Večina denarja za obnovo je šla za gradbeno-obrtniška dela. Foto: MMC RTV SLO
Večina denarja za obnovo je šla za gradbeno-obrtniška dela. Foto: MMC RTV SLO
Obletnica potresa v Posočju

Čeprav ta potres velja za enega hujših v slovenski novejši zgodovini, pa na srečo ni bilo žrtev. Popotresna obnova, ki je stala sto milijonov evrov, je danes večinoma končana, obnovljenih pa je bilo 1.767 objektov. Konec obnove so sicer načrtovali prej, a jo je podaljšal potres, ki se je zgodil 12. julija 2004. Nekatere stavbe, poškodovane v tem potresu, danes še niso obnovljene.

Upoštevanje arhitekturnih značilnosti
Nekaj del trenutno še poteka pri individualnih gradnjah in urejanju bovškega trga, saj so čakali na dokončanje preostalih objektov v okolici. Ob tem so upoštevali primerne arhitekturne značilnosti. Bovec naj bi bil danes sicer bolj potresno varen kot pred enajstimi leti.

Za obnovo sto milijonov
Večina od stotih milijonov, 83,24 milijona, je šla za gradbeno-obrtniška instalacijska dela. Od tega je bilo nepovratnih sredstev kar 66 milijonov. Preostalih 17 milijonov so porabili za predhodna dela v okviru projektiranja, urbanistične dokumentacije, plačevanje stroškov razseljenih ljudi in delovanje Državne tehnične pisarne v Kobaridu in Bovcu.

Ob koncu del morajo v Državni tehnični pisarni pripraviti poročilo, konec popotresne obnove pa bo predvidoma potrjen na vladi z letnim programom.

S. Z.

Obletnica potresa v Posočju