Simoneti je po izgubi zaupanja koalicijskih strank odstopil z mesta predsednika upravnega odbora. Foto: BoBo
Simoneti je po izgubi zaupanja koalicijskih strank odstopil z mesta predsednika upravnega odbora. Foto: BoBo
false
Balogh pravi, da z glasovanjem nimajo težav. Foto: BoBo

Na začetku oktobra so bili razkriti posnetki s sej upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), iz katerih je razvidno, da je Simoneti predlagal obvod zakona, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih. Odstopil je 27. oktobra, potem ko so mu zaupanje odrekli ministri iz vrst DeSUS-a in SD-ja.

Komisija je nato po današnji razpravi vladi predlagala, naj opravi temeljit pregled ravnanj upravnega odbora DUTB-ja in o tem v 30 dneh poroča DZ-ju.

Simoneti bo moral dokončno oditi 28. januarja
Alenko Bratušek
iz skupine nepovezanih poslancev je med razpravo sicer zanimalo, kako se je Simonetijeva zgodba na DUTB-ju končala, ali je bil deležen odpravnine in ali bo nadalje zaposlen kot kakšen zunanji svetovalec z dvakrat višjo plačo. Vprašanja je na državno sekretarko na ministrstvu za finance Mirando Groff Ferjančič naslovil tudi predsednik komisije Andrej Šircelj. Zanimalo ga je predvsem, kako po Simonetijevem odstopu deluje upravni odbor in kako šestčlanski upravni odbor sprejema odločitve pri glasovanju, kjer so glasovi razdeljeni na pol.

Groff Ferjančičeva je pojasnila, da vlada Simonetija še ni razrešila, zaradi česar je nekaj poslancev in poslank izrazilo ogorčenje. Državna sekretarka je pojasnila, da gre za preveč pomembno institucijo, da bi jo obglavili čez noč, zato ima Simoneti trimesečni odpovedni rok, ki se izteče 28. januarja. V tem času bo vlada po njenih besedah tudi našla nove člane, s katerimi bo čim prej zapolnila odbor.

KPK nadzira lobistične stike, pravi Štefanec
Izvršni direktor DUTB-ja Imre Balogh pa je komisiji pojasnil, da niso prejeli še nobenega sporočila, da je Simoneti odstavljen, zato je ta še vedno član upravnega odbora. Dodal je, da se nikoli ni zgodilo, da bi bili glasovi upravnega odbora pri glasovanju razdeljeni na pol, če bi se to zgodilo, pa bi obveljal glas predsednika, torej Simonetijev.

Ker je bil na seji tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec, je Julijano Bizjak Mlakar (DeSUS) zanimalo, kakšen je na DUTB-ju nadzor nad lobističnimi stiki. Štefanec je pojasnil, da je obveznost funkcionarjev, da lobistične stike prijavijo, natančnega števila pa na pamet ni vedel. "Mi seveda sprašujemo, kdo je na obisku in zakaj, ali gre za lobističen obisk," je pojasnil in dejal, da je obveznost funkcionarjev nedvomna, kršitev te obveznosti pa je prekršek.