Gostje so se pogovarjali o vzrokih za propad mariborske nadškofije. Foto: MMC RTV SLO
Gostje so se pogovarjali o vzrokih za propad mariborske nadškofije. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Slak
Sodelavci Pogledov Slovenije so po raziskavi prišli do novih odkritij, zakaj vrh slovenske Cerkve ni sposoben samoočiščenja. Foto: MMC RTV SLO

Cerkev se verjetno še vedno na neki način počuti kot žrtev in verjetno zato tako težko sprejema kritike na svoj račun.

Urška Makovec, casnik.si

"Stres in škofovska konferenca ne bežijo od odgovornosti, saj so se že večkrat opravičili in obljubili, da bodo poiskali odgovorne in ustrezno ukrepali. To preiskuje posebna komisija, ki preiskuje tudi obseg škode," je na vprašanje, ali vrh slovenske Škofovske konference ščiti hrbet ljubljanskemu metropolitu Antonu Stresu, ker je sprejel nekaj ključnih odločitev, ki so vodile do finančnega potopa mariborske nadškofije in nekaterih njenih podjetij, odgovoril Tadej Strehovec, tajnik Slovenske škofovske konference.

Ob tem je dodal, da člane komisije, ki preiskuje Stresa in Marjana Turnška, imenuje škofovska konferenca, v kateri sta tudi omenjena. Strehovec je o ideji sklada za poplačilo izpostavil, da po sprožitvi tečaja ni mogoče več ustanoviti sklada, ki bi lahko ločeno poplačeval upnike. Ideja sicer še ni opuščena, upa pa, da se bo uresničila.
Težko spoznanje za Cerkev
Turnšek in Stres sta bila imenovana v gospodarski svet nadškofije, ko je bil že sprejet utečen finančni plan, je dejal Strehovec. V njegov bran je dejal, da Stres ni finančnik ali pravnik, zato je zaupal svojim svetovalcem in se je za svoje napačne odločitve že opravičil.
Ivan Kukar, član Komisije za pravičnost in mir, meni, da bi se moral Mirko Krašovec vsaj opravičiti. "Ker je avtoritarno in samozavestno vodil gospodarstvo mariborske nadškofije, bi se moral enako samozavestno sedaj tudi opravičiti," je prepričan Kukar.
Po njegovem prepričanju bo mariborska nadškofija morala še vsaj 15 let odplačevati svoje dolgove. Pri tem pa bo Cerkev na Slovenskem morala odprodajati likvidne nepremičnine, večinoma iz Maribora in tudi v Ljubljani, s čimer pa se zdaj še nočejo sprijazniti. Dolgove bodo morali odplačati, nimajo pa nobenega vira financiranja tekočega delovanja, zato bo napuh iz preteklosti kmalu izginil sam od sebe, je dodal.
"Kdo ve, kje bi končali"
Po besedah Matije Gabrovška s portala casnik.si je slovensko okolje sovražno nastrojeno proti vernikom in Cerkvi. "Če ne delajo tako, kot pridigajo nam, to ustvarja neugoden položaj," je dodal. Kriza je bila po njegovem mnenju za mariborsko škofijo nujna, saj si drugače ne zna predstavljati, kam bi jo pripeljala spirala, v katero se je ujela.
V oddaji je duhovnik Karel Bolčina izpostavil tudi, da lahko škofe sodijo le v Vatikanu "Kdor se čuti prizadetega, lahko prijavi na Vatikanu, kar se je zgodilo. V mariborski skupnosti bi se moralo postaviti cerkveno sodišče, kjer naj se razišče, kdo je za kaj odgovoren. Cerkveni kanon namreč jasno določa, da se duhovniki ne smejo ukvarjati s posli, ki presegajo vsakodnevno upravljanje," je dejal. Če je Krašovec res kriv, pa meni, da je edino prav, da ves svoj denar nameni za poplačilo dolgov.
Zahteve po sprejetju odgovornosti
Pohlep in odmik od Boga sta besedi, ki sta se znašli v ogledalu Rimskokatoliške skupnosti v Sloveniji. Zahteve po jasnem in nedvoumnem kaznovanju krivcev pa, ne samo v civilnih postopkih in vatikanski preiskavi, tako postajajo vse glasnejše.

"Cerkev ponuja neprepričljive izgovore"
Sodelavci Pogledov Slovenije so po raziskavi prišli do novih odkritij, zakaj vrh slovenske Cerkve ni sposoben samoočiščenja. Namesto tega vernikom in laikom ponuja neprepričljive izgovore, povezane tudi z novimi in novimi škandali, kot je bil domnevni odvzem škofovskih palic že upokojenima škofoma Uranu in Krambergerju.

Cerkev se verjetno še vedno na neki način počuti kot žrtev in verjetno zato tako težko sprejema kritike na svoj račun.

Urška Makovec, casnik.si