Kakšna bo usoda Reberca, na MZZ-ju še niso pojasnili. Povedali so le, da se v Madrid ne bo mogel vrniti. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda Reberca, na MZZ-ju še niso pojasnili. Povedali so le, da se v Madrid ne bo mogel vrniti. Foto: MMC RTV SLO

Dodal je, da se je MZZ za to potezo odločil zaradi nepravilnosti pri poslovanju veleposlaništva v Madridu, na katere je opozoril inšekcijski nadzor, ki ga je v začetku leta izvedel nekdanji veleposlanik Peter Toš. Po poročanju Dela se je v tem postopku izkazala sumljiva poraba proračunskih sredstev, pri čemer naj računi za porabljeno blago ne bi bili ustrezno specificirani. Poleg tega naj bi se težave pokazale tudi pri nabavi pogonskega goriva za službena vozila.

Ali bo Reberc še ostal na MZZ-ju, ni jasno
Kakšna bo nadaljnja usoda Reberca oz. ali bo od jeseni še naprej zaposlen na MZZ-ju (predsednik republike Danilo Türk je ukaz za njegov odpoklic izdal 2. avgusta, veljati pa začne 31. istega meseca), Balažič ni pojasnil. Dejal je le, da bo veleposlaništvo do imenovanja novega veleposlanika vodil odpravnik poslov in da se Reberc, ki je to funkcijo opravljal od februarja 2007, ne bo mogel več vrniti.

In kaj na vse to pravi odpoklicani veleposlanik? Prepričan je, da gre za osebno obračunavanje zunanjega ministra Samuela Žbogarja z njim oz. da "gre za gonjo proti veleposlanikom, ki razmišljajo s svojo glavo".

Reberc ovadil Žbogarja, Gosnarja in Toša
Reberc je zato tudi sam ovadil Žbogarja, očita pa mu porabo denarja od kupnine, ki jo je veleposlaništvo v Washingtonu v času, ko je bil sedanji minister tam veleposlanik, prejelo za prodajo objekta, ki ga je Slovenija nasledila od bivše Jugoslavije. Prav tako je ovadil generalnega sekretarja MMZ-ja Aljaža Gosnarja, ker naj bi od njega neupravičeno zahteval, da tajnici na veleposlaništvu neupravičeno izplača 40.000 evrov, in Toša, ki je izvajal inšpekcijski nadzor na veleposlaništvu v Madridu. Toš naj bi namreč brez pooblastil izvedel tudi hišno preiskavo njegove madridske rezdince.

Na MZZ-ju teh Reberčevih obtožb ne komentirajo in pravijo le, da veliko povedo predvsem o tistem, ki jih je podal. Balažič je poudaril še, da je zgodba zdaj na sodišču in da bo treba počakati njen razplet. Več podrobnosti o kazenski ovadbi in odpoklicu Reberca pa bo MZZ po njegovih besedah kljub temu razkril prihodnji teden.