Žalne knjige so odprli v parlamentu, občini Sevnica, v 4 tamkajšnjih krajevnih skupnostih in na sedežu SLS-a v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Žalne knjige so odprli v parlamentu, občini Sevnica, v 4 tamkajšnjih krajevnih skupnostih in na sedežu SLS-a v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Žalna knjiga
V žalno knjigo se je v parlametnu vpisal tudi predsednik države Danilo Türk. V preddverju glavne dvorane se lahko vanjo vpišete vsak dan do pogreba med 9. in 16. uro. Foto: MMC RTV SLO
Kristijan Janc
Državni zbor je izgubil pomembnega člana, je o Kristijanu Jancu dejal France Cukjati. Foto: Državni zbor
Sava je vzela preveč dragocenih življenj, menijo politiki. Foto: MMC RTV SLO

Žalno knjigo so odpril v preddverju velike dvorane državnega zbora. Vpis bo potekal vsak dan do pogreba od 9. do 16. ure. Prav tako se lahko v soboto in nedeljo med 9. in 12. ure v žalno knjigo vpišete na sedežu SLS-a na Beethovnovi 4 v Ljubljani. Žalne knjige pa so odprli tudi na občini Sevnica, v 4 tamkajšnjih krajevnih skupnostih.

Kot je povedal predsednik državnega zbora France Cukjati, bo žalna seja na dan pogreba, vlada pa namerava v kratkem sporočiti tudi, kdaj bo dan žalovanja.

Cukjati je izrazil pretresenost ob nesreči, kjer je bilo izgubljenih toliko dragocenih življenj, med njimi življenje poslanca Kristijana Janca, ki se je v državnem zboru odlikoval po optimistični in konstruktivni drži. Deloval je v smislu spravljivosti in zavzetosti za vse težave, zato "vsekakor menimo, da smo izgubili pomembnega člana," je dodal predsednik DZ-ja.

Kristijan Janc se je rodil leta 1960. Leta 1984 je diplomiral na Fakulteti za šport v Ljubljani, do leta 1990 je bil zaposlen v Šolskem rekreacijskem centru Sevnica. V obdobju 1990-2002 je bil direktor Gostinskega podjetja Sevnica. Leta 1998 je bil izvoljen za sevniškega župana, to funkcijo je poklicno opravljal od leta 2002. Za poslanca Slovenske ljudske stranke je bil izvoljen v VI. volilni enoti.

Sožalje predsednika in premierja
"Gre za hudo tragedijo. Končne slike si še ni mogoče ustvariti, a že zdaj lahko rečemo, da je to najhujša nesreča v Sloveniji, ki se je zgodila na vodi," je po ogledu kraja nesreče dejal predsednik vlade Janez Janša. Izrazil je sožalje svojcem vseh, za katere je že znano, da zanje ni rešitve. Obenem je premier pohvalil delo policije, civilne zaščite, reševalcev in vseh, ki so ob nesreči pomagali.

Prav tako je sočustvovanje s svojci izrazil predsednik republike Danilo Türk, ki je na kraj nesreče prišel med prvimi. Izrazil je tudi prepričanje, da se bo vlada angažirala za pomoč svojcem. Ob prihodu je pohvalil tudi dobro organiziranost reševanja.

Pretresenost ob nesreči je izrazilo vodstvo SLS-a, predsednik Bojan Šrot pa je Kristijana Janca opisal kot dragocenega sodelavca v Slovenski ljudski stranki, v parlamentu, uspešnega župana, prijatelja. Šrot je tudi spomnil, da je Janc veliko svojega časa posvetil Savi in hidroelektrarni.

Sožalje ob nesreči je v imenu Cerkve izrekel tudi ljubljanski nadškof in metropolit ter predsednik Slovenske škofovske konference Alojz Uran.

Prav tako so sožalje vsem družinskim članom, svojcem in prijateljem ponesrečenih izrekli tudi v NSi-ju, Lipi in LDS-u. V LDS-u so zapisali, da so v nesreči tudi sami izgubili dva svoja ugledna člana.

Sožalja tudi iz tujine
Sožalje ob nesreči je izrazil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Svoje globoko sožalje sta izrekla tudi hrvaški premier Ivo Sanader in predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić.

"Z veliko žalostjo sem sprejel novico o četrtkovi strašni tragediji na Savi," je zapisal predsednik Evropskega parlamenta Hans Gert Pöttering, predsedniku DZ, družinam in prijateljem umrlih ter slovenskemu narodu pa izrekel globoko sožalje ob tej najhujši nesreči v slovenskih vodah doslej, so sporočili iz informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

V sevniški občini so odpovedali večino prireditev, zaprte so tudi nekatere javne ustanove. Prav tako je odpovedana slovesnost vojske ob koncu predsedovanja Evropski uniji.

Glede na to, da je bil med pogrešanimi in umrlimi župan Sevnice Kristijan Janc, med pogrešanimi in žrtvami pa so tudi nepoklicni podžupan Rudi Dobnik, dva občinska svetnika ter predsedniki sevniških krajevnih skupnosti Studenec, Sevnica, Boštanj in Blanca, bodo občino čakale nadomestne volitve. O tem v občini še ne razmišljamo zaradi pietetnega spomina na žrtve in spoštovanja do svojcev žrtev, je povedala podžupanja Breda Drenek Sotošek.