SD ni le dohitel, temveč je marca tudi že prehitel SDS. Foto: RTV SLO
SD ni le dohitel, temveč je marca tudi že prehitel SDS. Foto: RTV SLO

SD je marca najbolj priljubljena stranka, je ugotovila javnomnenjska raziskava časopisa Večer.

Stranka, ki jo vodi Borut Pahor, je prehitela tudi največjo stranko v slovenskem parlamentu, vladni SDS. Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, je 16,9 odstotka od 700 anketirancev izbralo SD, na drugo mesto pa se je s 15,4 odstotka glasov anketirancev uvrstil SDS. Na tretjem mestu je LDS z 8,4 odstotka.

Za SD se je v Večerovi januarski raziskavi opredelilo 5,9 odstotka od tisoč vprašanih, za SDS 12,9 odstotka, za LDS pa 9,5 odstotka.

Zares z dobro popotnico?
Če bi Zares kot stranka nastopil na volitvah, bi ga podprlo 16,8 odstotka volivcev, piše tednik Mladina. V raziskavi, kjer je prav tako sodelovalo 700 anketirancev, ga sicer 44,9 odstotka ne bi podprlo, odločiti pa se ni moglo 38,4 odstotka volivcev.

Če Lahovnikovo združenje ne bi kandidiralo, bi po Mladinini anketi, ki so jo izvedli 13. in 14. marca, druge stranke dosegle podobno podporo kot pri Večeru. SD bi v takem primeru na hipotetičnih volitvah prihodnjo nedeljo podprlo 15,5 odstotka anketirancev, SDS 14,4 odstotka, LDS pa 8 odstotkov vprašanih. Samo za primerjavo: Večerova raziskava, ki so jo izvajali med 9. in 12. marcem, je pokazala, da bi skupino Mateja Lahovnika volilo 2,1 odstotka vprašanih.

C. R.