep ali egoizem, ker vse to privede do propada družbe, tako kot se je zgodilo že v zgodovini z vsako družbo, ki se je obnašala tako, kot se mi sedaj.
SkodaOctavia
# 28.11.2012 ob 10:03
tuditi
# 28.11.2012 ob 09:35
V Celju zagotovo ne bo kaj resnega, neglede na vse je Šrot kot župan naredil še največ za Celje. Pa tudi na volitvah gladko zmaguje, protikandidati so pa ponavadi tudi smešni.
murovec
# 28.11.2012 ob 10:41
Vlada, župani, sodniki, politiki - začnite se zavedat, da Vas narod več ne misli prenašat , Vi si privoščite vse, kaznujete reveže in nagrajujete tiste ki nosijo denar na Ciper in Kajmanske otoke, radi bi uvedli totalni teror in sodobno suženstvo kar počnete s pritiski na ubogo ljudstvo brez možnosti zasluška in obrambe.
Dragi moji, ne levi ne desni, Vsi pametni Slovenci vidijo že dolgo kaj počne kvazi Elita in to se bo maščevalo kot se je še vedno. Tudi podpihovanje sovraštva ne bo več reševalo riti pokvatrjenih politikov , ljudje enostavno VIDIJO.
JanezBlond
# 28.11.2012 ob 10:20
Zoki spoki!
kayli
# 28.11.2012 ob 11:23
Nekaj misli Marka Twaina – zelo primernih na današnji čas v Sloveniji.

1. Če ne berete časopisov, ste neobveščeni. Če jih berete, ste narobe obveščeni.
2. Včasih se sprašujem, če nam vladajo pametni ljudje, ki se hecajo, ali imbecili, ki mislijo resno.
3.. Recimo, da ste idiot, in recimo, da ste član Vlade. A zdaj se že ponavljam.
4. Niso vedeli, da je nemogoče, zato so pač to izvedli.
5. Ne pustite, da se vaše šolanje vmešava v vašo izobrazbo.
6. Ne motijo me tisti deli Svetega Pisma, ki jih ne razumem, ampak tisti, ki jih.
7. Obleka naredi človeka. Goli ljudje imajo malo ali pa nič vpliva na to družbo.
8. Izogibajte se ljudi, ki zaničujejo vaše želje. To počnejo majhni ljudje.
9. Resnično veliki ljudje vam dajo občutek, da lahko veliki postanete tudi vi.
9. Ko se znajdete v večini, je čas za spremembe.
10. Najprej poiščite dejstva. Potem jih lahko pačite, kolikor vam je volja.
11. Klasika je tisto, kar vsi hvalijo, a je nihče ni prebral.
12. Amerika ( SLOVENIJA) je narod brez izrazitega razreda kriminalcev, z možno izjemo Kongresa (PARLAMENTA).
13. Nekateri častijo čin, nekateri junake, nekateri moč, spet drugi Boga in zaradi teh idealov se nikakor ne morejo združiti - a vsi častijo denar.
krasevec
# 28.11.2012 ob 10:31
Če se protestniki ne poenotimo v odnosu do levih in desnih, ki so si umazali roke, protesti nimajo smisla. Če pa se poenotimo in vse skupaj izvedemo dostojanstveno, potem bo to za Slovenijo in našo prihodnost velik dan.
Mufisol
# 28.11.2012 ob 09:46
Spet nekateri zaslepljenci ali plačanci (verjamem da so se slabša dela, vendar hrbtenica vam nič ne pomeni?), ki želijo situacijo v državi obrniti svoji politiki v prid.
Eni nočete ali ne morete razumeti, da je veliko ljudi na robu preživetja in da jih boli k*** za "leve" in "desne". Zgodba slovenske politike zamuja, izgublja stik z realnostjo.
Janković, Janša..................Adijo pa zdrava ostanita.
dominhio
# 28.11.2012 ob 09:44
domobran, meni je najbolj zanimivo, da ti vedno nastopaš s stališča poštenega in zavednega državljana, ki ima pravico do absolutne resnice in se gladko požvižgaš na demokracijo.

Mimogrede, si že nabral ljudi za shod v podporo vladi?
skretpapir
# 28.11.2012 ob 10:33
ne se delit na leve desne, dombrance partizane, ker ravno to hočejo vsi politiki, razdeljen narod ker s takim narodom je najlažje manipulirat..narod mora skupaj držat in pokazat vsej politiki ni važno kateri-levi-deseni-gor-dol-vsi so isti, da se vsi pošteno motijo in da imamo dosti tega sranja..
hermes3
# 28.11.2012 ob 10:10
O delitvi na leve in desne:
dejmo se že enkrat delit na dobre ali slabe business mane oz. podjetnike.
Torej najprej pogledamo človeka, ali ima kaj za ponudit ali izmenjat ali ne, torej ali je vključen v trg ali ne, ne pa, komu leze bolj leze v rit, kot ti sam-to je ideološki pogled. Kot ste sami opazili, je ideološki pogled primitiven do amena in je možen le, če je človek ali še popolnoma mlad in nima službe ali je človek popolnoma nesposoben in naiven ali pa je človek popolnoma pokvarjen in zlorablja svoj položaj. V katero vrsto sodijo: Kangler, Janša, Virant, celotno vodstvo RKC in v katero vi.
Problem Slovencev je, da ne znamo sodelovati, poslovno seveda, ker jih je preveč ideološko blokiranih ali po domače: ekonomsko podjetniško nesposobnih.
Najbolj hecno pri tem je, da bo večina volila nesposobnjakoviča, in zakaj? Ja zato, ker niso ekonomsko sposobni, čeprav imajo polne gofle nekega kao svobodnega trga, liberalizma, vitke države, stricev etc. V petek se bomo zbrali tisti, ki smo ekonomsko sposobni ( imamo svoje biznise, svoje znanje..) ne rabimo Slovenceljev.
Jethros
# 28.11.2012 ob 10:10
generusus:
Seveda sem mislil vse, z vsem srcem si želim popolnoma nove ljudi v politiki, kmete zaradi mene, ki so trdo garali celo življenje! Že včeraj sem navedel enon osebo, ki bi jo res z veseljem in spoštovanjem podpiral kot premierja - kirurga Breclja! Ta oseba je dobra po srcu, preprosta, poštena, razgledana, nepolitična...prav zadnja lastnost pa je žal verjetno razlog, da ga na tem mesti nikoli ne bo, ker se aktivno s politiko ne bi ukvarjal. Ampak...če bi padel komplet reset, da zginejo vsi aktualni politiki ven, bi tudi taki ljudje ala Brecelj imeli boljše možnosti delati normalno.
No, moje mnenje. Dovolj poštenih ljudi imamo v Sloveniji, izobraženih, razgledanih, marljivih, da bi lahko sestavili skupino politikov, ki bi delala res v dobro države in vseh nas. In zdaj imamo po moje prvič resnično močno priložnost, da pridemo do take korenite spremembe, ki jo že dolgo časa želimo. Vsaj večina. Pa še za zaključek. Parlament ponavadi zaseda v povprečju zgolj tretjina poslancev...tako bi tudi na novo parlament lahko zgledal, 30 poslancev in nič več!
royayers
# 28.11.2012 ob 15:07
Pismo Slovenca,živečega v Kanadi :

Pozdravljeni vsi protestniki!
Rad bi se vam zahvalil in vam čestital, da ste uspeli doseči nekaj, proti čemur se je politika borila preteklih 20 let in še dlje poprej, namreč to, da ste povezali vse ljudi, leve in desne, ljudi vseh prepričanj in usmeritev in na koncu dneva celo Dragonse in Viole v edini pravi boj, to je boj za vaše pravice, za vašo dobrobit, vaše družine in vašo prihodnost! Ne pustite, da vam politiki to ponovno odvzamejo, kakor so vam to odvzemali do današnjega dne. Uspeli ste nas povezati in ostanite trdni pri svojih načelih - ne odstopajte za centimeter in ne dovolite nikomur, da ponovno deli narod. Uspeli ste, da sta si do danes sovražnika segla v roko, pogledala v oči in ugotovila, da oba obžalujeta pretekle dogodke in nimata razloga za sovraštvo. Zgolj sedaj sta jasno spregledala, da imata skupnega sovražnika, ki se je leta trudil obdržati sovraštvo med njima, da ne bi s prstom pokazala nanj. Vi, protestniki, ste uspeli ljudem prvič v zgodovini te države dati najvrednejšo stvar - kohezivnost ljudstva!

Politikom - vsak zase dobro ve, če ga to zadeva:
Spakirajte. Tako dolgo vam bomo stali pred vrati, dokler vas ne bomo videli za rešetkami. Spakirajte kovčke, poberite svoj nakraden denar in odidite, dokler še imate to možnost, samo pustite nam te obupne temelje in ne hodite več nazaj, da si lahko postavimo državo, kakršno sami hočemo.

Vladi:
Lani ste klicali ljudi na ulico - danes jih imate. Prejšnji vladi ste očitali, da bi vsaka racionalna vlada s tako nizko podporo odstopila - danes imate nižjo. Prejšnji vladi ste rušili reforme - danes vpeljujete iste. Ljudi ustrahujete, delite, lažete jim iz dneva v dan. Ste jabolko spora v tej državi. Skregali ste javni in realni sektor, da bi dosegli svoje cilje s farsami, populizmi in zavajali ljudi v zameno za podporo s tem, da ste jim govorili o tem, kako mora biti tistim v javnem sektorju slabše, namesto da bi povedali resnico, da bi moralo biti v realnem sektorju boljše. Nimate idej za razvoj Slovenije, edino kar znate je varčevanje. To zna storiti vsak. Lažete nam iz dneva v dan, da pripravljate rešitve, pa niste storili še nič. Ne želimo več poslušati vaših populizmov. Ne želimo več poslušati, kako ni alternative tej vladi. Nočemo vas, kaj tu ni jasno? Z vašimi rešitvami se ne strinjamo in kakorkoli to obračate - vi služite nam, ne obratno. Odstopite, za alternativo bomo poskrbeli mi!
Dovolj imamo vašega ustrahovanja, diktature, nesposobnosti, populizmov in vsega preostalega. Danes vas še zadnjič prosimo - poglejte v zrcalo in si priznajte, da ne zmorete. Odstopite. To bo, prvič, edino pametno, kar boste v tem mandatu storili in drugič, verjetno zadnja priložnost, da to storite.

Protestnikom:
Počasi se daleč pride, zato vas prosimo, bodite še naprej glasni, stojte trdno, ne dajajte pa jim tega, česar si najbolj želijo - razlogov za razpustitev protesta. Ne dajajte jim razlogov za njihov dober PR! Ne dajajte jim razlogov, da vcepljajo dvome v ljudi, ki bi se nam sicer pridružili!

Policiji:
Ne pretiravajte! Zavedamo se, da je vaša naloga ščititi ljudi in premoženje, pri čemer vam želimo pomagati. Naprošamo pa vas, da ste zmerni. V preteklih dogodkih ste zaradi nekaj razgrajačev, katere bi, priznajte si, lahko izolirali od preostale množice in omogočili nadaljevanje mirnih protestov, namesto tega pa ste izkoristili priliko za razpustitev protesta. Zaradi vaše prenagljenosti in vašega ekstremno hitrega postopka ste poškodovali ogromno ljudi, ki niso bili nič krivi in ki se zaradi takšnih ali drugačnih omejitev niti niso mogli tako hitro umakniti, da bi lahko pobegnili pred vašimi preveč obsežno in nepremišljeno uporabljenimi prisilnimi sredstvi. Opravljajte svoje delo, zavedajte pa se, da je vaša naloga ravno tako kot naša v prvi vrsti omogočati mirne proteste, ne pa čakanje na prvo priložnost za razpustitev protesta. Čeravno je resnica med pripovedmi obeh strani zagotovo nekje vmes, si ne morete lagati - pretiravali ste!

Gospodu Gorenaku:
Ne bom se spuščal v debato o legalnosti protestov, ker pri omenjenih protestih nisem imel nič in ne vem, kako so se te zadeve odvijale, rad pa bi Vam zastavil sledeče vprašanje:
Prvo, kar vam pade na pamet, ko govorite o protestih je to, da so nelegalni? Ste pomislili na to, da bi za začetek povedali kaj o sporočilu protesta, ki s tem ni spremenjeno? Pa verjetno ste poprej vedeli, da se pripravljajo protesti, pa organizatorje, sklepam, niste opozorili na to, kaj je njihova pravna dolžnost. Aja, kako se že reče? "Ad ignorantia iuris nocet"? Če se je s strani organizacije zgodilo nekaj dejansko legalno spornega, ste potem vsi vi, naredili moralni prekršek s tem ko ste izkoristili začetno nevednost in verjemite, da bo kazen ljudstva za to zagotovo hujša.
Ne morem si kaj, da ne bi rekel še tega - kaj nam bo prijava protestov, ko boste pa papirje tako ali tako "izgubili". Za konec bi Vas vljudno prosil še to, da ne ustrahujete ljudi. To so počeli diktatorji in to enostavno, čeravno mislite, da Vam bo to pomagalo, na Vas meče še toliko slabšo sliko in vse to se Vam bo, čeravno Vam na začetku utegne olajšati zadevo, vrnilo s stokratno silo.

Za konec bi še enkrat izrazil ogromno mero spoštovanja do upornikov, ki ste uspeli povezati narod in vas pozivam, da ostanete vztrajni in te proteste nadaljujete dokler ne bodo dosežene vaše želje!
Lep pozdrav iz Kanade, pa oprostite morebitnim slovničnim napakam ali neskladjem z dejanskimi stališči gibanja - že nekaj časa nisem govoril v našem jeziku, zaradi distance pa ne morem biti povsem ozaveščen o popolnoma točnih okoliščinah.

V PETEK STE GOTOVI,LOPOVI!
abeoljkc1
# 28.11.2012 ob 18:14
Malce izven konteksta ampak vseeno zanimivi podatki:

Država /// Št. sodn. na 100k preb. / zaupanje v pravni sistem %
Avstrija /// 17,8 / 68,90
Nemčija /// 24,3 / 61,80
Norveška /// 11,2 / 80,60
Švedska /// 11,5 / 73,20
SLOVENIJA /// 49,9 / 23,20

vir http://www.prosperity.com
DrKult
# 28.11.2012 ob 12:37
Tole je bilo pravkar objavljeno na večjih facebook straneh in se mi zdi zanimivo:

COPY/PASTE

Za objavo tega sporočila me je prosil kolega, ki se je pred leti preselil v Kanado in osebno ni aktiven na socialnih omrežjih. Rad bi izpostavil, da gre tukaj za njegovo mnenje in se morda v nekaterih točkah ne ujema s stališčem skupine.

Pozdravljeni vsi protestniki!
Rad bi se vam zahvalil in vam čestital, da ste uspeli doseči nekaj, proti čemur se je politika borila preteklih 20 let in še dlje poprej, namreč to, da ste povezali vse ljudi, leve in desne, ljudi vseh prepričanj in usmeritev in na koncu dneva celo Dragonse in Viole v edini pravi boj, to je boj za vaše pravice, za vašo dobrobit, vaše družine in vašo prihodnost! Ne pustite, da vam politiki to ponovno odvzamejo, kakor so vam to odvzemali do današnjega dne. Uspeli ste nas povezati in ostanite trdni pri svojih načelih - ne odstopajte za centimeter in ne dovolite nikomur, da ponovno deli narod. Uspeli ste, da sta si do danes sovražnika segla v roko, pogledala v oči in ugotovila, da oba obžalujeta pretekle dogodke in nimata razloga za sovraštvo. Zgolj sedaj sta jasno spregledala, da imata skupnega sovražnika, ki se je leta trudil obdržati sovraštvo med njima, da ne bi s prstom pokazala nanj. Vi, protestniki, ste uspeli ljudem prvič v zgodovini te države dati najvrednejšo stvar - kohezivnost ljudstva!

Politikom - vsak zase dobro ve, če ga to zadeva:
Spakirajte. Tako dolgo vam bomo stali pred vrati, dokler vas ne bomo videli za rešetkami. Spakirajte kovčke, poberite svoj nakraden denar in odidite, dokler še imate to možnost, samo pustite nam te obupne temelje in ne hodite več nazaj, da si lahko postavimo državo, kakršno sami hočemo.

Vladi:
Lani ste klicali ljudi na ulico - danes jih imate. Prejšnji vladi ste očitali, da bi vsaka racionalna vlada s tako nizko podporo odstopila - danes imate nižjo. Prejšnji vladi ste rušili reforme - danes vpeljujete iste. Ljudi ustrahujete, delite, lažete jim iz dneva v dan. Ste jabolko spora v tej državi. Skregali ste javni in realni sektor, da bi dosegli svoje cilje s farsami, populizmi in zavajali ljudi v zameno za podporo s tem, da ste jim govorili o tem, kako mora biti tistim v javnem sektorju slabše, namesto da bi povedali resnico, da bi moralo biti v realnem sektorju boljše. Nimate idej za razvoj Slovenije, edino kar znate je varčevanje. To zna storiti vsak. Lažete nam iz dneva v dan, da pripravljate rešitve, pa niste storili še nič. Ne želimo več poslušati vaših populizmov. Ne želimo več poslušati, kako ni alternative tej vladi. Nočemo vas, kaj tu ni jasno? Z vašimi rešitvami se ne strinjamo in kakorkoli to obračate - vi služite nam, ne obratno. Odstopite, za alternativo bomo poskrbeli mi!
Dovolj imamo vašega ustrahovanja, diktature, nesposobnosti, populizmov in vsega preostalega. Danes vas še zadnjič prosimo - poglejte v zrcalo in si priznajte, da ne zmorete. Odstopite. To bo, prvič, edino pametno, kar boste v tem mandatu storili in drugič, verjetno zadnja priložnost, da to storite.

Protestnikom:
Počasi se daleč pride, zato vas prosimo, bodite še naprej glasni, stojte trdno, ne dajajte pa jim tega, česar si najbolj želijo - razlogov za razpustitev protesta. Ne dajajte jim razlogov za njihov dober PR! Ne dajajte jim razlogov, da vcepljajo dvome v ljudi, ki bi se nam sicer pridružili!

Policiji:
Ne pretiravajte! Zavedamo se, da je vaša naloga ščititi ljudi in premoženje, pri čemer vam želimo pomagati. Naprošamo pa vas, da ste zmerni. V preteklih dogodkih ste zaradi nekaj razgrajačev, katere bi, priznajte si, lahko izolirali od preostale množice in omogočili nadaljevanje mirnih protestov, namesto tega pa ste izkoristili priliko za razpustitev protesta. Zaradi vaše prenagljenosti in vašega ekstremno hitrega postopka ste poškodovali ogromno ljudi, ki niso bili nič krivi in ki se zaradi takšnih ali drugačnih omejitev niti niso mogli tako hitro umakniti, da bi lahko pobegnili pred vašimi preveč obsežno in nepremišljeno uporabljenimi prisilnimi sredstvi. Opravljajte svoje delo, zavedajte pa se, da je vaša naloga ravno tako kot naša v prvi vrsti omogočati mirne proteste, ne pa čakanje na prvo priložnost za razpustitev protesta. Čeravno je resnica med pripovedmi obeh strani zagotovo nekje vmes, si ne morete lagati - pretiravali ste!

Gospodu Gorenaku:
Ne bom se spuščal v debato o legalnosti protestov, ker pri omenjenih protestih nisem imel nič in ne vem, kako so se te zadeve odvijale, rad pa bi Vam zastavil sledeče vprašanje:
Prvo, kar vam pade na pamet, ko govorite o protestih je to, da so nelegalni? Ste pomislili na to, da bi za začetek povedali kaj o sporočilu protesta, ki s tem ni spremenjeno? Pa verjetno ste poprej vedeli, da se pripravljajo protesti, pa organizatorje, sklepam, niste opozorili na to, kaj je njihova pravna dolžnost. Aja, kako se že reče? "Ad ignorantia iuris nocet"? Če se je s strani organizacije zgodilo nekaj dejansko legalno spornega, ste potem vsi vi, naredili moralni prekršek s tem ko ste izkoristili začetno nevednost in verjemite, da bo kazen ljudstva za to zagotovo hujša.
Ne morem si kaj, da ne bi rekel še tega - kaj nam bo prijava protestov, ko boste pa papirje tako ali tako "izgubili". Za konec bi Vas vljudno prosil še to, da ne ustrahujete ljudi. To so počeli diktatorji in to enostavno, čeravno mislite, da Vam bo to pomagalo, na Vas meče še toliko slabšo sliko in vse to se Vam bo, čeravno Vam na začetku utegne olajšati zadevo, vrnilo s stokratno silo.

Za konec bi še enkrat izrazil ogromno mero spoštovanja do upornikov, ki ste uspeli povezati narod in vas pozivam, da ostanete vztrajni in te proteste nadaljujete dokler ne bodo dosežene vaše želje!
Lep pozdrav iz Kanade, pa oprostite morebitnim slovničnim napakam ali neskladjem z dejanskimi stališči gibanja - že nekaj časa nisem govoril v našem jeziku, zaradi distance pa ne morem biti povsem ozaveščen o popolnoma točnih okoliščinah.
Nikec3
# 28.11.2012 ob 09:56
Mislim, da si naša politika ni predstavljala, da bi kdaj prišlo do tega...no, skrajni čas, da se zamisli, če se splača delati norca iz lastnega naroda...

Dober komentar Jethos.
kamnojed
# 28.11.2012 ob 09:41
Brez zamere, eno vprašanje: recimo, da odstopijo župani vseh naštetih mest in se razpišejo nove občinske volitve. Kdo bo izvoljen? Kje so tisti poštenjaki, ki bodo zamenjali pokvarenjake, in kje so ti poštenjaki bili do zdaj?
Schumacher
# 28.11.2012 ob 15:12
Janša in Jankovič ter ostali politiki do predsednika države SLOVENCI IN SLOVENKE NISMO VAŠ PESKOVNIK na katerem se boste igrali!

GOTOVI STE!
miroslavm1
# 28.11.2012 ob 15:03
uresničila se Ivanova želja. ljudje prihajajo na ulice....
kompletno politiko je treba zamnejat, leve, desne, sredince....
90miha
# 28.11.2012 ob 10:29
power to the people !!!!!!
lookaaa
# 28.11.2012 ob 09:51
"Se mi zdi, da bo treba nekatere lekcije izpred dvajsetih let ponoviti, in pričakujem, da se spomladi vidimo na ulicah in trgih." Janša, 2009
johnb
# 28.11.2012 ob 09:44
Jaz kot intelektualec si ne bom mazal rok in ne bom skakal po ulicah, sicer pa me je moj narod kar presenetil...res sem si mislil da ga je možno nategovati v nedogled in vse mirno prenaša...očitno sem se motil....upam samo da se bo nabrala kritična masa, ki ne bo nasilna bo pa vseeno dosegla kake spremembe po katerih Slovenija nikoli več ne bo ista.

Se v teh dneh rojeva Slovenija 2.0?
bsr
# 28.11.2012 ob 16:49
Bodimo realni. Brez sicer obsojanja vrednih granitnih kock in brez gnusnega vandalizma policije, bi šel ta protest v hitro pozabo kljub tisočem prisotnih. So se pa razkrili Gorenak, predavatelji na fakulteti za varnostne vede, ....., da imajo lahko samo oni prav. Naj se tudi ve, da je bila večina protestnikov v Mariboru predvsem proti vladajoči politiki vseh barv in je bil Kangler bolj obrobna, a trenutno aktualna in uporabna zadeva. Enako je z merilniki hitrosti.
gentlemen55
# 28.11.2012 ob 15:27
Naj se dvigne cela SLOVENIJA- Ampak pamet v glavo- brez uničevanja imovine,napadanja policistov- NAJ VSE POTEKA MIROLJUBNO- naj TRANSPARENTI POVEDO SVOJE- PRIMORSKA NAJ SE VZDIGNE-
ernestina9
# 28.11.2012 ob 12:13
Naj se najde junak,
ki bo šel protestirat
pred Ljubljanski magistrat

Ne upajo Ljubljančani! Jih Zoki grdo pogleda in se razbežijo.
demetra
# 28.11.2012 ob 11:45
sedanji aktivni politiki, ne glede na to, ali so levi ali desni, na teh demonstracijah nimajo kaj svojih ksihtov kazati!
Jethros
# 28.11.2012 ob 10:36
Vidim, da eni še kar pišejo, kak za vstajo naroda stojijo neki strici iz ozadja, levičarji seveda...
Veste, malo pameti v roke, pa bo. Točno to je namen trenutne oblasti in sicer, da izniči pomen teh protestov, samo zato, ker se jim hlače tresejo. Narod ne izbira, v tem trenutku se vrstijo pozivi po odstopu vseh, od vlade do vseh skorumpiranih županov, do celotne opozicije, VSI morajo odgovarjati za škodo povzročeno v državi.
Tisti, ki pa podpirajo vlado, seveda delajo spet delitve in govorijo o zarotah, pa so vam sami protestniki povedali za kaj gre. Vi pa kontra, proti njim...samo zato, ker so šli pred parlament?
Zamislite se malo, kdo hoče in kdo noče spremembe ter kdo zahteva odgovornost od vseh, kdo pa svoje spet zagovarja.
Kazalo