Še posebno bodo nadzirali nevarne odseke, kot je cesta na Črni Kal. Foto: BoBo
Še posebno bodo nadzirali nevarne odseke, kot je cesta na Črni Kal. Foto: BoBo

Policisti so v letošnjem letu obravnavali 10 odstotkov manj prometnih nesreč kot v istem obdobju lani. Ceste so primerjalno zahtevale tudi manj žrtev – letos 47, lani v istem obdobju 52. Umrlo je tudi manj motoristov. Za 15 odstotkov pa se je povečalo število hudih telesnih poškodb.

Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom je zaradi nepravilne smeri ali strani vožnje, še vedno visok ostaja tudi delež smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti. Z zmanjšanjem hitrosti bi lahko to statistiko še izboljšali, pravi Robert Vehovec iz sektorja prometne policije: "In zato bo policija v tem prihajajočem podaljšanem koncu tedna poostreno nadzirala hitrost. Ljudje lahko pričakujejo, da bo na cesti več policijskih patrulj, in lahko povem, da bomo uporabili vsa tehnična sredstva, ki jih imamo za merjenje hitrosti."

Policisti pričakujejo zgostitev prometa – še posebno čez konec tedna. Na območju Policijske uprave Koper je kar nekaj nevarnih odsekov, razloži Igor Gjerkeš: "Eden izmed nevarnih odsekov je tudi med Rižano, Črnim Kalom in Kozino. Tu je znano zbirališče motoristov, zato ugotavljamo kar nekaj kršitev, povezanih s hitrostjo. Naslednji odsek je obalna cesta. Tudi tam ugotavljamo povečano število prometnih nesreč zaradi hitrosti. Prav tako na odseku na primorki med Razdrtim in Uncem ter na cesti med Postojno in Ilirsko Bistrico."

V času poostrenega nadzora bodo policisti na teh odsekih nadzirali hitrost s statičnimi in ročnimi merilci ter sistemom provida.

Matej Rodela, Radio Koper