Do katerega leta bomo morali delati v prihodnje? Foto: Bobo
Do katerega leta bomo morali delati v prihodnje? Foto: Bobo

Odbor za delo, družino in socialne zadeve je po predstavitvi predlogov amandmajev k zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju sejo prekinil, da bi se člani lahko seznanili z vsebino amandmajev. Seja odbora se bo tako nadaljevala v sredo.

"Vzdržnost pokojninske blagajne bo zagotovljena od 15 do 20 let"
Minister za delo Ivan Svetlik je uvodoma poudaril, da zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zasleduje dva temeljna cilja, in sicer vzdržnost pokojninske blagajne, ki naj bi bila zagotovljena za naslednjih od 15 do 20 let, in zaustavitev padanja začetnih pokojnin, "kar je vgrajeno v obsotoječi zakon". S postavljenimi cilji se po njegovih besedah strinjajo tudi socialni partnerji.

"Pripravili smo vrsto ukrepov in rešitev, ki naj bi vodile k tem ciljem. Po naši sodbi so takšni, da porazdeljujejo bremena ustrezno med posamezne socialne katergorije prebivalstva, tako da smo dosegli tisto, kar je nujno za socialno pravičnost, vendar tukaj s socialnimi partnerji nismo usklajeni," je še pojasnil.

Vlada pripravljena nekoliko popustiti
Starostna meja za starostno upokojitev se po predlogu novega pokojninskega zakona, ki naj bi začel veljati leta 2011, postopno zvišuje na 65 let za oba spola. Zavarovanci in zavarovanke se bodo lahko upokojili tudi mlajši, vendar bodo morali imeti moški 43 let pokojninske dobe, ženske pa 41 let.

Konec oktobra je vladna stran pri nekaterih določbah popustila in je pripravljena obdobje za izračun pokojninske osnove z zdajšnjih 18 let podaljšati le na 28 let, ne pa na že predlaganih 34 let. Pripravljeni so tudi na spremembe pri bonusu za starševstvo in pri upoštevanju obveznega služenja vojaškega roka.

Nekoliko milejši pogoji za sindikate še vedno niso dovolj, saj vztrajajo pri tem, da mora za starostno upokojitev brez odbitkov zadostovati 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe za moške oziroma 38 let za ženske. Pri obračunskem obdobju bi privolili kvečjemu v 24 let. Še vedno napovedujejo naknadni zakonodajni referendum.

Reformi nasprotujejo tudi delodajalci
Združenje delodajalcev Slovenije vztraja pri umiku podpore predlogu zaradi nekaterih naknadnih sprememb, kot je npr. zvišanje najnižje osnove za plačilo prispevkov. Koalicijski DeSUS se ne strinja s predlaganim načinom za usklajevanje pokojnin, po katerem ne bi upoštevali samo rasti plač, pač pa v 40 odstotkih tudi rast inflacije.