ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je dejala, da policija ne bo tolerirala nasilja nad istospolno usmerjenimi. Foto: MMC RTV SLO
ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je dejala, da policija ne bo tolerirala nasilja nad istospolno usmerjenimi. Foto: MMC RTV SLO

Kresalova je ob tem dodala, da je omenjenim predstavnikom zagotovila, da bo toleranca tako do nasilja kot do sovražnega govora do istospolno usmerjenih v policiji ničelna.

V kriznih časih je v družbi tudi več nasilja, je poudarila ministrica za notranje zadeve. "Nasilje se, žal, najprej pozna pri tistih skupinah, ki so drugačne," je dejala in dodala, da so jo predstavniki nevladnih organizacij opozorili na vedno bolj vznemirljive številke nasilja nad istospolno usmerjenimi. Kot je zatrdila, po podatkih omenjenih organizacij nasilje nad istospolno usmerjenimi narašča.

Mogoče so spremembe zakonodaje
Kresalova pa se je na srečanju s predstavniki nevladnih organizacij pogovarjala še o ureditvi sistema, po katerem bo enostavneje prijaviti primere nasilja nad istospolno usmerjenimi, in vodenju posebne statistike, s katero bi ugotovili, ali nasilje nad istospolno usmerjenimi res narašča.

Ob tem so spregovorili še o mogočih spremembah zakonodaje, s katerimi bi bila omenjena kazniva dejanja posebej opredeljena. Po besedah Kresalove bo njeno ministrstvo predloge "preneslo naprej", opravljena pa bo tudi strokovna razprava. Ministrica se je zavzela tudi za ureditev pravic istospolno usmerjenih še v drugih zakonih in poudarila, da bo policija na letošnji Paradi ponosa zagotovila vse varnostne ukrepe za miren potek parade.

A. Me.