Med majskimi demonstracijami je bilo poškodovanih devet policistov. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Med majskimi demonstracijami je bilo poškodovanih devet policistov. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Olimpija - Maribor
Policistom posebne enote je zavrelo, češ da imajo zvezane roke. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn
Olimpija - Maribor
V zvezi z nogometno tekmo Maribor - Olimpija policija še zbira obvestila o prekrških in kaznivih dejanjih. Do zdaj so znana kazniva dejanja - kršitev človekovega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, poskus preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in dve kaznivi dejanji lahke telesne poškodbe. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn
Odstopili specialci

"Že več let opozarjamo na težave, in sicer glede pravil igre pri vstopu v posebno enoto in izstopu iz nje. Težave so tudi pri podeljevanju ukazov. Pogosto namreč ti pridejo prepozno," je za MMC razloge za množičen podpis izstopnih izjav pojasnil predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič. Dodal je, da izstopne izjave niso povezane z nogometno tekmo, pač pa so jih zbrali kot podporo stavki, a učinkov niso udejanjili, saj je bila stavka zamrznjena.

Policija delovala v skladu s taktiko na športnih prireditvah
Inšpektor sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Simon Sihur je o tekmi na stadionu v Stožicah dejal, da je policija delovala v skladu s taktiko delovanja ob kršitvah javnega reda in miru na športnih prireditvah. "Zakon o javnem zbiranju določa obveznosti tako organizatorju kot policiji. Pri konkretni nogomentni tekmi je posredovala takoj, ko organizator ni bil več sposoben zagotavljati reda," je dodal.

"Podpisov uradno nismo prejeli"
S samim podpisovanjem izstopnih izjav so na GPU-ju seznanjeni, a uradno podpisov niso prejeli. "Prepričani smo, da do izstopa ne bo prišlo. Gre namreč za najbolj izurjene policiste, ki jim pripadnost tej enoti veliko pomeni. Njihova odlika so strokovno opravljene naloge," je povedal vodja sektorja splošne policije na GPU-ju Janez Ogulin in dodal, da so sicer različna mnenja posameznikov dopustna.

Kljub vsemu gre po njegovih besedah v tem primeru za posploševanje, prav tako pa so na policiji prepričani, da rezultati kažejo na uspešno vodenje enot. "Mnenja o tem, kdaj bi lahko ukrepali in kdaj ne, pa so lahko različna, a to v skladu s postopkom določi operativni čas," je pojasnil Ogulin in dodal, da je bil "reakcijski čas" policistov na tekmi v Stožicah minuta in 50 sekund.

Izstopi niso mogoči takoj
Glede vstopanja in izstopanja iz vrst posebne enote je še pojasnil, da gre za prostovoljne odločitve policistov. Prav tako pa vsako leto obravnavajo tudi vloge za izstop. "A to ne pomeni, da te veljajo že naslednji dan. Po navadi proučevanje teh potreb poteka enkrat letno in v skladu z možnostmi se zamenjave tudi zgodijo," je pojasnil Ogulin.

Policisti še naprej opravljajo delo
Tudi sindikalist Petrovič je poudaril, da izstop nima nobene uradne teže, je pa to za sindikat alarm, da je nekaj narobe. Prav tako podpisi in nestrinjanje z neurejenim statusom ne vplivajo na večjo ogroženost državljanov, saj policisti še naprej opravljajo svoje delo, zatrjuje Petrovič.

KAJ JE POSEBNA POLICIJSKA ENOTA (PPE)?
Gre za enoto na sklic, kar pomeni, da so vanjo vključeni iz vseh policijskih uprav, ki se usposabljajo v posebnem programu in so tudi posebej opremljeni. Namenjeni so za opravljanje nalog v najzahtevnejših varnostnih situacijah - športne tekme, demonstracije, večje iskalne akcije. PPE deluje pod enotnim poveljstvom in v skladu z natančno določenimi postopki. Delovati mora v skladu z zakonodajo in načelom sorazmernosti. Ko je treba zavarovati življenje, lahko izvaja ukrepe tudi zunaj povelja. Tega izda skupina ljudi, t. i. operativni štab, ki deluje na samem kraju dogodka.

Posebna policijska enota ima po besedah vodje sektorja splošne policije na GPU-ju Janeza Ogulina nekje do 1.000 pripadnikov (natančen podatek ni javen), usposabljanje in samo delovanje pa sta plačana z dodatkom.

"Zavrelo jim je na nogometni tekmi"
Zanje kot sindikat pa se težava pojavi, ko je zaradi neurejena statusa in nenatančnih "pravil igre po nepotrebnem poškodovan kakšen izmed članov". Večji tak primer so bile majske študentske demonstracije, ko je bilo pred DZ-jem poškodovanih devet policistov. "Zavrelo" jim je med spopadom navijačev konec prejšnjega meseca na nogometni tekmi med Mariborom in Olimpijo na stadionu v Stožicah.

"Konflikt, ki ga vidim jaz, je, da se fantje ob določenem dogodku ne morejo odzvati. Če dam konkreten primer: če bi policisti delali samostojno v patrulji in bi prišli na neki incident, bi se odzvali. Pripadniki posebne policijske enote pa morajo čakati na povelje. Glavni problem je, da ne morejo ukrepati oz. vsaj ne dovolj hitro," je težavo ponazoril sindikalist.

Način reševanja težave je v rokah stroke
Njim pa je pri tem pomembno le, da ni nihče izmed članov poškodovan po nepotrebnem, "kako se bo to vprašanje reševalo, pa je stvar stroke". Ob tem je dodal, da bodo verjetno še danes policiji predložili že predstavljeni predlog, kako bi lahko uredili to problematiko.

Poleg tega Petrovič poudarja, da se težave pripadnikov teh enot razlikujejo po regijah. "Ponekod to delo zelo radi opravljajo in so celo čakalne vrste, drugod pa je prav nasprotno. Vse je odvisno od tega, kako korektno se vodi ta enota na regionalni ravni," je sklenil za MMC.

Odstopili specialci