Koprski policisti bodo pogosteje voznikom dajali
Koprski policisti bodo pogosteje voznikom dajali "za pihati". Foto: BoBo

Ob rutinskih kontrolah bodo od 7. do 14. novembra tako pogosteje odrejali preizkuse z alkotesti, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper. Poostren nadzor v tem času se obeta tudi voznikom na Štajerskem.

Policisti Policijske uprave Koper so v prvih devetih mesecih letošnjega leta obravnavali 1.639 prometnih nesreč ali 25 odstotkov več kot v istem obdobju lani. V teh prometnih nesrečah je 10 ljudi umrlo, 77 jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 422 lažje.

V istem obdobju so mariborski policisti obravnavali 3.279 prometnih nesreč, ali 15 manj kot leto pred tem. V tem časovnem obdobju je v prometnih nesrečah umrlo 28 (15) oseb, 87 (83) je bilo hudo in 1.542 (1.981) lahko telesno poškodovanih.
Porast nesreč zaradi alkohola opazen na lokalnih cestah
Prav tako so letos pri 166 prometnih nesrečah odkrili prisotnost alkohola, kar je nad petletnim povprečjem. Sodeč po statistiki, je alkohol kot posredni vzrok za prometne nesreče najpogosteje prisoten, ko vozniki ne vozijo v pravi smeri in z vozilom zapeljejo levo ali desno z voznega pasu ali ne prilagodijo hitrosti stanju ceste. 153 povzročiteljev prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola.

Prometne nesreče, pri katerih je bil odkrit alkohol, so se najpogosteje zgodile v naseljih z uličnim sistemom, s tem, da so bile posledice blažje kot na drugih cestah. Porast prometnih nesreč s prisotnostjo alkohola je opazen na lokalnih cestah, kjer so tudi posledice zelo hude.