12 odstotkov vprašanih bi volilo SD, dva odstotka manj SDS. V parlament bi se uvrstili še DeSUS, NSi in SLS. Foto: BoBo
12 odstotkov vprašanih bi volilo SD, dva odstotka manj SDS. V parlament bi se uvrstili še DeSUS, NSi in SLS. Foto: BoBo
Evri
Največ ljudi zaupa evru in predsedniku države. Foto: EPA
Vlado podpira slaba tretjina vprašanih

Za stranke DeSUS, NSi in SLS se je v raziskavi odločilo po pet odstotkov vprašanih, kar pomeni, da so vse tri pristale na tretjem mestu. S tremi odstotki podpore sledi Pozitivna Slovenija, na sedmem mestu pa je z enoodstotno podporo DL. Med zunajparlamentarnimi strankami so enoodstotno podporo prejele tudi stranke LDS, SNS in TRS.

Vlado Alenke Bratušek sicer podpira 27 odstotkov sodelujočih v anketi, ki jo je Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij izvedel med 25. in 27. novembrom, v njej pa je sodelovalo 835 ljudi. 58 odstotkov vprašanih vlade ne podpira.

Zaupajo predsedniku in evru ...
Raziskava zaupanja v osrednje državne in družbene ustanove je pokazala, da največ vprašanih podpira predsednika republike in evro (oba 35 odstotkov). Zaupanje v predsednika pa je danes kljub temu nižje kot pri nekaterih prejšnjih predsednikih, je ob predstavitvi novembrske raziskave Politbarometer dejal Niko Toš s Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij.

... ne pa tudi strankam in DZ-ju
Najmanj zaupanja so deležne politične stranke (enoodstotno), državni zbor (štiriodstotno) in vlada (šestodstotno). To kaže na razkroja razmerja med javnostjo in politiko oziroma na izpraznjenost razmerja med nosilci oblasti in volivci, pravi Toš.

Podatki iz raziskave, ki se nanaša na splošne družbene razmere, pa po Toševih besedah kažejo, da kljub prevladujoči zavesti o krizi ljudje še vedno izrekajo relativno zadovoljstvo z življenjskimi razmerami in pretežno osebno srečo. Največ, kar 87 odstotkov vprašanih, pa je sicer nezadovoljnih z demokracijo.

V raziskavi so sodelujoče spraševali tudi, ali bi podprli novo stranko Solidarnost, ki jo ustanavljajo tri vidnejša protestniška gibanja. Pritrdilno je odgovorilo 44 odstotkov vprašanih, 30 odstotkov pa jih je bilo proti. 26 odstotkov je ostalo neopredeljenih.

Vlado podpira slaba tretjina vprašanih