Na podravski cesti proti Gruškovju je nastala večkilometrska kolona. Foto: BoBo
Na podravski cesti proti Gruškovju je nastala večkilometrska kolona. Foto: BoBo
false
Zadrževanje v senci, lahka oblačila, pokrivala na glavi in uživanje zadostne količine tekočine so bistveni napotki v času visoke temperature. Foto: Reuters
Občasni zastoji na slovenskih cestah

Na podravski avtocesti so nastajali zastoji med počivališčem Dravsko polje in razcepom Draženci ter naprej po glavni cesti do mejnega prehoda Gruškovje. Gost promet z zastoji je bil tudi na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Sloveniji ter na cestah Lesce-Bled, Izola-Portorož, Seča-Sečovlje.

Pri izstopu iz države je treba na mejnem prehodu Dragonja čakati približno uro, na mejnem prehodu Sečovlje pa 20 minut.

Ne pozabite na zadostno uživanje tekočine
Zaradi visokih temperatur še posebej velja, da ne pozabite na pitje dovolj tekočine, vode in drugih osvežilnih pijač, nanje pa ne pozabite tudi, če se odpravljate na pot. V času največje vročine se izogibajte težjim fizičnim opravilom in se zadržujte v senci.

Ponekod zelo visoke koncentracije ozona
Na agenciji opozarjajo tudi na zelo visoke koncentracije ozona, in sicer bodo te najvišje na zahodu Slovenije, predvsem na Goriškem in ob morju med 12. in 18. uro. Pri občutljivih posameznikih se lahko pojavljajo značilne posledice, kot so oteženo dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Omenjeni simptomi so mogoči pri otrocih in ljudeh, ki izvajajo določene dejavnosti na prostem. Ljudje naj se v času zelo visokih koncentracij izogibajo intenzivnim telesnim dejavnostim na prostem.

Ne pozabite na živali
Vroče vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Visoke temperature vplivajo tudi na živali, zato jim je treba zagotoviti dovolj vode in omogočiti umik v senco, opozarja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. "Predvsem je pomembno zagotoviti senco živalim, ki so privezane, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem. Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba zagotoviti tudi ustrezno intenzivno zračenje, ki preprečuje čezmerno zvišanje temperature v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka," svetujejo na upravi. Na upravi poleg tega opozarjajo še, da v tako toplem vremenu lastniki oz. skrbniki hišnih živali ne smejo puščati samih v parkiranih vozilih, razen če jim zagotovijo primerno zračenje oz. hlajenje. Živali lahko namreč doleti vročinski udar, zaradi katerega lahko poginejo.

Občasni zastoji na slovenskih cestah