Pahorju se uresničujejo želje: postaja vodja opozicije v Sloveniji. Kmalu naj bi imel več poslancev kot večni partner in rival LDS. Foto: EPA
Pahorju se uresničujejo želje: postaja vodja opozicije v Sloveniji. Kmalu naj bi imel več poslancev kot večni partner in rival LDS. Foto: EPA
Jelko kacin, Marko Pavliha
Pavliha je že pred časom napovedal, da bi se pridružil SD-ju, če bi dobil povabilo. Foto: RTV SLO
Bo SD največja opozicijska stranka?

To naj bi se zgodilo najkasneje do konca prihodnjega tedna, ko bo SD po prestopih postal največja opozicijska stranka. Pahorju se bo tako že pred parlamentarnimi volitvami uresničil cilj, da SD postane največja levosredinska stranka v državi.

Poslanec SD-ja Miran Potrč v pogovoru za TV Slovenija uradno imen četverice poslancev še ni želel razkriti. Najverjetnejši "prestopniki" naj bi po mnenju poznavalcev bili trenutni vodja LDS-ove poslanske skupine Tone Rop, Milan M. Cvikl, Marko Pavliha in Darja Lavtižar Bebler, ki je v soboto postala članica izvršnega odbora stranke. Prestop Ropa je pričakovan, saj sta tako on kot tudi Pahor potrdila, da se o tem pogovarjata.

Bo počilo tudi v SD-ju?
Cvikl navedb Potrča ni komentiral, zanimivo pa bo videti, kako se bodo na novince odzvali v SD-ju. Znano je namreč, da vsi v Pahorjevi stranki niso navdušeni nad LDS-ovimi imeni, ki se najpogosteje omenjajo kot bodoči člani socialnih demokratov. Aurelio Juri ni navdušen nad izjavami poslanca Pavlihe o Hrvaški, Cvikl pa je kritičen do sodelovanja SD-ja v vladnem Partnerstvu za razvoj. Kljub temu SD ne pričakuje težav.

SD, Zares, neodvisen
Napoved prestopa v več fazah pa najverjetneje pomeni, da bo odšlo še nekaj poslancev, ki ta trenutek še niso odločeni, komu se bodo pridružili. Slavko Gaber odločno zanika vstop v SD, prav tako pa se ne bo pridružil Lahovnikovi skupini. Če bo zapustil poslansko skupino LDS-a, bi lahko postal samostojni poslanec.

O omenjenih treh možnostih naj bi razmišljali še poslanci Vili Trofenik, Ljubo Germič, Matjaž Švagan, Miran Jerič in Mitja Slavinec. V LDS-u o napovedanih premikih niso bili obveščeni, zato tega niso komentirali.

SD ima trenutno deset poslancev, LDS pa sedemnajst.

Bo SD največja opozicijska stranka?