Ministrstvo za notranje zadeve na območju štirih obalnih občin že nekaj časa išče tudi prostor, na katerem bi lahko združili različna področja, ki jih pokriva. Foto: Mestna občina Koper
Ministrstvo za notranje zadeve na območju štirih obalnih občin že nekaj časa išče tudi prostor, na katerem bi lahko združili različna področja, ki jih pokriva. Foto: Mestna občina Koper

"Sestanek je bil izjemno uspešen, bil sem pozitivno presenečen nad odzivom županov. Ti so deloma že poiskali rešitve, deloma jih še bodo, kar seveda kaže na zelo dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, z ministrstvom za notranje zadeve in policijo pri iskanju rešitev za izboljšanje varnosti na obali," so besede notranjega ministra Aleša Hojsa povzeli v sporočilu za javnost ministrstva.

To uspešno sodelovanje naj bi se po ministrovih besedah pokazalo tudi v ustreznih rešitvah pri pridobivanju stanovanjskih enot, ki jih na ministrstvu nameravajo kupiti za dolgoročno nastanitev policistov. "S tem bomo zagotovili boljše delovne pogoje policistov, tudi tistih, ki bodo na obalno območje napoteni v času turistične sezone," je dejal.

V Izoli bodo za nastanitev policistov v odkup ponudili štiri stanovanja

Izolski župan Danilo Markočič je v izjavi po petkovem sestanku z ministrom povedal, da so se pogovarjali o tem, kako zagotoviti večjo varnost v času poletne turistične sezone z večjo prisotnostjo policije na terenu. "V tej luči smo se z župani že na naši koordinaciji dogovorili, da bomo ponudili ministrstvu možnosti nastanitev policistov, v odkup ali najem, oziroma našli kakšno drugo rešitev za potrebe policije," je povedal izolski župan.

V občini Izola so tako poiskali štiri stanovanja, ki jih bodo v postopku ponudili ministrstvu za notranje zadeve v odkup. "Prav tako bomo pokazali možnosti, katere kapacitete bi lahko bile v prihodnjih dveh letih na voljo za potrebe delavcev ministrstva za notranje zadeve," je dodal.

Iskanje skupnega prostora za pomorsko policijo in policijsko upravo

Ministrstvo za notranje zadeve sicer na območju štirih obalnih občin že nekaj časa išče prostor, na katerem bi lahko združili različna področja, ki jih pokriva. "Tako bi radi združili pomorsko policijo, policijsko upravo, še kakšno policijsko postajo. Zato ministrstvo išče različne možnosti, tako v Kopru kot v Izoli, kako bi lahko rešili to težavo," je povedal koprski župan Aleš Bržan.

Ena izmed možnosti je tudi ta, ki je pred kratkim prišla v javnost, da bi bilo to na območju nekdanje ladjedelnice v Izoli. "Vendar je o tem, tudi po ministrovih besedah, za zdaj še prezgodaj govoriti kot o najresnejši varianti. Vendar je prav, da se tudi ta preuči. Njihov interes je jasen, izpostavili so ga in šli še nekoliko širše ter zbrali informacije z različnih področij, tudi vojske in drugih državnih institucij, kakšne so potrebe in kakšne so optimalne rešitve," je sklenil Bržan.