V Policijskem sindikatu Slovenije glede upokojevanja pravijo, da si ne predstavljajo 65-letnega prometnega policista na terenu. Foto: Policija
V Policijskem sindikatu Slovenije glede upokojevanja pravijo, da si ne predstavljajo 65-letnega prometnega policista na terenu. Foto: Policija

Branko Prah je na razširjeni seji sindikata, na kateri je bilo navzočih okrog 500 policistov iz vse Slovenije, predstavil trenutno stanje glede policijskih stavkovnih zadev. Policijski sindikat z okoli 6.000 člani je k podpori pozval tudi evropske kolege, združene v policijski organizaciji CESP, kar naj bi pomenilo dodaten pritisk na vlado za začetek pogajanj.

V nasprotnem primeru bo po Prahovih besedah zaostritev stavke prinesla shod pred vladnim poslopjem v Ljubljani, ki se ga bodo udeležili tudi njihovi evropski kolegi. "In če to ne bo uspešno, pa bomo na stavkovnem odboru dodelali vse ostale oblike našega sindikalnega boja in na vseh področjih tehnično zaostrili zadeve," pravi Prah.

Zahtevajo primerljivo plačo s povprečno plačo evropskega policista
Napovedal je, da bodo sami naredili primerjavo s plačami policistov iz CESP-ja in nato zahtevali izenčitev plač slovenskih policistov z "neko srednjo plačo evropskega policista". Ob tem je poudaril, da so glede upokojevanja policistov s pogajalsko skupino javnega sektorja že dosegli velik premik. Uspeli smo jim dokazati, da je poklic policista zahteven in stresen, je dejal Prah in spomnil, da je bila policistom odvzeta t. i. beneficirana delovna doba, zaradi česar zahtevajo določene bonitete pri upokojevanju. Njihov cilj pri tem je drugačna obravnava policistov v primerjavi s preostalimi občani.

Ne predstavljajo si 65-letnega prometnega policista
Upokojitvena starost policistov je po njegovih besedah stvar pogajanj, "saj si v policijskem sindikatu ne predstavljajo policista, ki bi pri 63 ali 65 letih opravljal svoje delo na terenu".