Način zaostritve stavke policistov ostaja skrivnost do torkove odločitve skupnega policijskega stavkovnega odbora. Foto: MMC RTV SLO
Način zaostritve stavke policistov ostaja skrivnost do torkove odločitve skupnega policijskega stavkovnega odbora. Foto: MMC RTV SLO
Policist
Minister Gorenak pa je pojasnil, da policisti z globami poberejo približno od 35 do 40 milijonov evrov letno. Foto: MMC RTV SLO
Policijski sindikat ovadil Gorenaka

Policisti zagotavljajo, da državljani varnostno niso ogroženi, bo pa na račun manj pobranih glob kar precej trpel državni proračun. "Dejstvo je, da v skladu z določili zakona o policiji, policisti imajo možnost v nekaterih primerih izrekati opozorila, ta opozorila izrekajo in ne kaznujejo," je dejal sindikalist Radivoj Uroševič.

Zoran Petrović iz Sindikata policistov Slovenije je dejal, da podatki s terena kažejo, da so nekatere globe padle tudi za 90 odstotkov. "Kolegi s terena so sporočili, da lahko na takšen način stavkajo tudi dalj časa," je dejal.

Minister Gorenak pa je pojasnil, da policisti poberejo približno od 35 do 40 milijonov evrov letno, je poročal Tomaž Drnovšek za TV Dnevnik. "Podatki, ki jih imamo, kažejo na to - niso pa dokončni -, da zlasti na področju prometu prihaja pri teh prekrških tudi do 60, ponekod pa celo še več odstotkov manj pobranih kazni," je povedal.

Vložili tožbo
Policijski sindikat Slovenije je v petek vložil kolektivno tožbo zaradi neizplačila letošnjega regresa. Stavkovni odbor PSS-ja pa je zahteval tudi vložitev kazenske ovadbe zoper ministra Vinka Gorenaka.

Ministra za notranje zadeve bodo ovadili zaradi prekoračitve pooblastil s posegom v sindikalno pogodbo. Gorenak je zahteval odpoved pogodb o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in policijskima sindikatoma.

Generalnemu direktorju policije Janku Goršku je sredi aprila naročil enostransko prekinitev omenjenih pogodb. Po mnenju PSS-ja je minister s tem prekoračil pooblastila, zato je stavkovni odbor zahteval vložitev kazenske ovadbe zoper njega, je pojasnil predsednik sindikata Radivoj Uroševič.

Gorenak: Ovadbe še nisem dobil
Minister je na svojem blogu zapisal, da kazenske ovadbe še ni prejel, zato je ne more komentirati. Je pa ocenil, da se "v policijskem sindikalizmu dogaja populizem, ki nima nič skupnega s sindikalnim bojem za pravice zaposlenih policistov in kriminalistov".

Prepričan je, da gre v večji meri za rivalstvo med obema sindikatoma in posledično za borbo za članstvo v enem ali drugem policijskem sindikatu. Sicer pa je Gorenak tudi zapisal, da predstavnikoma obeh policijskih sindikatov ponuja roko vsak dan.

Želijo regres 629 evrov
V PSS-ju so se za vložitev kolektivne tožbe na delovno in socialno sodišče odločili, ker vlada v skladu z veljavno zakonodajo ni izplačala regresa za leto 2012. PSS je prejšnji teden predstavnikom vlade poslal opomin pred tožbo zaradi neizplačila regresa za letni dopust 2012. Vlado so v opominu pozvali, naj najpozneje do 10. maja zaposlenim na ministrstvu za notranje zadeve in na policiji izplača regres 692 evrov.

V nasprotnem primeru so napovedali vložitev tožbe, ki so jo po Uroševičevih besedah v petek tudi vložili v imenu članov PSS-ja, zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve in policiji.

"Postopno zaostrovanje stavke"
Stavkovni odbor PSS-ja je na seji sprejel tudi stališče do zaostrovanja stavke. Kot je pojasnil Uroševič, se bodo o načinu zaostritve stavke v torek uskladili s Sindikatom policistov Slovenije.

Način zaostritve stavke policistov ostaja skrivnost do torkove odločitve skupnega policijskega stavkovnega odbora. Uroševič je napovedal le, da jo bodo v prihodnjih dneh najverjetneje začeli postopno zaostrovati.

Do petka zbrali 1.800 referendumskih podpisov
Stavkovni odbor SPS-ja se bo sešel v torek. Tiskovna predstavnica SPS-ja Monika Golob je povedala, da se bo stavkovni odbor dogovoril o nadaljevanju in zaostritvi stavke. Odločili pa se bodo tudi glede vložitve tožbenega zahtevka zaradi neizplačanega regresa za leto 2012.

Te aktivnosti bo sindikat peljal vzporedno z referendumskimi aktivnostmi, piše na spletnih straneh SPS-ja. Do vključno petka so od 40.000 potrebnih podpisov podpore za razpis referenduma o noveli zakona o dodatnih intervencijskih ukrepih za leto 2012 zbrali slabih 1.800 podpisov. Zato se bo stavkovni odbor SPS-ja na torkovi seji odločil, kako pospešiti zbiranje podpisov, je še pojasnila Golobova.

Policijski sindikat ovadil Gorenaka