Policisti so izpostavljeni velikim psihofizičnim obremenitvam, njihovo delo pa je po mnenju sindikata tesno povezano z okoliščinami, zaradi katerih so njihova življenja in varnost tudi ogroženi. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so izpostavljeni velikim psihofizičnim obremenitvam, njihovo delo pa je po mnenju sindikata tesno povezano z okoliščinami, zaradi katerih so njihova življenja in varnost tudi ogroženi. Foto: MMC RTV SLO
policija, poročilo
Pregled pritožb zoper policiste. Foto: MNZ

Generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge ministrstva za notranje zadeve Miroslav Žaberl in vodja sektorja za pritožbe zoper policijo Zdravko Mele sta na novinarski konferenci predstavila potek pritožbenega postopka nad delom policije, nekaj značilnih primerov utemeljenih in neutemeljenih pritožb, vključno s tipičnimi napakami policistov, in ukrepe v primerih upravičenih pritožb.

"Ugotavljamo, da v javnosti morda ni dovolj dobro znano, da je pritožbeni postopek nekakšna "reklamacija" policijskega postopka in ne možnost za ugovarjanje izrečenim ukrepom oz. višini globe," poudarjajo policisti.

"Pritožbeni postopek deluje in je transparenten"
Na policiji še pojasnjujejo, da je "obravnavanje pritožbe neodvisno in objektivno reševanje ugovora posameznika zoper policijski postopek, pritožbeni mehanizem pa deluje in je transparenten". Policisti sicer ugotavljajo, da je "stanje na področju pritožb ugodno: število pritožb predstavlja manjši delež v celotnem številu policijskih postopkov, podatki o upravičenih pritožbah pa niso skrb vzbujajoči in kažejo na visoko stopnjo strokovnosti in zakonitosti dela policije v celoti".

Dodajajo še, da so v okviru sprememb policijske zakonodaje na MNZ-ju predvideli tudi spremembe pritožbenega postopka nad delom policije, zato so javnost seznanili s ključnimi novostmi na tem področju.

Sindikat: Policisti so izpostavljeni grožnjam in napadom ...
Sindikat policistov Slovenije pa protestira zaradi po njihovem mnenju neupravičene kritike policije in dela policistov. Ob tem opozarja, da so policisti izpostavljeni grožnjam in napadom, kot v primeru umora in samomora na Zaloški cesti konec marca letos. Zato pozivajo notranje ministrstvo, da pristopi k reševanju aktualnih težav in zaščiti policistov.

Kot so zapisali v sindikatu, vlada jemlje policiji še 11 milijonov evrov, kar se bo po njihovem odrazilo v obsegu in tudi kakovosti varnostnih storitev. V sindikatu tako poudarjajo, da je nerealno pričakovati, da bodo policisti ob pomanjkanju pozitivne motivacije in primerne varovalne opreme opravljali policijske naloge s tako stopnjo osebne angažiranosti ter vsakodnevnega odrekanja.

Policisti so izpostavljeni velikim psihofizičnim obremenitvam, njihovo delo pa je po pisanju sindikata tesno povezano z okoliščinami, zaradi katerih so njihova življenja in varnost tudi ogroženi. Poklic policista zato postaja vse bolj deficitaren.

... posmehovanju in šikaniranju
Ob tem sindikat opozarja, da so policisti pogostokrat izpostavljeni tudi posmehovanju, šikaniranju, grožnjam in napadom, tako kot v primeru umora in samomora na Zaloški cesti. Kot pravijo, sta kritiziranje in iskanje krivde na policijski strani ob tragičnem dogodku neutemeljeni, neprimerni in do policistov krivični. Zato protestirajo zaradi po njihovem mnenju neupravičene kritike tako policije kot institucije kot dela policistov.

Sindikat parlamentarnemu odboru za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, vladi in drugim vplivnim političnim institucijam, ki obravnavajo problematiko javne varnosti in policije, predlaga, naj se posvetijo tudi temu, da bodo policisti imeli dobre pogoje za strokovno ter učinkovito delo. Ob tem pozivajo ministrstvo za notranje zadeve, naj še dejavneje pristopi k reševanju aktualnih težav in zaščiti policistov tudi pred napadi, ki jih policisti prenašajo že dalj časa in kar slabo vpliva tako na njihovo počutje kot opravljanje policijskih nalog.

S protestom želijo tudi opozoriti, da tovrstnih neupravičenih kritik ne bodo več spremljali le pasivno. "Delo policistov je častno in si zasluži primeren odnos, kajti brez policistov se ne bi nihče počutil varno," so še zapisali v policijskem sindikatu.