Nova čolna gumenjaka sta narejena za delo v težkih razmerah in omogočata varno in hitro plovbo tudi ob bolj vzvalovanem morju. Foto: Vlada Republike Slovenije
Nova čolna gumenjaka sta narejena za delo v težkih razmerah in omogočata varno in hitro plovbo tudi ob bolj vzvalovanem morju. Foto: Vlada Republike Slovenije
Policisti imajo dva nova gumenjaka

Čolna gumenjaka bo upravljala postaja Pomorske policije Koper. Direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec je povedal, da so do zdaj imeli štiri policijske čolne, ki pa so bili večinoma že iztrošeni ali pa neprimerni za celoletno uporabo. Novi pridobitvi policije sta opremljeni z najsodobnejšo tehnično opremo za policijsko delo na morju: "To nista čolna, delana po naročilu, temveč čolna, ki morata služiti točno določenemu namenu, in prve izkušnje, ki jih imajo policisti z njima, to je po začetnem usposabljanju, so zelo pozitivne."

Takšni čolni so v uporabi tudi pri kanadskih in ameriških varnostnih organih, je navedel Rebec in dodal, da "to nista čolna, ki bi morala biti vsem všečna glede na zunanji videz, ampak policijska patruljna čolna, ki morata biti predvsem funkcionalna, uporabna in prilagojena za dalj časa trajajoče delo na morju".

Rebec je izrazil prepričanje, da bosta čolna služila svojemu namenu, obenem pa bosta prišla prav tudi pri preprečevanju nedovoljenih migracij in različnih oblikah tihotapstva na morju. Poleg drugih nalog bodo naši policisti z njima lahko še bolje operativno sodelovali z italijanskimi in hrvaškimi policisti.

Policisti bodo imeli na voljo pet čolnov
Cena patruljnih čolnov skupaj z usposabljanjem je bila po podatkih PU Koper nekaj manj kot 1,19 milijona evrov, od tega so 75 odstotkov vrednosti financirali iz evropskih sredstev, točneje iz sklada za notranjo varnost, preostanek pa iz nacionalnih sredstev. Čolna v dolžino merita 9,2 metra in dosežeta najvišjo hitrost več kot 45 vozlov, imeni P-08 in P-16 pa sta dobila po letu vstopa Slovenije v schengensko območje oz. po letu njune dobave.

Policija ima trenutno v uporabi štiri patruljne čolne. Z začetkom uporabe novih dveh plovil pa bodo enega do dosedanjih čolnov odpisali, tako da bodo policisti po novem uporabljali skupaj pet patruljnih čolnov, so še navedli v PU Koper.

Policisti imajo dva nova gumenjaka