Daljša delovna doba, odbitki pri predčasnem upokojevanju, nižje pokojnine zaradi nižjih plač so negativni učinki pokojninske reforme na žensko, meni Roksandičeva. Foto: MMC RTV SLO
Daljša delovna doba, odbitki pri predčasnem upokojevanju, nižje pokojnine zaradi nižjih plač so negativni učinki pokojninske reforme na žensko, meni Roksandičeva. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica Ženskega lobija Slovenije je na novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije poudarila, da ne more biti hitrih skokov v zmanjševanju pravic. Ženskam se namreč od današnje dejanske starosti 58 let, ki jo dosegajo ob upokojevanju, starost za upokojitev po novem zakonu dvigne za sedem let, na 65 let, za moške pa samo za tri leta. Ob tem Roksandičeva dodaja, da morajo biti spremembe ustrezne pričakovanjem. Solidarnosti med spoloma pa tako ni več.

Ob tem dodaja, da je treba upoštevati prispevek žensk tej družbi, kot sta skrb za delo in družino. Ustavno sodišče je po njenih besedah že leta 1998 odločilo, da je tako razlikovanje upravičeno in da gre za ukrep pozitivne diskriminacije. Z upokojevanjem po trenutnem zakonu je ženskam zdaj omogočena nekakšna "odškodnina" za dvojno delo, meni Roksandičeva.

Olajšava za otroke nižja od olajšave za služenje vojaškega roka
Primerjala je tudi olajšave za otroke in služenje vojaškega roka pri znižanju starostne meje za upokojitev. Za enega otroka se ta starost zniža za osem mesecev, moški pa za vojsko dobi 15 ali 12 mesecev, odvisno od tega, kako dolgo so v vojski. Ob tem je poudarila, da v prehodnem obdobju ženske za enega otroka dobijo šest oz. sedem mesecev naslednje leto, moški pa za vojaščino še vedno dobijo isto olajšavo. Roksandičeva pojasnjuje, da mora ženska imeti dva otroka, da je to družbeno ovrednoteno in priznano v primerjavi z moškimi. Ta razlika je po mnenju Roksandičeve neupravičena.

Ženske, ki so rodile več otrok, kot meni, prispevajo družbi največ, ker poskrbijo za družbeno reprodukcijo. Ob tem ne morejo dodatno varčevati za pokojnino. Za zahvalo pa po besedah Roksandičeve dobijo le osem mesecev olajšave na otroka. Tudi ukinitev varstvenega dodatka kot pravice bo po njenem mnenju prizadela bolj ženske kot moške.