Koprčani gredo na referendum že četrtič. Foto: MMC RTV SLO
Koprčani gredo na referendum že četrtič. Foto: MMC RTV SLO
Boris Popovič
Kot pravi Boris Popovič, upa, da bo zmagala razsodnost. Foto: MMC RTV SLO

Istočasno bo v Ankaranu potekal posvetovalni referendum o izločitvi iz MOK-a in ustanovitvi samostojne občine Ankaran.

Prizadevanja za ustanovitev samostojne občine Ankaran so se formalno začela julija 2008 s predlogom, ki ga je v DZ vložil poslanec Anton Kokalj, NSi. Postopek je bil zaradi volitev v DZ oktobra 2008 prekinjen, februarja letos pa je pobudo znova vložil poslanec Franco Juri iz Zaresa.

Koprski občinski svet je aprila letos državnemu zboru podal svoj predlog za razdružitev MOK-a na štiri samostojne občine. V skladu s predlogom bi na območju sedanjega MOK-a nastala nova Mestna občina Koper, ki bi vključevala mesto Koper z okoliškimi naselji in tudi Ankaranom, poleg tega pa še tri samostojne občine. Zaledje na severovzhodu, vzhodu in jugovzhodu sedanjega MOK-a bi se združilo v občino Dekani, na severu sedanjega MOK-a bi nastala občina Škofije-Hrvatini, zaledje na jugu in jugozahodu sedanjega MOK-a pa bi se združilo v občino Marezige-Šmarje.

Kot poudarja koprski župan Boris Popovič, se Koprčani o delitvi občine odločajo že četrtič. Po njegovih besedah je občinski svet razdružitev MOK-a predlagal zato, da bi ob morebitnem ponovnem nasprotovanju razdelitvi občine od vlade in državnega zbora lahko argumentirano zahtevali spremembe zakonodaje, ki bi MOK-u zagotovile skladnost z ustavo v obstoječem obsegu.

"Po naših pravnih podlagah je referendum obvezujoč," je dejal Popovič, ki je napovedal, da bodo v primeru nasprotovanja razdružitvi "pritisnili na vse vzvode moči v državi". Kot je še dejal, za spremembo zakona ne vidi posebnih težav, še zlasti, ker delitvi občin nasprotuje tudi vlada.

"Upam, da bo zmagala razsodnost in bodo ljudje ostali v taki občini, kot je sedaj," je o nedeljskem referendumu še dejal koprski župan.