"Bolonjsko" magistrsko delo Bojana Kekca bodo zdaj na mariborski Fakulteti za energetiko pregledali ročno. Foto: BoBo
Franc Kangler
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je ostal brez naziva diplomirani ekonomist. Foto: BoBo

Časopis Večer piše, da so se pojavile neuradne informacije, da je Kekčevo magistrsko delo II. stopnje bolonjskega študija sporno na podoben način, kot je bilo tudi diplomsko delo nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja na fakulteti Doba - torej izdelano naj bi bilo po sistemu kopiraj - prilepi (copy-paste).

Pri časopisu so nato magistrsko delo, ki ga je državni svetnik aprila lani uspešno zagovarjal na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru, vzeli pod drobnogled in nato zapisali, da je "na oko v precejšnji meri dobesedni prepis iz kopice spletnih virov, čeprav naj bi bila magistrska naloga po definiciji originalno znanstveno delo, za katerega veljajo znatno višji standardi kot na primer za diplomo".

Kekec naj kar nekaj virov sploh ne bi navedel - med njimi izpostavljajo zapis o trajnostnem razvoju, ki je s slovenske Wikipedie, diplomsko delo ene izmed študentk koprske Fakultete za management, ki je nastalo v istem letu kot Kekčevo delo, in nekatere spletne članke o ravnanju z odpadki.

Kekec: "Naloga je moje samostojno avtorsko delo"
Kekec je za časopis zatrdil, da je vire navajal pravilno, prav tako je njegov mentor Igor Žagar ocenil, da magistrsko delo ustreza potrebnim znanstvenim merilom: "Naloga je moje samostojno avtorsko delo. Pripravljen sem se javno soočiti z vsemi, ki mi očitajo drugače. Seveda pa sem med zbiranjem informacij trenutnega stanja uporabil tudi spletne strani, zbornike ter obstoječ operativni program, da sem si zastavil osnovo."

Fakulteta za energetiko, kjer je Kekec magistriral, bo zdaj delo ročno pregledala, da odpravi vse sume, še dodaja Večer.

Kangler prepisoval, a ni citiral
Konec januarja smo poročali, da je senat Fakultete za uporabne poslovne in družbene študije DOBA Francu Kanglerju odvzel strokovni naslov diplomirani ekonomist (VS), saj njegovo zaključno delo ni rezultat njegovega samostojnega dela.

Senat fakultete je Kanglerjevo diplomsko delo vzel pod drobnogled po razkritju medijev, da je nekdanji mariborski župan Franc Kangler večino svojega diplomskega dela kratko malo prepisal iz drugih virov, pri čemer jih ni ustrezno navedel kot vire. Takrat so strokovne službe na fakulteti najprej opravile pregled z računalniškim programom za odkrivanje plagiatov, vendar program ni potrdil suma kršitve, zato je senat nalogo pregledal še ročno.

Pri tem pregledu pa je komisija ugotovila, da je "študent pretežni del besedila prepisal iz del drugih avtorjev, česar ni citiral z uveljavljenimi načeli citiranja, in celotno delo predstavil kot svoje lastno". Na podlagi tega je strokovna komisija ugotovila, da Kanglerjevo delo ni rezultat študentovega samostojnega strokovnega dela, zato so Kanglerju s sklepom odvzeli strokovni naziv.

Državni svetnik že šesto leto
48-letni Kekec je državni svetnik od leta 2007, leta 2011 je na državnozborskih volitvah kandidiral na listi SDS-a, lani pa je zasedel enega ključnih položajev v Slovenskih želznicah , saj se je zavihtel na čelo Infrastrukture v SŽ.

Dejaven pri zagotavljanju udeležbe na Zboru za republiko
Bojan Kekec se je kot predsednik izvršilnega odbora MO SDS Novo mesto v središču pozornosti javnosti sicer znašel že v začetku meseca, ko je v javnost prišla informacija, da je članom odbora poslal elektronsko vabilo na sejo, na katero je uvrstil tudi točko Javni shod Zbora za republiko v Ljubljani, v opombi pa zapisal: "Vsak član IO naj poleg svoje udeležbe zagotovi še najmanj 3 udeležence za javni shod 8.2.2013 v Ljubljani. Poimenski seznam boste oddali na seji."