Škoda, povzročena v poplavah, se bo štela v milijonih in milijonih evrov. Foto: MMC RTV SLO/Jure Urek
Škoda, povzročena v poplavah, se bo štela v milijonih in milijonih evrov. Foto: MMC RTV SLO/Jure Urek
Poplave
Škoda je bila povzročena tudi na avtomobilih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Slovenci so po povodnji znova pokazali svojo veliko solidarnost, so za MMC dejali v Rdečem križu, kjer so do srede za prizadete prejeli okoli 10.000 evrov. Denar bo delila tudi Karitas.

Slovenija je bila pretekli konec tedna priča hudim padavinam, ki so povzročile poplave po ogromnem delu države. Prizadetih je bilo na stotine Slovencev. Mnogi imajo uničene bivalne prostore, pode, naprave in pohištvo, številnim pa je zalilo kletne prostore, pri čemer je uničilo njihovo centralno napeljavo ipd. Premoženjska škoda, ki so jo po močnem deževju utrpeli prebivalci poplavljenih območij, je torej velikanska, zato sta Rdeči križ in Slovenska Karitas takoj začela akcijo zbiranja sredstev zanje.

Želite pomagati prizadetim v poplavah?
Rdeči križ in Karitas sta v ta namen že odprla posebna tekoča računa:

TR Karitas 02140-0015556761, sklic 002010, namen Poplave

TR Rdeči križ: 03100-1111122296, sklic 937044, namen Poplave 2010


Rdeči križ do srede zbral 10.000 evrov

Na Rdečem križu so za našo spletno stran pojasnili, da so do srede na računu solidarnosti državljanov zbrali že 10.000 evrov, da pa ne izbirajo zgolj denarja, temveč tudi hrano, oblačila, obutev in stanovanjsko opremo. Na naše vprašanje, kdo so darovalci, so odgovorili, da denar večinoma prispevajo posamezniki nižjega in srednjega sloja, medtem ko se višji sloj na takšne akcije slabše odziva, ter podjetja, ki donirajo svoje proizvode.

ODZIVAJO SE TUDI PODJETJA
Poleg tega podjetja v poplavah oškodovanim pomagajo tudi z različnimi popusti. Poseben popust zanje, denimo, ponujata Mercator Tehnika in Mimovrste.


Karitas bo 35.000 evrov razdelil med različna območja

Na drugi strani je Slovenska Karitas, ki sicer prav tako zbira prostovoljne prispevke za vse, ki so bili med povodnjo oškodovani, iz sklada za naravne nesreče že zagotovila sredstva za realizacijo prve pomoči najbolj prizadetim. Skupna višina tega zneska znaša 35.000 evrov.

S PRIZADETIMI SOLIDARNA TUDI RTV SLOVENIJA
Slovenska popevka pomaga prizadetim v vodni ujmi


15.000 evrov bo Karitas namenila za območje Kostanjevice, Krške vasi in Podbočja; 10.000 evrov za Laško, Krško in Dobovo; 5.000 evrov za poplavljena območja v Ljubljani, 5.000 evrov pa za pomoč prizadetim v Vipavi. Prvo pomoč sicer razdeljujejo Škofijska Karitas Celje, Ljubljana, Koper in Novo mesto.

Pomoč prek Podarimo.si
Omeniti velja še, da je mogoče pomoč vsem, ki so jim poplave zagrenile življenje, izraziti tudi preko spletne strani www.podarimo.si.