Parlamentarna komisija za nadzor varnostnoobveščevalnih služb bo Iztoka Podbregarja zaslišala v torek. Foto: RTV SLO
Parlamentarna komisija za nadzor varnostnoobveščevalnih služb bo Iztoka Podbregarja zaslišala v torek. Foto: RTV SLO
Cerar: Podbregarjevo v.d.-jevstvo bi lahko imelo ozadje

Ovadbi se nanašata na porabo sredstev iz t. i. črnega fonda. Sova naj bi iz teh sredstev porabila 900 evrov za nakup letalske vozovnice za indijskega zdravilca predsednika države Janeza Drnovška, 2.300 evrov pa za nakup dragocene ročne ure, s katero so nagradili dolgoletnega uslužbenca.

Podbregarjev odvetnik Aleksander Čeferin je povedal, da gre le za politični pritisk na Podbregarja pred torkovim pričanjem pred komisijo državnega zbora za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Tri leta le v. d.
Iztok Podbregar ni bil direktor Sove, ampak je skoraj tri leta opravljal le naloge vršilca dolžnosti direktorja, kar je potrdil tudi tiskovni predstavnik vlade. Direktorja Sove po zakonu imenuje vlada na predlog premierja, zato ni jasno, zakaj takratni premier Tone Rop Podbregarja ni tudi uradno potrdil za direktorja. Rop je za TV Slovenija povedal, da se teh podatkov ne spominja prav dobro, a da Podbregarja "nikoli ni dajal pod vprašaj".

Glede na Ropove izjave, da ga je o domnevnih pogovorih med Janezom Janšo in Ivom Sanaderjem obvestil Iztok Podbregar, sta se Rop in Podbregar večkrat sešla, kar potrjuje tudi izpisek Podbregarjevih obiskov v kabinetu vlade leta 2004.

Kadrovskih sprememb še ni konec
Kadrovske spremembe na Sovi pa naj bi se še nadaljevale. Na predlog vlade bo 14. septembra direktorja Matjaža Šinkovca zamenjal Andrej Rupnik, Sovo pa naj bi zapustil tudi Boštjan Šefic, dolgoletni namestnik direktorja.

Cerar: Podbregarjevo v.d.-jevstvo bi lahko imelo ozadje